• Filip Wahlberg
  • Filip Wahlberg

Bröllopsresan

Andreas och Filips resa till Australien och Nya Zeeland, med stopp i Singapore. Baca selengkapnya
  • Något skymtar i bakgrunden...

9 November 2019, Australia ⋅ ☀️ 15 °C

Vi börjar dagen med att följa vår reseguidebok, en tegelsten från Lonely Planet, som har en "city walk" på 3,5 km genom de centralaste delarna av Sydney. Den börjar i "The Rocks" som är turistcentrum och bär på mer historia än övriga centrala Sydney.
    Ett åbäke till kryssningsfartyg tar upp hela utsikten, men till slut skymtar något fram bakom rumpan på det. Och när vi kommer fram till lyxhotellet Park Hyatt skriver guideboken att vi ska leka "Spot the bridal party" vilket inte var svårt alls.

Men vi får fortsätta promenera i jakt på en ostörd utsikt...
    Baca selengkapnya

• Millers Point, "Observatoriekullen"

9 November 2019, Australia ⋅ ☀️ 15 °C

Fin utsikt från Sydneys egen observatoriekulle. Vi besökte dock inte observatoriet denna gång.

• Tullhuset

9 November 2019, Australia ⋅ ☀️ 15 °C

Andreas pekar ut var vårt hotell ligger på en modell inne i Tullhuset vid Circular Quay, som numera används som bland annat turistinformation.

Hotellet ligger sju minuters promenad från Circular Quay (notera att det fula kryssningsfartyget finns med i modellen), onekligen väldigt centralt. Vårt rum vetter mot Pitt street, en lång gata som sträcker sig ända från vattnet, förbi 309 meter höga Sydney Tower Eye (som kanske gett gatan dess namn, vad vet jag?) och ända upp till centralstationen.Baca selengkapnya

• Botaniska trädgården

9 November 2019, Australia ⋅ ☀️ 18 °C

Den botaniska trädgården gjorde starkt intryck på mig förra gången jag var här, och den är onekligen fin och inbjudande. Tyvärr låg några katamaraner i bukten med festande ungdomar och högljudd musik, men det är väl inte alltid så kan man hoppas.Baca selengkapnya

• Art Gallery of New South Wales

9 November 2019, Australia ⋅ ☀️ 17 °C

En knapp timme innan stängning slank vi in på konstmuseet. Trevligt med gratismuseer där man inte behöver planera ett besök eller känna att man är tvungen att stanna länge för att få valuta för inträdet.Baca selengkapnya

• På båtutflykt

10 November 2019, Australia ⋅ ☀️ 21 °C

Idag klämmer vi av både Sydneys berömda djurpark Taronga Zoo och halvön Manley vid inloppet till Sydney. Båda dessa platser besöks bäst med båt, så vi köpte en kombibiljett med zoobiljett och fria resor med de snabba katamaraner som fraktar främst turister runt i bukten.Baca selengkapnya

• Taronga Zoo

10 November 2019, Australia ⋅ ☀️ 19 °C

Vi avsatte bara tre timmar till denna djurpark för vi kom igång lite sent - igen - och det blev krångel med bokningen av morgondagens tur till Blue Mountains (som dock löste sig). Att resa med så öppen resplan som vi gör skapar onekligen en del stress och sista-minuten-fix - och dyra flygbiljetter - men vi är överens om att fördelarna överväger.

Tre timmar visade sig vara lagom om man prioriterade lite och fokuserade på södra halvklotets djur. Jag hann ändå knäppa 181 bilder, dvs i genomsnitt en i minuten. Här är fem procent av dem.

• Manly - North Head

10 November 2019, Australia ⋅ ☀️ 20 °C

På den stora halvön Manly i Sydneys norra inlopp kan man hänga på stranden, flanera i butiker, få sig en bit mat eller, vilket passar oss bäst, promenera i naturreservatet North Head. Där finns en väl anlagd stig på ungefär en mil som passerar genom (just nu) mycket torra hedar med banksia-buskage, flera fortifikationer från mellankrigstiden, ett krigsmonument och framför allt hänförande utsiktsplatser. En stor areal av buskaget hade brunnit nyligen men snabbt återhämtat sig.Baca selengkapnya

• Jocke!

