• Kamperen op de vulkaan!

September 20, 2025 in Portugal ⋅ ☁️ 3 °C

Vandaag was het zo ver, onze langverwachte bergbeklimming naar het hoogste punt van Portugal en daarbij ook de Azoren, de vulkaan Pico die 2351 meter hoog is.
    Er zijn veel hogere bergen te vinden, maar deze beklimming staat als erg zwaar aangegeven door het ruige terrein en door het bizarre gemiddelde stijgingspercentage van 30%! Het wordt wel omschreven als "3.5 uur trap oplopen, en dan 4 uur trap aflopen". Er zijn stukken waar je op handen en voeten moet, en er zijn ook hele stukken zonder duidelijk pad dwars over de vulkanische stenen. Het kán zonder gids, maar verstandig als wij toch zijn hebben wij een gids geboekt, zeker omdat wij ook willen overnachten in de krater.
    We beginnen de dag heel rustig, beetje eten, uitrusten en inpakken. We verzamelen pas op 14u bij het mountainhouse, dat zich op 1200 meter bevindt, we klimmen dus 'maar' 1151 meter. We blijken alleen met onze gids te gaan; de rest van de groep heeft afgehaakt vanwege het verwachte weer en kou in de nacht. Ergens wel jammer, met een groepje is altijd leuk, maar onze gids blijkt een bijzonder gezellige en vrolijke man te zijn met veel verhalen. Wij zullen ons niet vervelen! Grappig genoeg was hij ook een van de gidsen van 3 op reis, toen zij Pico beklommen. Als je dit nog niet hebt gezien, echt een aanrader! Zie linkje onderaan.
    We ondertekenen een document van eigen risico, krijgen een GPS tracker met SOS functie en uitleg. Na een korte check van onze tassen en schoenen en het inpakken van de tent, matjes en slaapzak, gaan we pad!
    Het pad begint gelijk lekker stijl, maar dat is nog niks! We zien vermoeide wandelaars met knikkende knietjes en trilbeentjes afdalen, dit belooft wat.
    Het eerste uurtje ging eigenlijk best makkelijk, en onderweg hadden we prachtige uitzichten op Faial en Madelena, de 'hoofdstad' van Pico en waar ons hotel zich ook bevindt. Het terrein verandere langzaam, de bomen werden bosjes en er kwam een mist om ons heen, we zijn in de wolken! Onze eerste langere rustpauze kwam eraan en we genieten van wat welverdiende snacks. Na een minuut of 5 gaan de zware backpacks weer om en lopen we verder. Het volgende uur werd het terrein stijler, de omgeving stiller en voor we het wisten waren we bij de 'false peak', ofwel paaltje 33 van de 47. Deze valse top lijkt een top te zijn maar is het niet, goed voor de motivatie dus haha. We voelen ons eigenlijk hartstikke fit, en skippen een lange pauze voor een korte drink en plaspauze. Op naar de krater! We lopen nog 1,5 uur door, en ook dat gaat redelijk, al zijn we het klimmen wel inmiddels een beetje zat. De verhalen van onze gids over Pico, zijn leven en vanalles en nog wat houd ons op de been en lekker afgeleid van onze pijntjes haha. Het is inmiddels ook best fris, en we krijgen het koud! Maar gelukkig is daar de rand van de krater! De hele krater staat nog in de hoge wolken en mist, hopen dat het wegtrekt. Onze gids geeft dat niet veel kans, er zijn veel hoge wolken en mist voorspeld en dat wisten we eigenlijk ook al. We zetten onze tentjes op en gaan lekker zitten op een stuk lavasteen. We hebben omdat het onze huwelijksreis is en omdat het kan een fles champagne meegenomen, maar onze gids drinkt niet, dus wij hebben het lekker warm vanavond haha! Proost! De mist trekt ineens weg, maar veel zien we niet van de zonsondergang.
    Na het avondeten (Azoreaanse broodjes en maaltijd repen van Plenny die we mee hebben genomen uit NL) kruipen we onze tentjes in, gelukkig hebben we VEEL laagjes mee en aan, want de trekkerstentjes en slaapzakken bieden niet bijzonder veel warmte. De nacht verloopt rustig, we hebben het niet te koud, maar goed doorslapen doen we ook niet, ondanks dat we moe zijn. Maar ach, met af en toe een uurtje slaap moeten we het doen, om 5 uur zal de gids ons alweer wakker maken voor het laatste stukje van de vulkaan, Piquinho (kleine Pico, oftewel kleine piek), dat als een soort mini vulkaan op de krater staat én de zonsopkomst die hopelijk zichtbaar is! Op naar morgen.

Beloofde 3 op reis linkje: https://npo.nl/npo3/3opreis/portugal-pico-hoogs… ongeveer halverwege staat een video over hun beklimming.