• Samuel Maes

• Trip start
    August 29, 2026

Vliegreis en aankoms in Shangai

August 29 in China ⋅ ☀️ 29 °C

Na 11 uur vliegen zijn we vol spanning aangekomen in Shangai. We zijn hier 6 uur later dan in België. Dus om 4u30 in de ochtend zijn we geland.

We reden een klein uurtje door de stad, het landschap veranderd met elke minuut. Drukke Staten, veel groen, 5 bruggen die door elkaar lopen, landelijke krotten lang riviertjes, toren hoge gebouwen...

We kwamen aan aan het grand mercure hotel, ondertussen is het al na 6 uur. Om 10 uur verzamelen we om de stad en de regen te trotseren. Maar eerst ontbijt en een lekkere douche nemen! 😄

• Dag 1 in Shanghai

August 30 in China ⋅ ☀️ 31 °C

Om 10u30 vertrokken we weer op tocht. Deze keer naar het oude deel van Shanghai. De naam betekend eigenlijk:

Shang = gaan naar
    Hai = de zee
    Shanghai = naar de zee gaan

The old town is eigenlijk nog maar 500 jaar oud. Voor chineese steden is dat best jong. Shanghai is lang een klein visserdorpje aan het water geweest, dit veranderende door de Opium handel met Engeland. Hierop volge ook de Opium oorlog in 1840. China verloor deze oorlog. Er werd een bestand opgesteld waarbij onderandere Shanghai en Hong kong in handen van de Engelsen vielen.

Nadien kwam de Industrie na de 2de wereldoorlog en in de jaren 80 begonnen steeds meer technologie bedrijven zich hier te vestigen.

Uiteraard kende Shanghai hierdoor een enorme uitbreiding in populatie. Op dit moment leven zo'n 25 miljoen mensen hier. Dit is heel veel maar in vergelijking leven er over heel china 1.4 biljoen Chinezen.

Door de stijgende bevolking kwam er plaats gebrek, in de jaren '90 leefden de inwoners van Shanghai op gemiddeld 5 vierkante meter per persoon. De dag van vandaag is sat 25 vierkante meter per persoon. Dir komt omdat ze 9000 wolkenkrabbers bouwen om de bevolkingsgroei te accomoderen. Op dit moment strekt de stad van ooste naar West over 100km en van noord naar zuid 80 km

Leuk weetje, in Shanghai rijden ± 6000 auto's. Er bestaan verschillende kleuren van nummerplaten:

Blauw (naft) = duur
    groen (elektrische) =gratis
    Geel = overheid
    Zwart = exclusief of uitzonderlijk vervoer

Verder is het vervoer vooral via de vele kleurrijke deel fietsen. Deze vind je overal over de stad. Het is snel en goedkoop.

Ons bezoek in het oude gedeelte begint met een boedistische tempel. De meeste chinesen zijn atheisten maar een deel hangen nog het boedisme aan. Ze komen er onderandere om genezing te vragen en de doden te eren.
    Typisch aan de tempel is dat het een colplex is dat uit vele gebouwen bestaat. Ik het binnengaan staan altijd 2 leeuwen links staat een vrouwelijke leeuw met kind en rechts een mannelijke leeuw met een ei als teken van kracht. De drempels van de tempels zijn altijd verhoogd omdat ze geloven dat het kwaad/demonen op die manier niet binnen mee binnen kan.

Het boedisme heeft verschillende stromingen. Sommige geloven enkel in de eerste en enige boeda, andere geloven dat iedereen tot inzich en volledigheid kan komen waardoor iedereen een boeda kan worden.
    In deze tempel branden ze voornamelijk wierook. Het is een zen tempel dus meditatie is volgens hen de manier om tot verlichting en inzicht te komen. Om zo het nirvana te berijken.

Verder ging onze tocht naar een typische keizelijke tuin. Voor een chineese tuin heb je 4 basis elementen nodig.
    4 basis elementen= planten, stenen, architectuur en water.

