• 2 dagen materniteit

March 18, 2023 in Benin ⋅ ☁️ 26 °C

2 dagen materniteit is niet veel maar ongelooflijk veel gezien en bijgeleerd. Dag 1 heb ik me voornamelijk bezig gehouden met het volgen van de vroedkundige die prenatale consultaties doet. Daarbij examineren ze de borsten, oksels en nek op knobbels. Voelen ze of de buik soepel is, meten ze de uitstulping van de buik, voelen ze waar het hoofdje is en de rug om zo met een stethoscoop het hartje te beluisteren. Verder wordt er een vaginaal touche uitgevoerd om zeker te zijn dat de baarmoederhals niet open is en er geen massa in de weg zit.
    Dag 2 heb ik mee gevolgd met de gynaecoloog. De consultatie bestonden uit koppels die niet zwanger raken, dames die een malaria/hiv behandeling krijgen en dames die zwanger zijn en voor een echo komen.
    Verder wordt er veel ingezet op gezinsplanning en het gebruik van contraceptie.
    Ik heb na mijn dienst 1 natuurlijke bevalling gezien maar het kindje is dood geboren. Verder heb ik 4 keizersneden mogen meevlogen waarvan 3 levende kindjes en 1 doodgeboren kindje. In conclusie waren het 2 heel bewogen dagen (die lang duurden omdat de keizersneden tussen 17 en 7 uur ´s nachts hebben plaats gevonden).
    ‼️ laatste foto is een grafische foto van een baarmoeder die geopend is en zich buiten het lichaam bevindt ‼️