10 November 2019, Australia ⋅ ☀️ 19 °C

Ett välbekant skrik från trädtopparna, och mycket riktigt, där landar en vild gultofskakadua!

• Blue Mountains-turen gick upp i rök

11 November 2019, Australia ⋅ ⛅ 22 °C

Ni kanske har läst om det, även med australiensiska mått, ovanligt intensiva brandläget i New South Wales.

Dagens efterlängtade tur till Blue Mountains blev inställd på grund av "bushfire". Resans andra missöde. Vi hittar på något i Sydney i stället och konstaterar att vi är lyckligt lottade i alla fall.

• Mer botanisk trädgård - Calyx

11 November 2019, Australia ⋅ ⛅ 25 °C

Det är lätt att strosa i botaniska trädgården när man får lite tid över. Vi började dagen, sent som vanligt, med att titta in i växthuset som heter Calyx. Det var väl något av en besvikelse, särskilt efter de enorma kupolerna i Singapore, men det fanns i alla fall en växtvägg och några planteringar med köttätande växter.

Utanför fortsatte blomsterprakten.

• Valsamverkan

11 November 2019, Australia ⋅ ☀️ 23 °C

Det blev valsafari i stället för Blue Mountains! Vi fick syn på en flock flasknosdelfiner och inte mindre än två par knölvalar som möttes och började plaska tillsammans för att sedan skiljas åt. Varje par bestod av en hona med sin kalv. Guiderna hade aldrig sett två par mötas på det här sättet och var alldeles lyriska. Så kul att se!

Det var en mycket blåsig dag och det gick höga dyningar. Jag upptäckte att det var lätt att bli sjösjuk om man stirrar i en kamerasökare hela tiden, och det var ju svårt att låta bli!

Men det gick bra till slut.

• Snurrigt vegetariskt

11 November 2019, Australia ⋅ 🌙 20 °C

Vill man ha vegetariskt på restaurang så finns det ofta bara en rätt att välja på - oftast en pastarätt. Äter man på restaurang nästan varje dag kan det bli en ganska enahanda diet. Så ikväll letade vi upp en restaurang med ordentligt vegetariskt utbud, INDU Dining. Inte nog med att det fanns mycket vegetariskt, det fanns baljväxter på menyn; det var ett tag sedan vi åt det.

Bra mat, toppen service och en läcker lokal. Men vad hade de i maten? Vi kände oss båda aningen snurriga, som om vi hade druckit alkohol, men det hade vi inte gjort. Vi kunde gå rakt fram när vi lämnat lokalen i alla fall...

• Muntert monument i Hyde Park

12 November 2019, Australia ⋅ ☀️ 29 °C

Vi åker kollektivtrafik till legendariska Bondi Beach i Sydneys östra förorter för att tillbringa halvdagen innan vi ska flyga till Nya Zeeland.

• Strandpromenad mellan Bondi och Bronte

12 November 2019, Australia ⋅ ☀️ 31 °C

Den dramatiska sandstenstopografin mellan stränderna öster om Sydney piffades upp ytterligare av en stor mängd konstverk.

• Auckland

13 November 2019, Selandia Baru ⋅ ☀️ 16 °C

Efter att ha vaknat på ett ganska bedagat hotell mycket centralt i Auckland hade vi till klockan 15 på oss att göra staden innan hyrbilen skulle hämtas. Bästa början var en tur upp i stadens utsiktstorn, Sky tower byggt på 90-talet, naturligtvis några meter högre än Sydneys äldre torn. Får man anta att kommunpolitikerna som fattade beslutet mestadels var män?

Det fanns glasgolv att skrämma Andreas med (bild 2), och rentav en sorts base jump/bungy-kombination som verkade urläskig där man på något vänster faller längs linorna som hänger de över 300 meterna ner till marken. Nyzeeländare är ett äventyrligt folk.