April - juli 2019 We willen vrienden bezoeken, de familie reunie bijwonen, The Bridge oversteken en verder zien waar we belanden.
 • Jul14

  Terugblik

  July 14, 2019 in Spain ⋅ ⛅ 30 °C

  En dan vragen mensen aan je: hoe was je reis?  

  Een kort antwoord bestaat uit wat algemeenheden, die geen recht doet aan alle indrukwekkende natuur die we gezien hebben, bijzondere mensen die we ontmoet hebben, prachtige steden die wij bezochten, onbekende Europeese geschiedenis waar we kennis van namen (bijv. menselijke keten van Vilnius tot Tallinn tegen de onderdrukking), alle 'dingen' die vragen opriepen waar we nog geen antwoord op hebben (bijv. verschil vleesprijzen in Baltische Staten van heel goedkoop of heel duur; waarom sommige landen de temperatuur van het asfalt aangeven boven de weg), de vele ' kleine' bijzondere momenten, kortom: waar zelfs ons hele reisverslag niet eens toereikend voor is.

  Maar een paar algemene afsluitende opmerkingen willen we toch maken.

  Hadden we een reisdoel? Jawel: we wilden onze vrienden her en der bezoeken.  En we wilden eens over de “ Bridge”  rijden, de Sontbrug die Denemarken en Zweden verbindt, bekend van de gelijknamige misdaadserie. We hadden de optie opengehouden om door te rijden richting Noordkaap maar waren ook een beetje bevreesd voor het koude weer. Dat viel dus mee. 

  De reis heeft zich gaandeweg ontwikkeld en we hadden geen vooropgezette route of plaatsen die we wilden bezoeken. Als we iets boekten (via bv. airbnb, booking) was dat meestal pas 24 uur van tevoren. Dat leverde geen problemen op. Soms zochten we ter plaatse onderdak met wel bevreemdende situaties als grote hotels in net uitgestorven wintersportplaatsen met de sleutel onder de deurmat waar we de enige gasten waren. Sommige campings waren nog net niet open of we waren de eerste gasten. 

  Beslissingen om naar de Lofoten te gaan, bepaalde ferries te nemen, de autotrein, het bezoek aan Boedapest en Wenen, het mijden van Belarus, en veel meer zijn pas in laatste instantie genomen. 

  En verder: 

  Het klimaat: het viel ons wel op dat alle mensen die we spraken, waarbij het Weer een aardige gespreksopening was, zeiden dat het weer niet meer was zoals vroeger. 'Droogte' was een woord dat vaak viel, naast veranderend zeeleven en verdwijnende gletsjers (we hebben er 2 gezien). Niet dat er erg veel zichtbaar was van extra speciale inzet op millieugebied.

  Het weer: het was uitstekend weer om te reizen. Na de eerste dagen bijna geen buien en dan nog meestal  op momenten dat we het goed hebben konden. Het Noorden was niet zo koud als verwacht - nachtvorst misschien een keer.

  Onze kleding was wel afgestemd op uiteenlopende omstandigheden, vooral op koude maar het had achteraf wat minder gekund. En tent en slaapzakken waren niet warm genoeg voor het Noorden - gelukkig was het vinden van een cabin, met verwarming, geen probleem - en voor het zuiden wel warm. 

  De tent was prima, maar wel klein. Het opzetten (2 secondentent😊) en opvouwen ging steeds vlotter. Volgende keer toch een grotere met een stukje voortent. 

  De auto was met al deze spullen wel volgepakt maar goed georganiseerd, alles had zijn vaste plek en we konden alles snel vinden. Zo hadden we de ontbijttas, dinertas etc. De klapstoeltjes, luchtbed en kussens zorgden voor veel comfort. Een klaptafeltje misten we. Onze soepmachine die we ook gebruikten om water te koken heeft uitstekend dienst gedaan. 

  Plastic geld: al eerder schreven we dat je geen lokale contanten meer nodig had maar dat was in Tsjechie, delen van Duitsland en in Zwitserland anders. Het Noorden en de Baltische Staten zijn duidelijk veel verder in contactloos betalen. Gewoon met de Nederlandse bankpas.

  Het wegverkeer: in de Scandinavische landen was het vaak relaxed rijden. Bijna saai door de toegestane maximum snelheden variërend van 80 tot 100. Een voordeel was dat we beiden van de prachtige natuur konden genieten.

  Het verbaasde ons dat wij vaker tolpoorten met camera's passeerden maar geen betaalplekken zagen. Bleek dat men voor tolwegen  vooraf een bedrag moet betalen. De keuze om gewoon door te rijden is er maar dan krijg je de rekening thuis gestuurd met een boete. We wachten af.

  In de Baltische Staten is het gebruikelijk dat er een tweebaansweg als driebaansweg gebruikt wordt. Het was goed opletten wat er op je afkwam en dan zoveel mogelijk rechts rijden.