Volgens de gids zou er ook nog een bootje en consoles moeten toegevoegd worden aan de lijst.

Zowel in de tempel als in de tuinen zagen we ook een aantal grote vijvers met prachtige coys, deze kon je voederen zodat je betere foto's kon nemen.

Voor de lunch gingen we naar een lokaal restaurant waar we aten aan een draaiende tafel. Dit houdt in dat men meerder gerechten op een draaiende schijf op tafel zet en dat je neemt waar je zin in hebt door aan de schijf te draaien.

Het was wel even schrikken als je al die zeedieren aan de inkom ziet zitten en dan ziet dat je die op je bord krijgt.

Vervolgens ging onze weg naar Peoples park. Hier komen de Chinezen samen om aan sport en beweging te doen. Vandaag was er een andere activiteit gepland. Het is namelijk zo dat vrouwen boven de 30 absoluut een partner moeten hebben. Alé toch volgens de oudere generaties. Daarom komen moeders en vaders van vrouwen die boven de 30 zijn en nog ongehuwd of gescheiden zijn op zondag naar het park om met een soort cv jonge mannen aan te trekken. Als je als man geïnteresseerd bent en je voldoet aan de eisen van de vrouw en de ouders vinden je fijn wordt er een Date geregeld. Het was er op de koppen lopen dus er zijn volgens mij veel singel mannen en vrouwen hier in Shanghai.

Onze weg ging verder naar Na jing road. Dit is de grootste en bekendste winkelstraat in heel China. Het is 5 km lang en doet je denken aan time square in NYC. Al is het hier toch een heel stuk indrukwekkender. De winkels zijn elke dag van 10 to 22 uur geopend.

We liepen te voet tot aan 'de boente' dat is de naam voor de kade van het oudere gedeelte van de stad. Shanghai is namelijk in 2 gedeeld door de rievier de Huangpu. Aan de overkant heb je zicht op de hoogste toren in Shangai, met de toepasselijke naam, de Shanghai tower. Deze is met zijn 632 meter de 3de hoogste toren in de wereld. Met al die andere architecturale pareltjes was het een adembenemend zicht.

De kers op de taart was een boottochtje met een grote boot op de rievier.

Voor we naar het hotel terug kwamen aten we nogmaals een chineese draaitafel. Het wqs heel lekker maar 2 keer warm op een dag hoeven ze niet alle dagen te doen hoor.

Slaapwel lieverds thuis ☺️

• Dag 2 en laaste dag in Shanghai

August 31 in China ⋅ ☁️ 31 °C

Vandaag vertrokken we om 9u met de bus naar de wester over van de Huangpu.

Pudong is de andere benaming die de chinezen geven aan de wester oever van de rivier. Voor lange tijd was dit deel van Shanghai een minder populaire plaats. Het was voornamelijk landbouwgrond. Daarnaast was het lastig om tot daar te komen. Van oost naar west had je 2 tunnels onder de rivier. Door de vele inwoners die op de landerijen werkten was er vaak veel fille. Opzich geen probleem maar in die tijden was er geen sprake van airconditioning dus op warme zomerdagen kon het in die tunnels tot 50 graden worden...

Vanaf 1990 werd de landbouwgrond ingeruild voor het financiële district (ook wel Liujiazhui genoemd) dat we vandaag tezien krijgen. De meeste wolkenkrabbers zijn dan ook gebouwd om vestigingen van reuze bedrijven te huizen. Met heel veel kantoren. Om al die mensen vlotjes op hun werk te krijgen zijn er 12 bruggen en 18 tunnels gebouwd en loopt de metro onder de hele stad door.

Op deze plek staat ook de 3de hoogste toren ter wereld. Met zijn 632meter staat de Shanghai toren met kop en schouders boven de andere wolkenkrabbers. In totaal heeft het gebouw 129 verdiepingen. Wij konden voor een 360 graden zichtje met de lift tot aan de 118de en 119de verdieping. De lift is een van de snelste liften ter wereld en doet er 55 seconden over om van de begane grond tot aan de top te stijgen. Dat is op topsnelheid 10 meter per seconde.

