• Vakantie verslag

• Trip start
    October 3, 2022

Lunchcafé BASTA

October 3, 2022 in the Netherlands ⋅ ⛅ 15 °C

Het was even wikken en wegen waar onze najaarsvakantie door gebracht zou worden, uiteindelijk kozen we voor Vlieland of te wel Vliebiza.
    We zijn op tijd in Harlingen, na het parkeren van de auto gaan we op de fiets harlingen in, mooi stadje, leuke winkeltjes en veel terrassen.
    We zitten in de zon en nuttigen en drankje en lekkere kom goed gevulde soep.

• Bootreis

October 3, 2022 in the Netherlands ⋅ ⛅ 15 °C

Rond half twee stellen we ons op in de rij voor de boot, gepakte fietsen en beiden een rugtas.
    Even later checken we in en gaan de boot op.
    Best veel mensen die naar Vlieland gaan, zelfs schoolkinderen. Het varen van de boot merk je niet, hij glijdt over het water.
    En, het weer is fantastisch.

• Vuurtoren

October 4, 2022 in the Netherlands ⋅ ⛅ 16 °C

Als je op Vlieland moet je ook de vuurtoren beklimmen, in 1977 hebben we dat niet gedaan, nu dus wel. De weg er naar toe werd gehinderd door een Vlielandse mevrouw die bleef ratelen over van alles en nog wat. Uiteindelijk toch de toren beklommen en gesproken met de 'vuurtorenwachter', en het uitzicht is mooi.Read more

• Tijd voor koffie met iets erbij

October 4, 2022 in the Netherlands ⋅ 🌬 16 °C

't Preathuys heeft een terras, zelfs verwarmd, en omdat het tijd was voor koffie namen we er plaats.
    En dan ook maar iets lekkers er bij.
    Jammer dat er veel rokers en andere luidruchtige mensen op hetzelfde terras zaten.

Vervolgens lopen de de Dorpstraat met veel karakteristieke huizen door.
    Het gemeentehuis met speciale tegels van de dorpen WestVlieland en OostVlieland sprong er uit

• Vliehors rit

October 5, 2022 in the Netherlands ⋅ 🌬 16 °C

We rijden vanaf Badhuys naar de Vliehors,
    onderweg een zeehondje gezien, we passeren de rode vlaggen als teken dat de militairen op de Vliehors actief zijn. Een accordeonist vermaakte ons met leuke muziek en vertelde over de verschillende dingen van vlieland en de Vliehors.
    Meer informatie:. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Vliehors

• Zicht op texel

October 5, 2022 in the Netherlands ⋅ 🌬 16 °C

We zijn nu op het meest zuidelijke puntje van Vlieland en hebben een mooi uitzicht op Texel.
    Meerdere keren vliegen er F16's over, laag met verticaal geluid.
    De wind met zand is pittig.
    Mooie ervaring

• Fietsen naar t Posthuys

October 6, 2022 in the Netherlands ⋅ ☀️ 14 °C

Er is een zonnige dag beloofd, zon 16 graden maar wel met een sterke wind van met dan 45km/u.
    Zelfs met eBike die een beste trap richting de Vliehors. We fietsen over mooie paden door een prachtig natuur gebied, af en toe even eens stop en dan bij voorkeur uit de wind zitten.
    We stoppen bij het Posthuys voor een kopje koffie, lekker achter het glas uit de wind in de zon.

• Vogelkieker

October 6, 2022 in the Netherlands ⋅ ☀️ 14 °C

Iets verder naar t westen kunnen we het natuurgebied..... in wandelen.
    Er zijn veel vogels te zien en te horen, mooi om de vogelkieker te bezoeken en dan de omgeving af te turen naar vogels

• Vliehors per fiets en terug

October 6, 2022 in the Netherlands ⋅ 🌬 15 °C

We vervolgen onze fiets tocht, tegen de wind in nog steeds, tot het militaire gebied, verboden gebied dus. Iets naar het noorden fietsen en we komen op het strand. Iets verder zien we de rode vlaggen die het begin punt van het militaire gebied aangeven.
    Er wordt deze middag veel gevlogen met de F35 toestellen, en behoorlijk lawaai, het doet denken aan de periode toen er op vliegveld Twenthe nog gevlogen werd.