  De taal: in veel landen konden we ons heel goed redden met het Engels en Duits. Ook in Scandinavië waar bijna iedereen Engels spreekt. Alleen gaf het soms hilarische situaties als je bijvoorbeeld wil afwassen en als afwasmiddel plantenvoeding gebruikt.

  De auto (Dacia Duster) is royaal en heeft het probleemloos gedaan. We hebben bijna 15000 kmtr afgelegd met de auto en 996 ltr verbrand . Een gemiddelde van 14.7 dus. daarbij nog ruim 899 met de auto trein en een niet gemeten aantal per ferry.

  Gemiddeld kostten de betaalde overnachtingen bijna 45 euro, 

  Scandinavië is belachelijk duur, net als Zwitserland.  Het verschil arm en rijk lijkt in de voormalige Oostbloklanden landen erg groot en de zelfverrijking door voormalige machthebbers steekt veel gewone burgers. 2 Banen, 60-70 uur per week werken voor 700 euro is het lot van veel jongeren. 

  We hebben geen lijstjes gemaakt van de mooiste etc. Maar qua natuur scoort Noorwegen erg hoog en beviel ons de dynamiek van Riga en Boedapest zeer. 

  We hebben samen genoten en zullen dat nog eens overdoen als we de reisalbums maken. De veelheid aan ervaringen krijgt dan nog meer een plekje. 

  Maar het is ook fijn om weer thuis te zijn en om in plaats van indrukken te consumeren weer eens iets te doen. Groenten planten, fruit oogsten, jam maken:  het leven van alledag in een ook mooie omgeving. 

  We zijn ons ervan bewust dat onze reis het millieu onnodig belast heeft. Dat geldt voor heel veel wat je voor je plezier doet. Het leefpatroon van de mens, met name de rijke westerlingen zal drastisch moeten veranderen willen we de klimaatdoelstellingen halen. Maar als dit niet voor allen gelijk afgedwongen wordt lijkt het een heilloze zaak. Jammer. 

  Wij hadden een fantastische tijd!!
  Read more

 • Jul8

  En weer thuis...

  July 8, 2019 in Spain ⋅ ⛅ 25 °C

  Na een deels mooie, verder autoweg tocht, slaan we onze tent nu op in de garage en slapen we na 3 maanden weer in een vertrouwd bed.
  De auto is uitgeladen, de eerste maaltijd genoten, en de werkzaamheden voor de komende dagen geïnventariseerd. Helaas een limoenboom dood en nog wat planten; de rest heeft gewoekerd en het suikerriet is ook opgekomen. De Sica bloeit en zwaluwen nestelen achter het huis.
  Morgen : aan de slag! En een laatste evaluatie volgt nog in de loop van de week.
  Read more

 • Jul8

  Ontbijt Villar de Olalla

  July 8, 2019 in Spain ⋅ ☀️ 19 °C

  Vanmorgen besloten om onderweg te ontbijten dus om 8.30 u vertrokken. 4x koffie, 2 bocadillos met olie, tomaten en kaas: 11€ totaal. Het bedrag van 2 koppen koffie in Zwitserland, leg er 2 € bij en je koopt 2 bekertjes koffie in Scandinavië!
  We zijn weer terug in het normale leven !!
  Viva España, viva!!
  Het land van Don Quijote de la Mancha, de oude windmolens, links en rechts van de lange wegen de graanvelden de en wijngaarden. En bij Jaen ongelooflijk veel olijfboomwouden!
  Read more

 • Jul7

  Cuenca 2: bidden tot de Heer 24\7

  July 7, 2019 in Spain ⋅ ⛅ 28 °C

  De joden en islamieten werden verdreven tgv het christelijk monopolie in de 12e eeuw. Maar een natuurlijk uitsterven dreigt nu de " slavinnen van het Heilig Sacrament" die 24 uur per dag bidden nog maar met 15 zijn. Ze communiceren alleen met de buitenwereld via een luikje, en met de Heer in de kapel. ( NB op goede vrijdag bidden ze niet, hij is dan bezig...) In een ander klooster dat een groot blok beslaat - met een paar ruimtes in de plint verhuurd- leven nog 2 nonnen, beide ruim 90÷! ( Het roze gebouw heeft de ingang)
  Op een andere plek is de kerk omgetoverd tot parkeergarage.
  Read more

 • Jul7

  Cuenca

  July 7, 2019 in Spain ⋅ ☀️ 28 °C

  De muren rond de binnenstad werden aangelegd door de Moren, die er in de 8e eeuw een burcht bouwden.
  De stad werd op 21september 1177 veroverd door de Castiliaanse koning Alfons VIII, tijdens de Reconquista. Snel na de verovering werd begonnen met de bouw van de kathedraal. Deze verovering wordt in Cuenca nog jaarlijks gevierd van 18 tot en met 21 september met San Mateo.
  De casco antiguo  is schilderachtig en kent onder meer de kathedraal uit de 12e eeuw, de eerste gotische kathedraal van Spanje. De façade van de kathedraal werd in de 19e eeuw toegevoegd.

