• Reindert van Zwaal

• Trip start
    December 18, 2024
  • Puerto del Rosario

Dec 18–19, 2024 in Spain ⋅ ☀️ 19 °C

Aangekomen in Puerto del Rosario.
    Blijkbaar is er gister een super "calima" geweest, een soort zandstorm die vanuit de Sahara over de Canarische eilanden heen komt. Schijnt er met kerst nog een te komen, dus dat wordt goed op het weerbericht letten!

Verder op zoek geweest naar een gasje, nog geen gevonden die klein genoeg is en met de goede aansluiting...

• Etappe 1: Morro Jable - Faro de Jandia

December 20, 2024 in Spain ⋅ ⛅ 21 °C

Eerste etappe gelopen van Morro Jable naar Faro punta de Jandia (vuurtoren).
    Het was eigenlijk het plan om de route andersom te lopen, maar de 'bus' voor de heenweg zat vol. Toen werd het plan om een taxi te nemen met andere mensen die ook niet mee mochten. Alleen de taxis wilden daar niet naartoe rijden omdat de weg te slecht was. Dus toen maar besloten om andersom te gaan lopen!

Geen uiterst indrukwekkende tocht maar wel lekker inkomen en niet teveel hoogteverschil.

Terug met de 'bus' (lees: terreinwagen/jeep). Je zou er zo een Wie is de Mol opdracht in kunnen doen. Erg leuke rit van anderhalf uur, over smalle zandwegen!

• Etappe 2: Morro Jable - Risco del Paso

Dec 21–22, 2024 in Spain ⋅ 🌬 20 °C

Vandaag voor het eerst op pad weg van de bewoonde wereld. Waarschijnlijk was dit de meest saaie etappe. De eerste 8km voert je voornamelijk langs toeristische oorden. Wel veel langs zee met mooi uitzicht. Het laaste deel gaat langs duingebied, waar ook de foto's van zijn.

Er was voor de nacht een waarschuwing voor regen, windstoten en onweer afgegeven voor Lanzarote en Fuerteventura. Ik heb maar het zekere voor het onzekere genomen en onder de brug van de oude doorgaande weg (buiten gebruik) geslapen. Helaas veel geluid maar wel droog en weinig wind.

• Etappe 3: Risco del Paso - Cardón

Dec 22–23, 2024 in Spain ⋅ 🌬 18 °C

Vandaag ben ik eerst door de woestijn gelopen. Het landschap begint duinachtig en verandert steeds meer in woestijn met vooral in de lucht cirkelende kraaien. Apart gezicht zo midden in de woestijn met aan beide kanten uitzicht op vulkanische bergen. Erg apart en uniek voor de Canarische eilanden.

Ook kwam ik de eerste thruhiker tegen in de Woestijn. Raino uit Estland (loopt in tegengestelde richting). Erg leuk om mede hikers te ontmoeten en uit te wisselen hoe de verschillende stages zijn.

In La Pared (de muur) aangekomen om 1 uur en een hikers lunch (Hamburguesa) gegeten in cafetje.

Officieel was dit het eindpunt van de etappe, maar omdat de etappe erna vrij lang is met hoogtemeters, heb ik besloten verder te lopen. Dat werd een heel stuk verder tot Cardón, ruim 30km totaal.

Was een lange dag en uiteindelijk ging het ook nog heel even regenen. De shelter waar ik wilde slapen stond pal naast windmolens die een takkeherrie maakten, dus toen nog maar 2,5km doorgelopen naar de volgende shelter. Die stond alleen wel in het zicht van wat huizen van het dorp. Ik heb mn tentje ervoor opgezet bij het vallen van de nacht. Gelukkig niemand komen klagen... De wind was erg sterk, en nam in de nacht toe. Zelfs met beschutting van de shelter werd ik nog vaak wakker. Geen ideale nacht, hopelijk morgen meer geluk :)

• Etappe 4: Cardón - Toto

Dec 23–24, 2024 in Spain ⋅ 🌬 19 °C

Vandaag een kortere tocht voorzien (15km). De tocht loopt grotendeels door de bergen, met mooie uitzichten over de afgevlakte heuvels van Fuerteventura. Meer steigen en dalen dan hiervoor. Erg mooi en vooral natuur!

In Pájara heb ik even wat inkopen gedaan en een reuze kerstboom van een lappendeken aanschouwd. Daarna nog iets verder doorgelopen tot net na Toto, waar weer een shelter staat.

De hele tocht vandaag was in sterke wind en dat was ook 's avonds het geval. Dit keer heb ik op de tafel in de shelter geslapen, zonder tent. Dit werkte beter dan de dag ervoor. Mijn slaapzak is blijkbaar best goed winddicht en ook warm genoeg hiervoor. Uitzicht op de sterrenhemel en wakker worden met uitzicht op bergen :)

• Etappe 5: Toto - Valles de Ortega

Dec 24–26, 2024 in Spain ⋅ ☀️ 21 °C

Ik ben over de helft met 5 dagen gelopen en nog 4 te gaan, waarvan 3 volle dagen en één korte dag op Isla de Lobos.