De gids vertelde ons enkel leuke weetje.

De taal is éen van de oudste van de wereld. Zo een 3000 jaar geleden werd al standaard chinees gesproken. Het is de enige taal die zo oud is en nog steeds actief in gebruik is. Andere voorbeelden van talen die tegelijkertijd ontstonen zijn het Egyptisch en het Latijn.

Het Chinees kent veel characters. Het zouden er om en bij 50 000 zijn. Nu niemand kan zoveel tekens vanbuiten kennen. Om comfortabel dagdagelijks te kunnen functioneren moeten de chinezen toch zo een 5000 tekens vanbuiten kennen. Wat het spreken zo moeilijk maak is dat elk teken maar uit 1 lettergreep bestaat. Dit limiteert de mogelijkheden van klanken. Daaruit volgt dat er in totaal maar 350 klanken zijn. Hoe lossen de chinezen dit op? Wel voor een deel halen ze de betekenis van het woord uit de context. Verder is het zo dat elke lettergreep op 4 manieren kan geaccentueerd worden.
    1. Plat en neutraal
    2. Van lage toon naar hoge toon
    3. Van hoge toon naar lage toon
    4. In een 'boogje, waarbij je een soort sprongetje maakt in je woord door het wat trager uit te spreken en wat te wisselen met je toon.

Op school leren alle kinderen standaard chinees. Toch zijn er vele verschillende dialecten in omgang. Een beetje vergelijkbaar zoals bij ons.

Bij ons wordt trouwens het chinees opgesplitst in het mandarijn en kantonees. In china worden deze benamingen helemaal niet gebruikt. Het stabdaard chinees wordt ook een beetje beinvloed door het dialect van de huidige hoofdstad. Dus op dit moment is het bejing dialect als referentie punt genomen voor het stabdaard chinees.

Over nummers is er ook wat te zeggen. Omdat lettergrepen meerdere keren worden gebruikt kregen enkele nummer een extra laag of betekenis. Zo is het nummer 4 een slecht nummer. Dit komt omdat de letergreep xi 4 en dood betekent. Nergens in Chinese hotels, huizen/appartementen of op nummerplaten kom je dat nummer tegen.

Het werkt ook in de andere richting. Zo is het nummer 8 een geluksgetal want ba betekent 8 en voorspoed. Nummer 9 is ook een geluksgetal maar dit omdat het door de keizer geclaimd is en ook in de architectuur gebruikt word.

Vandaag werd het communisme ook duidelijk in het verhaal van de gids. Als chinezen een appartement kopen dan blijft de grond eigendom van de overheid. Het appartement is zeg maar gekocht voor 70 jaar en dab is het terug van de overheid. Er is ook maar 1 communistische partij die alles beslist. Dus als ze een verandering willen doorvoeren kan dat heel snel. Ze kunnen ook zonder pardon huizen platsmijten omdat de grond hen toebehoord.

Verder zijn er OVERAL camera´s. Dit zorgt voor extra veiligheid op straat maar 0 privacy.

Onze volgende stop was de zijde fabriek. Dit bezoek werd vanuit de overheid verplicht om de Chinese economie te ondersteunen.
    Het produceren van zijde is eigenlijk geen werk om trots op te zijn vind ik. Het is namelijk zo dat zijde word gesponnen van de cocon van de zijde rups. Ze laten dus rupsen opgroeien tot ze een cocon vormen om in een vlinder te veranderen. Hierbij spinnen ze als het waren een lange draad die zeer sterk en zacht is. Eens de cocon gemaakt is gooien ze die in kokend water. De rups gaat dood in de cocon. Dan nemen ze een draad en spinnen ze deze op een spoel. Ze hebben 1km aan draad van 1 cocon. Ze kunnen niet wachten tot de rupsen uitkomen want dan is de draad doorbroken en volgens hen onbruikbaar. De afgewerkte spoelen worden geverfd en dan geweven tot sjaals, kledij en hoeslakens. Voor 1 hemd hebben ze zo een 4000 rupsen moeten doden...

