• Filip Wahlberg
  • Filip Wahlberg

Bröllopsresan

Andreas och Filips resa till Australien och Nya Zeeland, med stopp i Singapore. Read more
  • Trip start
    November 1, 2019

Ekerö

November 1, 2019 in Sweden ⋅ ☁️ 4 °C

Vår länge emotsedda bröllopsresa börjar med taxi till Arlanda. Viktor som ska ta hand om huset och katterna med Ellen vinkar av oss.

• Doha

November 2, 2019 in Qatar ⋅ ☀️ 31 °C

Mellanlandning med lagom bytestid. Äta, gå på toa och sedan vidare. Filip har tur på båda flighterna och kan sträcka på benen!

• Singapore

November 3, 2019 in Singapore ⋅ ⛅ 30 °C

På väg till Australien och Nya Zeeland behövs mellanlandningar och när vi ändå hamnar i Singapore stannar ett och ett halvt dygn för att se lite av staden. Vi landade igår och tog in på hotellet Capri by Fraser vid China Square. Vi tog ett bad i takpoolen och vandrade sedan runt i Chinatown och hittade ett vegetariskt ställe att äta på. Maten var inte särskilt upplyftande, i enlighet med Andreas fördomar om vegetarisk kinamat. Vi avslutade kvällen med att se Marina Bay-området med sin vattenljusshow.

Trots att vi förberedde oss genom att inte gå över till vintertid förra veckan (och därmed minskade jetlag med en timme) försov vi oss rejält nu på morgonen och nu klockan halv elva har vi fortfarande inte kommit iväg på dagens äventyr. Vi ska börja med att återvända till Gardens by the Bay.

• Fika på Flower dome

November 3, 2019 in Singapore ⋅ ⛅ 30 °C

Afternoon tea i Flower dome, sista momangen innan Andreas briserar (eller imploderar)! Lunch klockan halv fyra?!

• Gardens by the bay, Singapore

November 3, 2019 in Singapore ⋅ ⛅ 30 °C

Det var inte bara mat vi ägnade oss åt i Singapore. Vi vandrade runt i flera timmar i Gardens by the bay, som är en relativt nybyggd (2011) park i det som jag tolkar som Singapores moderna centrum nere vid vattnet. Huvudattraktionerna är två enorma glaskupoler med växter. Den breda, Flower dome (där vi åt afternoon tea), visar växter från alla världsdelar i flera planteringar som påminner om exempelvis Edvard Andersons växthus i Bergianska (fast större, 1 ha) medan den höga, Cloud forest, stoltserar med ett 42 meter högt "berg" där epifyter och andra fuktkrävande växter klänger sig fast vid ett stort vattenfall, sorterade efter vilken höjd de förekommer naturligt på.
    Båda installationerna hade också ambitiösa skulpturer utspridda, ibland nästan gömda bland växterna, och atmosfärsskapande musik. Det kändes väldigt Owe! De var riktigt välskötta, trivsamma och pedagogiska, dessutom behagligt svala, så det var inte konstigt att det gick några timmar där. Jag tror att om pappa och Malena varit med så hade vi varit där än.
    Mellan besöken i kupolerna gick vi även runt i den kringliggande trädgården som också är välskött och pedagogisk, och vars främsta attraktion är de höga "supertrees" som är trädformade upp till 50 meter höga vertikala trädgårdar som genom att reglera mikroklimatet i trädgården och kupolerna ska peka ut framtidens stadsbyggnad.
    Vi tog också en promenad på gångvägen som spänner mellan dessa stålträd, alldeles för högt för Andreas smak!

• ArtScience museum, Singapore

November 3, 2019 in Singapore ⋅ ⛅ 29 °C

Vi besökte också det näckrosformade ArtScience Museum nere vid Bay area (till vänster på andra bilden). Som namnet antyder belyser museet sambandet mellan vetenskap och konst, och utställningen vi besökte handlade om visualisering. Man kunde bland annat placera ut fysiska modeller av hus, som sedan via projektioner blev förbundna med vägar, eller på papper rita fantasifiskar som scannades in och simmade runt i ett projicerat akvarium.
    Det låter mer spejsigt än det var, men höjdpunkten, att gå igenom en 3D-visualisering med 172.000 voxlar (lysdioder) som visade rymden med stjärnor och nebulosor som rusade mot en, var värd besöket.