  Bekend zijn ook de 'hangende huizen', casas colgadas, die gebouwd zijn op een uitstekende rotspunt boven een ravijn.
  De oude, uit de middeleeuwen daterende binnenstad is gesitueerd op een heuvelrug tussen de rivieren Júcar en Huécar en daardoor langgerekt van vorm. Vandaar dat er veel trappen te lopen zijn. Centrale plek is het Plaza Mayor, waaraan de kathedraal en het stadhuis gelegen zijn.
  Er wordt veel gerestaureerd en al was het zondag, Ad ging meteen een handje helpen.
  Read more

 • Jul6

  Camping Cuenca : hoe je drank koelt

  July 6, 2019 in Spain ⋅ ⛅ 23 °C

  Misschien 12 kmtr van de stad, een zeer grote camping maar met genoeg plek voor ons tentje. Veel Spanjaarden die genieten van de BBQ mogelijkheden. En wij van een pilsje. Het is per slot weekend 👍
  De camping heeft veel schaduw door de grote bomen en is zowel overdag als 's nachts koel. Vannacht waren wij blij met onze warme slaapzakken.
  Je ziet veel luxe tenten en bijtenten. Vaak zijn het speciale kooktenten met gascomfoor, koelkastje en zo. De plekken zijn groot.
  Maar er zijn ook nadelen: onpersoonlijk, voorzieningen wel redelijk schoon maar het toiletpapier is snel op. Veel deuren van toiletten en douches sluiten niet.
  Niet echt aan te bevelen dus. Maar we benutten met plezier de irrigatie van de bomen voor het koelen van Onze dranken.
  De andere ochtend voor we naar Cuenca gingen werd eerst het resterende zand van Bardenas eraf gespoten.
  Read more

 • Jul6

  Route 210

  July 6, 2019 in Spain ⋅ ⛅ 27 °C

  Het laatste stuk de CM 210 ( Castilla la Mancha) en begonnen ooit als 202 in Navarra . Een toeristische weg, soms smal bij de Monesterio, verder goed 2 rijstroken breed.
  Waar de afstand tussen twee restaurants, 50 kmtr is, en je dan 3 auto's tegen komt. Een heerlijke weg om te rijden. Met heel verschillende landschappen, van wijds agrarisch tot diepe beboste kloven. Met onverwacht een klein dorp, als Campillo de Aragon, zelfs te klein voor een restaurant.
  Route 210 een aanrader en de foto's doen er geen recht aan.
  Read more

 • Jul6

  Onderweg: eindelijk een restaurant

  July 6, 2019 in Spain ⋅ ☀️ 32 °C

  Uiteindelijk eten in Molino de Aragon met zijn fraaie burcht en oude kerken.
  Eten: menu del dia (voor, hoofd,nagerecht, met brood, water, wijn) 15 pp! We houden van Spanje♥️♥️

 • Jul6

  Monasterio de piedras

  July 6, 2019 in Spain ⋅ ☀️ 31 °C

  Het natuurpark is een prachtig park in de ruige bergen van de provincie Zaragoza. Door dit park stroomt de Rio de piedra. De vele watervallen en grotten spelen een hoofdrol.
  Het klooster was vroeger een kasteel van de Moren die dat als verdedigingsfort gebruikten in de strijd tegen de Christenen. Het werd echter in 1194 door Alfonso II tijdens de Reconquista veroverd waarna het aan de Cisterciënzer Orde werd geschonken. Het Moorse kasteel werd daarna gedurende 23 jaar omgebouwd tot een klooster met barokke en gotische stijlen en een strakke en simpele architectuur. Na 1835 raakte het klooster in vergetelheid maar vijf jaar later in 1840 kocht de familie Muntadas het klooster op op een openbare veiling. De familie kocht het klooster omdat ze verliefd waren geworden op de omgeving en de natuur waarna zij zorgden voor de verdere ontwikkeling en behoud van de omgeving.
  NB het meest teleurgesteld waren we bij de ticket verkoop: ze gaven ons automatisch korting voor 65+..😕. Je schijnt te slijten van al dat reizen ....
  Read more

 • Jul5

  Camping Bolaso

  July 5, 2019 in Spain ⋅ 🌙 32 °C

  Twee nachten op deze Spaans getinte camping: kinderen die tot middernacht kabaal maken; luidruchtige gesprekken; en koude biertjes die de receptie tegen een schappelijke bedrag verkoopt.
  Erg was alleen dat een of meer vogels snachts vanuit de bomen waaronder onze tent schaduw zocht de héle boel ondergescheten hadden. Daar kom je 's morgens achter. Geen foto's, maar we hebben de tent wel wat meters opgeschoven.
  Morgen gaan we verder.
  Read more