Soms gebeurt het ook dat rupsen met 2 een cocon vormen, deze zijn anders opgesteld, ze gebruiken deze om dekbedden me te maken. 1 dekbed heeft zo een 20 000 rupsen het leven gekost.

Daaena aten we opnieuw een chineese draaitafel.

Vervolgens ging het richting de toren met de 2 roze ballen, ook wel de Oriental pearl tv torens genoemd. Het bevat een museum over geschiedenis van shanghai. Het was erg indrukwekkend om zowel in ware grote door een nagemaakte stad te kunnen lopen. Soms werd het afgewisseld met miniatuur huizen en ventjes. Madam Tussauds heeft er niets aan.

De weg vervolgde door het Frans kwartier. Het ontstond in 1860 en bleef onveranderd sinds 1949. Het was de eerste plaats waar de comunistische partij samenkwam on te vergaderen.
    Er is ook een residentiële wijk voor de gewone mensen waarvan de gelijkvloers allemaal chique boutiques zijn. De wijk kreeg de bijnaam van xintiandi.

Na deze indrukwekkende ochtend en middag gingen we even naad het hotel voor platte rust. De rust duurde niet lang voor de mensen die voor de local life experience by night kozen. Deze extra excursie werd voorzien omdat onze avondvlucht gecanceld werd en we pas in de ochtend zouden vliegen.

We liepen te voet van het hotel naar de Metro. Er waren opvallend HEEL veel jonge mensen buiten. Blijkbaar heef Shanghai een bruisend avond leven en ook heel wat studenten residenties in de buurt waar we verblijven. De metro was best gemakkelijk om te nemen maar op het spits uur was het erg druk. Chinezen zijn ook niet zo geëtiketteerd dat ze wachten op hun beurt om in te stappen dus het was af en toe wel eens drummen. Eens aangekomen liepen we wat door de oude stad naar opnieuw een chinese draaitafel. Na het lekkere eten gingen we terug naar de bunt om de lichtjes te bewonderen. Het is een indrukwekkende show die giga veel mensen trekt. Opweg naar de metro passeerden we langs de oude stad waar we in een wijk echt typische chinese gebouwen tegen kwamen. Er waren veel brolwinkels en een 4 verdiepen hoge speelgoedwinkel. Hier kocht mama een rugzak kat 😂. De weg terug naar het hotel was opnieuw via de metro die nu zo goed als verlaten was. Moe maar voldaan kropen we in bed voor een korte nacht omdat we de volgende ochtend vroeg al vertrokken naar de luchthaven.

• Dag 3 van Shangai naar Guilin

September 2 in China ⋅ ☁️ 27 °C

Om 7u30 zaten we al op de bus opweg naar de luchthaven. Maar ipv rechtsreeks 45 minuten te rijden naar daar namen we nog een ommetoer naar de hyper snelle Magneet trein, ook wel metlev trein genoemt. Deze trein kreeg in het begin de naam de bullet train vanwege zijn vorm ondertussen veranderede de vorm omdat je steeds een sonic boom had als je op de hoogste snelheid door een tunnel reed.

De uitvinding is Duits en werd verfijnd in Japan. De trein werd in de beginjaren van 2000 geimplementeerd en ging in zijn beginjaren tot een snelheid van 450 km/h maar door slijtage van de magneten zit de snelheid nu rond het comfortabele 300 km/h.
    Om van het station naar de luchthaven te rijden dat ongeveer 32 km verderop ligt doe je 8 minuten over.

Voor de Chinezen en Japanners is dit niet voldoende want ze zijn nu bezig met een trein te ontwerpen diet tot wel 500 km per uur zou kunnen gaan.

Een paar leuke weetjes van de gids . In 2010 was Shanhgai de gast stad voor wereld expo, alle gebouwen die speciaal daarvoor werden opgetrokken zijn ondertussen ook al weer afgebroken.