• Orchard Road, Singapore

November 3, 2019 in Singapore ⋅ ⛅ 29 °C

Min egen "Walking sunshine", efter att han fått nudlar på väg till det äldre centrum längs Orchard Road i Singapore. Jag tror att jag hittade hotellet vi (mamma, pappa och Owe) bodde på för 25 år sedan (bakgrunden i bild 2), och fontänen (förgrunden) som var helt fylld av skräp på nyårsdagens morgon. Om skräp-poliserna hade patrullerat då hade de kunnat kassera in hela årsbudgeten i böter på en enda natt.Read more

• China Square, Singapore

November 3, 2019 in Singapore ⋅ ⛅ 28 °C

Avslutar Singapore-vistelsen med en bild på Chinatown, som utmärker sig med sin låga bebyggelse, sett från hotellets takterrass (dit vi trevligt nog fick tillträde för att duscha på kvällen trots att vi checkat ut). Därefter tog vi taxi till flyget mot Cairns som avgick vid 1-tiden. Flygplanet blev alltså vårt nästa nattviste.Read more

• Över Port Douglas

November 4, 2019 in Australia ⋅ ☁️ 24 °C

På morgonen flög vi rakt över Port Douglas där vi ska bo i 4-5 nätter. Liten stad med en "4 mile beach". Bilden visar norra delen där centrum ligger, och där vi bor i en trerumslägenhet i "White house".
    Tio minuter senare landade vi i Cairns, och sedan tog det en timme att åka tillbaka...

• Filmjölk och termiter i Port Douglas

November 4, 2019 in Australia ⋅ ⛅ 25 °C

Första dagen i Port Douglas vandrade vi runt i den lilla lilla stadskärnan. När vi gick upp till utkikspunkten såg Filip ett termitbo en bit upp på stammen på ett träd, om det nu kan vara termiter som bygger så? I alla fall påminde de inmurade stigarna längs stammen om hur termiterna byggde på Borneo när Filip var där.

Vi tog sedan ett kvällsdopp i havet vid Four Mile Beach. Vi hade blivit rekommenderade att bada mellan ett par bojar när Andreas tagit upp frågan om farliga djur, och då särskilt krokodiler, med föreståndaren på boendet. Vi såg en anordning och information om nät mot giftiga maneter och antog att om man höll sig innanför bojarna så skulle det vara lugnt. Vi tyckte i och för sig att det var underligt att man inte såg något av nätet över ytan. Dagen efter fick vi se hur det såg ut med nätet monterat. Igår badade vi väl både med maneter och krokodiler... Det är början på manetsäsongen nu, så det är väl därför nätet inte fanns tidigare.

De flesta boenden i Port Douglas verkar vara lägenheter med självhushåll och det är en sån vi har. När vi provianterade i lokala mataffären hittade vi "Swedish-style filmjölk", både naturell och med blåbär. Exotiskt!

• Stora Barriärrevet

November 5, 2019, Great Barrier Reef ⋅ ☁️ 26 °C

Främsta anledningen till att vi skulle till Port Douglas var att få snorkla på Stora Barriärrevet. Vår hyresvärd Tony tipsade om att ta en dagstur med Calypso och det var ett bra val. Det var den bäst arrangerade snorkelturen vi varit med om! Ingen trängsel på båten, säkerhetstänk och så förstås ett korallrev med både färg och fisk (snorklingar vi har gjort i exempelvis Thailand och Mauritius har visat upp antingen det ena eller det andra).

När vi kommit tillbaka till lägenheten, duschat och vilat så är det beckmörkt ute, och det innan kl 19. Aja, vid den tiden är det väl mörkt hemma också... :)

• Mossman Gorge

November 6, 2019 in Australia ⋅ ☀️ 28 °C

Här är en flodbädd där granitbumlingar spolats fram. Det går att bada, vilket ett par tjejer visade, men det rekommenderades inte på grund av strömmen och stenarna. Vi fick också en kort promenad på en mycket väl anlagd gångbro genom regnskogen.Read more

• Krokodilspaning

November 6, 2019 in Australia ⋅ ⛅ 29 °C

Vi fick en kort båttur längs floden Daintree där ett 70-tal krokodiler bor. Floden mynnar ut vid Port Douglas och det händer att krokodilerna söker sig ända dit. Men de är vanligare längre upp längs floden, och på de 20 minuter som båtturen tog fick vi syn på två stycken. En syns på bild 3 om man tittar noga.