De tocht vandaag was vergelijkbaar met gister. Onderweg passeer je Vega de Rio Palmas. Een schattig bergdorpje met zelfs een dokterspost en bibliotheekje. Ook passeer je een midden in de bergen aangelegde picnicplek compleet met barbecue en toiletten. Aangelegd met behulp van Europese subsidie. Er was niemand, typisch Canarische (on)logica.

Aan het eind ben ik 5km afgeweken van de route om naar mijn appartementje in Vegas de Ortega te gaan. Hier heb ik een rustdag, al valt het erg mee hoe moe mijn benen zijn na 5 dagen, maar een dagje niks is alsnog erg welkom!

• Etappe 6: Valles de Ortega - Tefía

Dec 26–27, 2024 in Spain ⋅ ⛅ 20 °C

Na een dag uitgerust te hebben, kon in vanochtend weer vroeg op pad. Tijdens mijn ontbijt nog even een praatje gemaakt met een van de andere gasten in het hostel. Ze had met haar zoon gebeld en die was erg enthousiast over mijn wandelavontuur. Zo leuk dit soort ontmoetingen!

Vandaag eerst terug de berg op gelopen en daarna afgedaald naar Betancuria. Nietsvermoedend kwam ik in een toeristentrekpleister waar toeringcars stopten om mensen uit te laden. Gelukkig was ik er vroeg en kon ik nog in de rust op een terrasje genieten van een koffie en tiramisu.

Daarna mijn weg vervolgd naar beneden, Valle de Santa Inés. Hier heb ik warm gegeten, een menu del día (voorgerecht, hoofdgerecht, toetje, drankje en koffie) voor €13! Verzadigd doorgelopen over min of meer vlakke en niet heel inspirerende route tot aan de shelter net voor Tefía, waar ik de nacht doorbreng.

• Etappe 7: Tefía - La Oliva

Dec 27–28, 2024 in Spain ⋅ ☀️ 20 °C

De tocht van vandaag ging grontendeels over onverharde zandwegen, bijna allemaal vlak dus niet heel inspirerend...

Onderweg weer een traditionele molen tegengekomen, deze in erg goede staat. De Molinos werden vroeger gebruikt voor het malen van Gofio en zijn tegenwoordig niet meer in gebruik (aldus een local).

Midden in de droogte stond een enorme cactus. Dit zie je vaak als er een soort zandheuveltjes zijn gemaakt die het water naar één plek leiden, daar kan dan iets groeien. Verder is de aarde zo droog dat het nauwelijks water opneemt bij regenval.

In La Oliva een mooi kersttafereel aanschouwd en Chocos gegeten. Daarna nog een stukje doorgelopen naar mijn slaapplek. Dit keer direct onder de sterrenhemel geslapen zonder tent. Erg mooi als je 's nachts wakker wordt!

• Etappe 8: La Oliva - Corralejo

Dec 28–29, 2024 in Spain ⋅ ☀️ 21 °C

De laatse volledige wandeldag zit erop en ik ben aan de andere kant van het eiland beland!

Vanaf La Oliva waan je je een stuk door een landschap volledig bedekt met korstmossen, erg mooi.

Na Lajares heb ik een stuk afgeweken van de GR131 om de krater van Cálderon Hondo op te gaan. Er waren vooral veel toeristen en eekhoorns.
    Daarna was het vrij saai over onverharde en verharde wegen om in Corralejo te komen.

Nu hier in een huisje voor vannacht en morgen met de boot naar Isla de Lobos om het laatste stukje van de route te lopen!

• Etappe 9: Isla de Lobos

December 29, 2024 in Spain ⋅ ☀️ 20 °C

Het laatste stukje van de GR131 op Fuerteventura bevindt zich op een klein onbewoond eilandje vlakbij: Isla de Lobos.

Met een kleine ferry (en tal van watertaxi's) kan je er naartoe. Hier heb ik het laatste stuk van de route gelopen, aangevuld met een uitstapje naar de vulkaan en terug via het duingebied.

Het eilandje is best wisselend, veel groener dan Fuerteventura en heeft zwarte lava dat meer lijkt op Lanzarote.

• Arrecife

Dec 29–31, 2024 in Spain ⋅ 🌙 18 °C

Aangezien mijn terugvlucht vanaf Lanzarote is, heb ik Fuerteventura vaarwel gezegd en ben ik met het vallen van de avond met de ferry naar Lanzarote afgevaren.

Hier blijf ik nog 2 nachten in een hostel. De eerste avond was erg gezellig en als het goed is komt er vanavond een feestje dus dat wordt vast een mooie afsluiting van de tocht.Read more

• Trip end
    December 31, 2024