Er is 1 heuvel in Shanggai deze is door de mens gemaakt, aan de buitenkant is het en park, de binnenkant is volledig hol. De productiekosten hoe je vast, waren 300 miljoen euro.

Er zijn ook heel veel woon torens in Shanghai, deze gebouwen zijn tussen de 6 a 8 verdiepingdn hoog. En vaak ook steeds hoger. Rond de hoogte van de gebouwen maakte de regering een wetgeving die voorschrijft dat een woonblok pas vanaf 8 verdiepingen verplicht een lift moet hebben. Dus iedereen die in een gebouw woont met minder dan 8 verdiepen heeft het flink te verduren. Er mogen liften geplaatst worden maar daar moet idereen vqn het woonblok akkoord me zijn omdat het een gezamzlijke kost is. Vaak wiegen de gelijkvloers en de eerste verdieping om mee te werken...

We komen vlotje en in stijl binnengezoefd in de departure hall, klaaf met pak en zak om door de paspoort en douane controle te gaan. Dit verliep voor ons heel er vlotjes.

Om 12u30 steeg ons vloegtuig op voor een vlucht van een dikke 2 uur naar de luchthaven van Guilin.

Mits heel wat turbulentie landen we veilig om 14u30 in Guilin. Hier ontmoeten we ook Micheal onze nieuwe gids voor de komende 5 dagen. Hij heeft ook een stagair mee, die Ricky heet. We noemen hen dan ook micky en Ricky 😄

Na een eindje rijden en heel veel weetjes over de lokale bevolking kwamen we aan in een groen en bergachtig gebied. Hier mochten we overstappen op een golfkarretje en werden we naar een heel traditioneel dorpje gebracht die de Dong mensen huist.

Eerste enkele feitjes dat Micky ons wist bij te brengen.
    De stad Guilin en zijn regio telt ongeveer zo'n 1 miljoen inwoners. Dit is mini tegenover grootsteden als Shanghai. De grootste reden hiervoor is dat de overheid een verbod gelegd heeft op het bouwen van fabrieken en het uitoefenen van zware industrie. De regio is 1 grote groene long en moet beschermd worden. Dit vind ik zeer positief!

Vandaar zijn de inwoners opzoek gegaan naar hoe ze wel hun boterham kunnen verdienen, dit doen ze op enkele manieren.
    1. Ze leven voornamelijk van het toerisme. Er is veel natuur en heel wat etnische minderheden aanwezig in deze regio. Vandaar werken er ongeveer 20 000 inwoners als gids.

2. In Guilin zelf zijn er heel wat universiteiten te vinden. Er zijn 9 verschillende hoge scholen met verschillende campusen over de hele stad. Er zouden zo'n 20 000 inwoners werken als leerkrachten. En tegen de 100 000 studenten vanover de hele wereld komen om er te studeren. Het is dus een stad met een hele grote populatie van jonge mensen.

3. Deze tak hangt een beetje samen met de 2de tak is het vestigen van high tech bedrijven die regelmatig in samenwerking treden met de universiteiten om zoveel mogelijk te kunnen innoveren.

4. De laatste Industrie is het brouwen en produceren van bier, en het produceren van condooms. Deze business is er gekomen vanwege de 1 kind politiek. Dit begon in 1979. Toch is het niet simpel om de chinezen te overtuigen om zich te houden bij het ene kind, zeker als het eerste een meisje is.

Het is namelijk zo dat vrouwen niet meer voor hun familie zorgen als ze trouwen, zo goed als alle banden worden gebroken en ze moet zorgen voor de familie van de man. Een man is ook gemakkelijke om te gebruiken voor het harde werk. Daarnaast hechten chinezen heel veel waarde aan het doorgeven van genen en de familie naam.

5. Als laatste wordt er watermeloen frost geproduceert. Dit is een middel tegen keelpijn en hoest. De gids zegt dat het een noodzaak was om dit te produceren omdat zowel gidsen als leerkrachten heel veel spreken.