När jag fotade den sista bilden blev jag tillsagd att inte stå så nära vattnet... Att man så fort kan glömma av sig!

• Noah Valley

November 6, 2019 in Australia ⋅ ⛅ 28 °C

En privatägd bit av regnskogen där vi fick en lite längre vandring med flera intressanta berättelser av guiden Rob. Han var självlärd på geologi och biologi men uppenbart intresserad och pedagogisk. Bland annat berättade han att växterna i regnskogen var betydligt farligare än djuren. Om man inte är en aboriginsk medicinman med tusentals års erfarenhet i bagaget ska man inte smaka på någonting, eller ens peta på det.

Här visar han vad som kan hända om man får för sig att springa i djungeln. Denna lian, som lakoniskt kallas "Wait-a-while", eller rentav "Lawyer" för att den med sina hullingar klänger sig fast och är omöjlig att skaka av sig, kan orsaka djupa skärsår om man inte hinner stanna. Men den är ändå en baggis.

Bild 2 visar Dendrocnide moroides, eller Nässelträd. Dess blad är täckta med tusentals ihåliga kiselhår fyllda med nervgift. Om man råkar vidröra den väntar en outhärdlig plåga, som en eldsflamma mot huden, som kan hålla i sig i veckor. Om man lyckas få ut håren hela vill säga. Bryts de av och blir kvar inne i huden kan smärtan återkomma vid beröring och temperaturförändringar i åratal!

Det finns lite trevligare växter också. Bild 4 föreställer ett exemplar av ett urgammalt trädsläkte från tiden då växter fick förlita sig på vindpollinering helt enkelt för att det inte fanns några djur.

Australien har klarat sig från både istider, meteoritnedslag och andra hemskheter vilket gör att regnskogen i Daintree, med sina 180 miljoner år, är världens överlägset äldsta. Synd bara att den har ägnat tiden åt att frambringa sina egna hemskheter genom sin flora och fauna...

• Cape Tribulation

November 6, 2019 in Australia ⋅ ⛅ 27 °C

Cape Tribulation är mest känd för att James Cook gick på grund på revet utanför och höll på att kapsejsa, men klarade sig. Regnskogen är mycket gammal och har flera mycket sällsynta arter, men det gavs inte någon längre tid att upptäcka dem. Styltrötterna var dock väldigt fina!

Om man får tro vår utmärkta guide Rob är för övrigt kuststräckan söder om Cape Tribulation den enda platsen i världen där två världsarv möts (regnskogen i Daintree och Stora Barriärrevet). Vi kommer ju rätt nära i Ekerö med Drottningholm och Birka, men når inte riktigt ända fram.

• Daintree Ice Cream

November 6, 2019 in Australia ⋅ ⛅ 27 °C

På väg tillbaka till Port Douglas blev det glass på Daintree Ice Cream. De satsar på glass gjord på det som egna odlingarna ger. Varje dag har de en viss kombination av fyra smaker som de erbjuder. Förutom mango och kokos, fick vi glass på Acacia victoriae (“wattleseed”) och Diospyros nigra (svart sapote). Mangoglassen var godast, men wattleseed slog de andra. Fina blommor fanns i trädgården också!Read more

• Kvällspromenad i Port Douglas

November 6, 2019 in Australia ⋅ ⛅ 24 °C

Det finns en mycket smalspårig järnväg (två fot, dvs 610 mm eller ungefär en tredjedel av normalspårvidd) som genomkorsar området runt Mossman och Port Douglas. Den tillkom för att frakta sockerrörsskörden och verkar användas i det syftet fortfarande. Här och där väntar tomma vagnar kantade av sockerrörsspill på rätt säsong. Visst ser det väldigt instabilt ut?

Varje söndag åker också ett litet ångtåg runt med turister på banan. Tyvärr är vi inte här någon söndag.

