• Avtomatsko vs manualno

March 13 in Spain ⋅ 🌧 16 °C

Navajeni smo, da se vse avtomatizira in da gremo čez blagajno kjer naredimo vse sami, parkirišča plačamo na avtomatu... Ni pa to še razširjeno v gostinstvu z izjemo McDonald'sa.

No tukaj sva prvi dan šla na all you can eat sushi, ki je imel zelo dobro oceno. Na vsaki mizi je bila tablica z ogromnim menijem in vsak je lahko naročil 5 jedi. S tem da nisi mogel samo naročiti ampak si lahko naročil 1 jed na osebo vsakih 8 minut. Tako da sva polovico kosila brskala po tablici in planirala kaj bova naročila naslednje in spremljala čas, kdaj lahko naročiva. Vmes pa so nosili hrano, ki je so jo vmes pripravili, ne po vrstnem redu kot sva naročila ampak naključno. S tem da, ko sva bila midva tam je bila nedelja in čas kosila tako da je bilo čisto polno in so hrano dostavljali natakarji. Tiste dni, ko pa je manj polno, hrano dostavljajo roboti tako da s človekom skoraj nimaš stika razen takrat ko te posede in greš plačati.
    Izkušnja je bila zanimiva ampak malo kaotična, hrana pa nič posebnega. Tako da videla in se nisva vračala.

Drugi lokal kjer se trudijo avtomatizirati izkušnjo je bila neka vinoteka. Vsedeva se za mizo in naročiva pijačo, natakarica pač vzame naročilo samo za brezalkoholne zadeve, za vino pa razloži, da greš notri in si ga sam postrežeš. Tako da me pelje notri in nauči upravljati avtomat za vino kjer sto notri buteljke. Bilo je nekaj hladilnikov z normalnimi buteljkami, v katerih je slamica. Izbereš vino, ki ga želiš in količino želeno količino, plačaš s kartico in avtomat napolni kozarec. Hecno ampak pokazala mi je enkrat in od takrat naprej je ne bi več rabil, če bi mi pasalo več kozarčkov.

Iz teh ekstremov pa v drugega... Tapas bar kjer vsa naročila pišejo v blokec in najlepše koncu, ko rečeš za račun vzamejo kredo in vse cene prepišejo na prvo leseno podlago, ki jo najdejo v bližini. To je tvoj račun, ki ga plačaš oni pa ga z roko izbrišejo in imajo prostor za naslednjo stranko 😂

Tako da sva vse doživela, od čisto avtomatskega procesa, do popolnoma analognega in vsak je imel svoje pluse in minuse 🙂