De regio hier noemt Cheng yang. Het is een deel van het land die heel wat minderheidsgroepen huist. Zo gaan wij vandaag de Dong mensen gaan bezoeken. Zijn settelen hier ongeveer een 1000 jaar geleden. Hun dorp bestaat uit 7 aparte dorpjes.
    Heel specifiek is dat ze een dialect hebben die geen geschreven taal kent. De ouden mensen zijn dus ook analfabeet, de jongere generatie leert chinees en kan dit ook schrijven. Deze minderheden zijn vooral gekend voor gun zang.

We zitten in de bergen, hier in de regio zijn die gemakkelijk 1050 meter hoog. Ze zijn rijkelijk begroeid met veel verschillende soorten vegetatie. Ze telen hier ook passievrucht, boeda fruit, dragen fruit, thee, rijst, bananen, meloen, bamboo en een lange Hooge en pijl rechte boom dat ze "fur treas" noemen en gebruiken als hout voor alles binnen huis.

Hier in de regio zitten veel soorten van giftige slangen maar de gids stetelt ons gerust dat ze niet gaan aanvallen als ze niet geprovoceerd worden.

We zitten ook in een moderne tijd hier in china dus verschiet ik er niet van dat ze overal elektriciteit en wifi hebben. De groene elektriciteit is opgewekt via het water. Er valt hier meer dan 1900mm liter water per m². Vandaar hebben ze veel dammen gebouwd om zo energie op te wekken.

We zijn in de namiddag tie gekomdn in het dorpje van de Dong mensen, in dit dorpje gaa´ we ook 1 nacht blijven slapen. We kregen als eerste de kamers te zien. Het is echr gigantisch! We hebben 2 grote slaapkamers en een zitruimte en een badkamer met grote douche en bad. Al snel gingen we terug naar hdt dorpsplijn voor een grote wandeling door de 7 dorpjes. Het was machtig om lang smalle en oneffen paadjes langs de rijstvelden te lopen. Het dorp is op de de berg gebouwd dus het is veel op en neer wandelen.

De mensen daar zijn mega klein en komen vaak maar tot aan mijn borstkas. Op een bepaald moment zagen we ook jongeren tekenen, zij oefenen om naar de kunstschool te gaan. Het zag er echt goed uit dus ik hoop voor hen dat het lukt.

Na een stevige wandeling van anderhalf uur en 300 foto´s rijker kwamen we terug op het pleintje. Hier stond een groep vrouwen in traditionele kledij klaar om ons toe te zingen. Het klonk heel erg mooi en was super hoog van stem. Ze vroegen ook aan ons om hen wederom toe te zingen. Dus we zongen met de hele groep het refrein van laat de zon in je hard.

Na deze ceremonie werden we uitgenodigd op een lange tafel buffet. Dit is eigenlijk een chinese draaitafel maar ipv de plaat te draaien staat iedereen recht en neemt van tafel. Dit was even wennen want het was mega chaotische en de chinezen hebben weinig geduld. Ondertussen voerden de dames een show op met drank en alcohol. De hele oude dames verkochten vanalles maar zelfs als je niets kocht bleven ze mega hard aandringen om te kopen, dit was niet zo fijn maar ik begrijp wel dat het voor hen inkomsten zijn.

Nadat wij klaar waren met eten begonnen de dames die aan het optreden waren de restjes op te eten.
    Na dien voerden ze nog een hele show op met dans en bomboo blaas instrumenten. Ze dansten samen met ons in cirkels en we hadden ook een spel waarbij er in bewegende balken moest gesprongen worden. Ik heb aan alles mee gedaan!

We waren daar als enige blanken maar er waren wel nog enkele andere groepen. Zo waren er middelbare scholieren vanuit een andere regio. Blijkbaar zien zij weinig blanken en ze wilden heel graag met mij en Kobe de andere jonge gast uit onze groep op de foto.

Het was een gezellig avond met heel veel indrukken. Moe maar voldaan gaan we naar bedje.