På kvällen försökte jag också fota stjärnhimlen, men även om Port Douglas är en mycket mörk stad gjorde månen och molnen att det blev ganska blaskiga bilder. Så vi lekte lite med pannlampan i stället.

• Vandring i Mossman Gorge

November 7, 2019 in Australia ⋅ ☀️ 27 °C

Torsdagen var resans första dag utan inplanerade aktiviteter så vi tänkte kosta på oss en sovmorgon och skippade väckarklockan. Våra kroppar försökte därmed vrida tillbaks dygnsrytmen och lyckades nästan - vi vaknade halv tolv!

Igår bokade vi flyg till Sydney på fredagseftermiddagen, så bara ett drygt dygn i Port Douglas återstod. Vi bestämde oss för att det vettigaste att göra med det dygnet var att hyra bil, så vi kunde se oss om lite. Sedan åkte vi tillbaka till Mossman Gorge, där vi varit som hastigast under gårdagens rundtur. I lugn och ro kunde vi vandra den lite längre stigen genom regnskogen och insupa atmosfären i lugnet på eftermiddagen när det började skymma och turistströmmarna försvunnit. Vi hann rentav bada en stund i den trolska floden innan sista skyttelbussen till parkeringen avgick.

• Daintree Village

November 8, 2019 in Australia ⋅ ⛅ 30 °C

Tredje dagen i rad som vi åker samma väg förbi Mossman, det känns som att vi börjar bli färdiga här. Skönt att flyga till Sydney ikväll!

För att se oss omkring lite mer med hyrbilen satte vi Daintree Village som mål. En mycket liten byhåla som hade sin storhetstid som socker- och timmerhamn i början på förra seklet. Nuförtiden är enda attraktionerna några små restauranger och båtturerna för turister på floden för att spana efter krokodiler och annat vilt. Men det har vi ju redan gjort, så vi hängde mest nere vid hamnen (se markeringen för 12 meters översvämning i bild 2), och tittade in i det lilla "museet" - snarare en samling gammalt bös, inklusive en gammal honungsslunga (sista bilden).Read more

• Cooya Beach

November 8, 2019 in Australia ⋅ ⛅ 28 °C

Ett litet stopp på vägen tillbaka från Daintree Village. Detta var ingen strand att bada vid, åtminstone inte vid lågvatten! Men man kan se Port Douglas i bakgrunden.

Bild 2, tagen i närheten, visar hur obekymrat sockerrörs-järnvägen går genom landskapet och över vägarna på sina ställen.Read more

• Första missödet: Inställt flyg

November 8, 2019 in Australia ⋅ ☀️ 29 °C

På vägen mot flygplatsen fick vi syn på ett e-brev om att flyget med Jetstar till Sydney var inställt. Just den flight som vi så mödosamt valt ut efter prisjämförelser och andra överväganden... Väl framme så fick vi infon att Jetstar kunde få oss till Sydney på söndag morgon - i övermorgon alltså! Det enda alternativet var pengarna tillbaka. Varken hotellvistelse eller resa med annat bolag bekostas tydligen enligt Australiens med EU-mått mätt usla konsumentskydd.

Vi gick till Qantas disk. Efter mycket klickande så fick vi veta att vi kunde få de sista platserna på ett flyg en timme tidigare än vårt ursprungliga, dvs med avgång om en timme! Men då kostade biljetterna 70 % mer, pengar vi skulle få punga ut med själva. För att slippa krångla med boende mm så fick vi köra på det.

Efter ytterligare klickande framgick det att Andreas kreditkort inte gick att betala med. Samma sak hade hänt på bensinmacken tidigare. Fram med nästa kort, från en annan bank. Det gick inte heller! Filips tur. Efter vad som kändes som en evighet hade vi till slut biljetterna och kan snart borda!

• Frukost vid Circular Quay

November 9, 2019 in Australia ⋅ ☀️ 15 °C

Mycket är dyrt i Australien. Ett av de värsta exemplen är hotellfrukostar. Här på Radisson kostar den 35 AUD per person, alltså drygt 230 kronor. Då är det roligare att köpa en hundrakronorsfrukost på caféet utanför och ta med sig till den lilla parken där Circular Quay möter The Rocks.Read more