• Irány Horta - vagy mégse

September 5, 2023 in Portugal ⋅ 🌬 22 °C

Reggel időben felkeltünk, összepakoltunk, ma már Faial szigetén, Horta városában, Kata kedvenc helyen, a Peter's Sport Cafe-ban fogjuk kortyolgatni a gin tonicot. Szerintünk.
    Elég nagy szél volt egész este, hallatszottak az óriás hullámok is, de gondoltam máskor is volt már itt szél.
    Szokásos kávézó, reggeli, még van idő délig leadni az autót, kicsit mászkáljunk.
    Lementünk a kikötőbe, van itt pár öböl, nézzük meg. Nem is gondoltam volna, milyen jók ezek a félig kiépített fürdőző helyek: csipkés fekete sziklák, köztük csendes medencék, amik persze ma nem annyira azok, mivel sok méteres hullámok ostromolják a nyílt víz felől folyamatosan.
    Egyszer csak sms: Sata airlines, átszervezték az utazásunkat, a mai Flores - Sao Miguel - Faial helyett holnap este Terceira, és onnan holnapután Faial. Na, fasza. Irány a reptér, mi van. A délelőtti gépeket törölték. Kedves support lány volt, elmagyarázott mindent, kaptunk mára ebéd és vacsora vouchert fejenként 15 euróig, holnapra reggeli és ebéd vouchert, taxi vouchert, meg mondta, hogy fejenként 80 euroig állják a szállást (utólag persze) ma és holnap. Oké, de nincs szállásunk, plusz mások is itt ragadtak. Újra kell szervezni mindent.
    Írtunk az eddigi szállásnak, mondta a délutáni géppel jönnének vendégek, ha nem jönnek, miénk a szállás, 160 euróért. Félsiker. Ma már ne jöjjön több gép.
    Írtunk a Horta szállásnak, két nappal később érkezünk, van e visszatérítés. Nincs. De ad számlát, hajtsuk be a Sata-n.
    Írtunk a holnapra lefoglalt autós cégnek, hogy gebasz van, nem tudjuk átvenni. Át lehet e tenni holnaputánra, és rövidebb időre. Lehet, szuper.
    Foglaltunk bálna les túrát, holnapután reggel 9től, a gépünk azután fog leszállni. Át lehet e foglalni egy nappal későbbre. Szerencsére igen, egy nappal később délután mehetünk.
    Hopp, az autót le kéne adni, de mit csinálunk plusz két napig? Nosza. Megkérdeztük, nem mi voltunk az egyetlenek. Persze, plusz e nap, 90 euró, holnap 5re hozzuk vissza. Szuper, ez is megvan.

Ebéd. Az egyik felajánlott étteremben kagyló és helyi kolbász, jó értékelés van Google-Ben, haaaat... Én nem ajánlom. Elég szar volt.

És akkor most mi legyen? Nem tudjuk lesz e ma még gép, lesz e szállás. Nézelődjünk itt a faluban. Megnéztünk még 1-2 öblöt, néztük a hullámokat (nagyon durvák mostanra). Majd rájöttem, van itt egy bálna vadász múzeum, állítólag jó. Lent a kikötőben, a régi bálna feldolgozó üzem van megcsinálva. 1 euró a belépő, és meglepően nagyon jó az egész. Érdekes, informatív, látványos, ha nem bálnák gyilkolásáról szólna, azt mondanám pazar volt. Oké, ez a múlt, ez hozzátartozott a helyi történelemhez, de akkor is. Mindenesetre tényleg nagyon érdekes az egész, megérte.
    Kiültünk itt is a partra kicsit, még nincs hír a további gépekről. Akkor menjünk autóval valamerre. Elindultunk, fel a hegyekbe, óriási a szél, ah, hagyjuk. Kata olvasott valami helytörténeti múzeumról, nézzük meg azt is. Egy nagyon szép régi épületben van, ez is érdekes, Flores híres emberei, története, gazdasága, van szó kalózokról, bálnákról, van egy csodás kis kápolnája. Jaj, nem fogadott hívás, a szállás. Jöhetünk, de gyorsan jelezzük vissza, mert más is jönne. Gyorsan visszahívom, jövünk, hogy fizessük, kérdezi kp vagy mbpay, vagy mi, legyen az, nincs cash. Nem értettem h várjuk e meg az anyukáját, vagy ne, vagy mi. Google, mi az az MB pay, az MB Way, itteni online fizetés, appot letöltöm, regisztrálok, portugálul van, hibát jelez, nem sikerül. Jól van, vegyünk le pénzt, azt odaadjuk a mamának, és este 6kor már a szálláson is vagyunk.

Gyors lepakolás, zuhi, menjünk vacsizni, véletlen se oda ahol délben voltunk. Van egy másik hely, ott voltunk 4 éve is, próba szerencse. Kinézetre nagyon fapados, vagyis semmi design, fehér falak, asztalok. A hely tele, mindenki jön a voucherrel. Rendelünk garnélát, helyi marhát és a kétféle friss halból a skorpió halat, még sose ettünk ilyet. Hát a kaja, a hangulat, huh, pazar, remek, finom, családias, egyszerűen szuper volt. A vacsi végén még dalra is fakadt a pincérnő, nagyon aranyos volt az egész, megérte. Oké, kicsit túlléptük a 30 eurós keretet, vagy 40el,de abszolút megérte 😁

Az ajándék bort levittük a partra, ittunk belőle, aztán irány aludni.

Amilyen macerás volt ez a nap, és amennyire azt hittem semmit nem csináltunk, elment egy nap feleslegesen, ahhoz képest egész sok minden történt és nem is volt olyan rossz. Csak már Hortán kéne gintonikoznunk.