Als we terug fietsen hebben we de wind in de rug en gaat het fietsen als vanzelf.
    In Oost -Vlieland stoppen we voor een bakkie kibbeling, even boodschappen halen en ja hoor, bij de haven komen we ze alweer tegen, groep 8 van de EVS school.

• Vrijdag 7 oktober

October 7, 2022 in the Netherlands ⋅ 🌬 15 °C

Donderdagavond kwamen we er achter dat de spiegel in de badkamer van de muur afgevallen was, direct gebeld en gemeld en de eerste rommel hebben we opgeruimd.
    Vrijdagmorgen is er een nieuwe gemonteerd en alles ziet er weer top uit.
    We fietsen naar t dorp en ja hoor, we zien de schoolkinderen weer die jaar zitten om op de boot te gaan.
    Leuk dat ze ons steeds weer herkennen, het gaat vaak over Fc Twente en Grolsch en dat terwijl er een vrachtwagen met Heineken er op voor hun neus staat.
    We lopen de Dorpstraat door een bezoeken enkele winkeltjes, dan kopje koffie drinken bij de bakker.
    Dan beginnen we aan een klein rondje Vlieland, zo'n 14km volgens boekje.
    Opnieuw zwaar trappen tegen de wind in, terug gaat het bijna vanzelf.

Ontdek Vlieland op de fiets, aan de hand van deze 14 kilometer lange fietsroute.
    In dit boekje staat een korte fietsroute over Vlieland met routebeschrijving van 14 km met leuke achtergrond informatie over het eiland.

• Bunkermuseum

October 8, 2022 in the Netherlands ⋅ ⛅ 13 °C

Toch ook maar een bezoek brengen aan het Bunkermuseum.

In de Vlielandse duinen, Bunkerstelling 12H onderdeel van de Atlantikwall.

Widerstandsnest 12H maakte tijdens de oorlog deel uit van de Atlantikwall. Nu is het een museum met o.a. een tentoonstelling over Vlieland in de oorlogsjaren, bijzondere objecten en bodemvondsten uit die tijd.

Een opgegraven en geheel gerestaureerde stelling met bunkers en geschutsemplacementen, alles met elkaar verbonden door loopgraven en tunnels.

• Strand

October 8, 2022 in the Netherlands ⋅ ⛅ 13 °C

Met de fiets naar het ooststrand , en daar een wandeling maken.
    We fietsen op de heen en de terug weg over camping Stortemelk waar we dus in 1977 ook geweest zijn

• Kerkdienst

October 9, 2022 in the Netherlands ⋅ ⛅ 12 °C

Kerkdienst met ds. Wiske Beuker uit Witmarsum en organist Jan Broekhuis uit Ede.
    Na de dienst koffiedrinken met ontmoetingen.

LITURGIE voor 9 oktober 2022
    voorganger Wiske Beuker
    organist Jan Broekhuis
    ambtsdrager Cathrien de Jong
    koster Imgrid Rugenbrink
    klokkenluider Jaap van der Kooij
    Ongeveer 5 minuten voor aanvang van de viering orgelspel
    OM TE BEGINNEN
    Aansteken van de kaarsen aan het licht van de paaskaars
    We worden stil
    Inleidend orgelspel
    Welkom en mededelingen van de kerkenraad
    Inleiding dienst door voorganger
    Drempelgebed
    V: Wij zijn hier bij elkaar in de Naam van de levende God
    G: DIE IN ONS GELOOFT
    EN ONS DRAAGT DOOR DE DIEPTE HEEN
    V: en bij wie de bron van het leven is
    G: MOGE GODS GEEST BIJ ONS ZIJN
    Aanvangslied 214
    1,2,4,5,
    Het licht dat weer opnieuw begon

• Terugreis

October 10, 2022 in the Netherlands ⋅ ☁️ 13 °C

Aan alles komt een eind dus ook aan deze vakantie.
    Appartement netjes achter gelaten en dan bepakt en bezakt op de fiets naar de haven.
    Mooi om te zien wat er van de boot afgaat en wat er op moet.
    Best wel veel mensen voor een maandagmorgen.
    We zitten op een vrij nieuwe boot, op naar Harlingen.
    Het was mooi en zeer relaxed op Vlieland.

Trip end
    October 10, 2022