Ryoanji temple

Piękna świątynia z ogrodem zen.
Przed wejściem ściągamy buty i z uwagi, że to miejsce do medytacji i kontemplacji zachowujemy się cichutko.
W środku jest ogród zen - z kamieniami czesanymi wRead more
Piękna świątynia z ogrodem zen.
W środku jest ogród zen - z kamieniami czesanymi wRead more
Siedzimy, oglądamy. Widoki są piękne, wszystko zadbane w najmniejszym detalu.
Kapłani w świątyni codziennie czeszą kamienie w ogrodzie zen.
Stanęłam w miejscu, gdzie widać wszystkie 15Read more
Odwiedzamy złotą świątynię. Wita nas wejście z wodną mgiełką 🧡
Złoty pawilon był rezydencją szoguna (choć w sumie nigdy tu nie mieszkał).
Pokryty jest 24k złotem. Wiecie ile kgRead more
"kombini" to skrót od "convienience store". W tym wypadku jest to 7 eleven. Kupiliśmy lunch, ręczniki do twarzy (wspaniała sprawa) i kwintesencję anime, czyli melon pan (słodka bułkaRead more
Wracamy autobusem do hostelu, by zrobić przerwę na czas największego upału.
Mamy bilety jednodniowe na komunikację miejską. Japońskie autobusy są krótkie (nie ma przegubowych). Wsiada sieRead more
Nagły deszcz - jak szybko przyszedł, tak szybko zniknął. Ale był dość konkretny. Widziałam też ogromną modliszkę 😳
Przy okazji deszczowego odcinka, mały podgląd jak wyglądają pokojeRead more
Jest tu osobna funkcja organizatora ruchu na dworcu autobusowym - żeby nikt w siebie nie wjechał Pan pokazuje kto wjeżdża, kto wyjeżdża, w tym czasie ktoś parkuje. Szaleństwo.
A dlaRead more
Bambus rośnie ok. 1m dziennie!
Ale idzie sobie człowiek lasem bambusowym, a tu nagle BUM, platan! Dobrze się kamufluje 😎
Odwiedziliśmy świątynię włosów. Dzwoniąc dzwonkiem, a później wykonując dwa ukłony, dwa klasnięcia i jeden ukłon możemy zapewnić sobie przychylność bóstwa, które pomoże nam jeżeliRead more
Góra Arashiyama jest CAŁA osadzona sakurami.
Szogun kazał samurajom zasadzić drzewa są kury na całej górze, przez co w marcu-kwietniu cała góra jest różowa ❤️