Europski dio - pazi se jer si turist :D
March 16 in Turkey ⋅ ☁️ 10 °C
Za prvi dan obilaska smo preskočili javni prijevoz i pješačili kako bi vidli čim više grada - stacionirani smo na praktički glavnom trgu pa je super polazište za dalje. Cijela Istiklal ulica je prepuna dućana i s robom i hranom koji mame, Žiga je skakao s jedne strane na drugu ne bi li sve pogledao. Prošli smo Galata tower, oko kojeg je bila masa koji su pokušavali napraviti najbolju fotku bilo držeći šalicu turske kave pa da je u pozadini kula ili pak pecivo pa da je kula unutar rupe peciva ili s mačkom…tak svakakvih ideja je bilo 😂
Prije nego smo kretali sam na redditu pročitala post o najčešćem scamu u Istanbulu na Galata Bridge…da čovjek nosi kutiju s četkama za čišćenje cipela i kao slučajno mu padne četka na pod…svatko instinktivno uzme četku i vrati mu je, a on iz zahvale krene čistit cipele i onda te traži da mu platiš. I hodamo mi tako mostom i ugledam ja tog lika i kažem Žigi gle na lijevo je onaj s reddita…istog momenta kad je čuo da nismo lokalci mu je “pala” četka direkt ispred mene 🤣🤣🤣 A mi smo se odvalili smijati - dobro sam se pripremila za njega. Most je živahan i prepun ljudi s udicama koji pecaju neku malu ribu i bome svakom je kantica puna.
Na bazarima vidiš koliko je turcima prodaja u krvi, svi te zovu da dođeš i nešto kupiš, jedan mi pokaže da mi je nešto palo iza i gledam ja i nije mi jasno i na to mi pokaže po podu i kaže that’s the way to my shop 😄👌🏻
Toliko fejk robe i parfema valjda ne možeš nigdje vidjet…Boss, Gucci, Louis Vuiton, Karl Lagerfeld, Nike, New Balance, Adidas…nema da nema
Kako je Aja Sofija u renovaciji nismo htjeli plaćati skupu ulaznicu da gledamo skele pa smo radije otišli u Blue Mosque gdje je free a isto jako impozantna. Unutra skidaš cipele i hodaš po tepihu, žene naravno pokriju glavu (i skroz je dobro došlo jer je praktičnonlada je hladno kao danas). Unutra malo smrducka po nogama i čarapama 🙊
Nazad smo se vratili metroom i ručali u nekoj zalogajnici/menzi di su nas doslovno opljačkali kolko je sve bilo skupo…al ježi ga, nabasaš na tourist trap mjesta dok ne skužiš. Za večeru burek na klupici i kolači s čajem od jabuke koji je bio prefin u obližnjem baru.
Prvi dan smo baš pretjerali s hodanjem pa smo dogurali i do 26.000 koraka…zato je sauna u hotelu bila najbolji završetak pred spavanje.
Ja prvi dan sva bila čisto brez plana in sva pač hodila. Veliko :) Vsaka stvar je bila samo še 15 minut naprej pa sva na koncu zaključila tam, kamor sva mislila s prevozom. No, vsaj vračala sva se z metrojem in ne peš :)
Tihana je skoraj vse opisala edino oba bazarja je spustila. Že prvi dan sva bila tako na Egyptian bazarju kot Grand bazarju, fora za videti ampak zelo za turiste. Trgovina na trgovino, od sladkarij, do zlatnine in vseh ostalih zadev. Sva se pa vseeno vrnila na Egyptian bazar (rečejo mu tudi Spice bazar) in nakupila sladkarije in čaje za domov.
Prodajalci so zelo prijazni in dajo popuste, tako da na koncu imaš filing da si dobil dobro ceno ali si jo res je pa drugo vprašanje :)Read more