• Terug op São Miguel

September 23, 2025 in Portugal ⋅ ☁️ 20 °C

Voor de laatste dagen zijn we terug op Sao Miguel, dit keer aan de oostkant van het eiland. De orkaan Gabrielle die onderweg naar de Azoren is gooit gelukkig geen roet in het eten van onze vlucht vandaag, en we komen veilig aan op Sao Miguel. Ook het ophalen van onze nieuwe auto gaat vlot; Mo haalt baggage en Nien de auto, zo zijn we de meute voor, en omdat we maar 1 chauffeur hebben kan dat ook.
    Weer een citroen C3, prima! We staan even te kletsen met de verhuur medewerkster, en we komen erachter dan onze gids van Pico de gids is die haar oom heeft gered! Onze gids had allerlei verhalen, en vertelde tijdens de afdaling dat hij de week ervoor iemand had gereanimeerd die plots een hartstilstand kreeg bij de top van Pico, en na 2 minuten reanimatie was hij weer bij. Hij is gered met de helikopter, en later bleek dat hij hartproblemen had. En het nichtje bleek dus bij het autoverhuurbedrijf te werken! Gelukkig gaat de oom goed, hij is nog in het ziekenhuis en krijgt een operatie, maar daarvoor moet er een team uit Lissabon overgevlogen worden, zulke specialisten hebben ze hier niet. Wat een verhaal! En wat een held is onze gids!
    We stapten in onze auto en de eerste stop was de ananas plantage. Ze groeien hier ananassen in kassen, voor ons als Westlanders niet mega spannend, maar ananassen hebben we niet bij ons. Toch heel leuk om te zien, en ook lekker! Het cafeetje bij de kassen verkocht vanalles, ananas bier, ananas tosti, gebrande ananas met drank, allemaal onwijs lekker! Mo is allergisch voor ananas, hij krijgt aftes in zijn mond. Maar dat duurt meestal een week, dus hij roept al heel de vakantie de laatste dagen eet ik alleen maar ananas!
    Vervolgens hebben we nog een rondje door Ponta Delgada gemaakt, jeetje, dat voelt echt als een eeuwigheid geleden! Ons oude hotel hier lag vlak naast een plek die op maps staat aangeduid als "Squeaking Curve", daar zijn we ook nog even langs gegaan. Zie het filmpje om te ervaren wat we daar dag en nacht hoorden. Negeer de brommer even, check maps voor de echte pure ervaring https://maps.app.goo.gl/pouAXhpdntAihoE47?g_st=ac

In de namiddag hadden we gereserveerd voor een hete bron bad, maar om daar te komen moesten onze arme beentjes ons eerst nog even een aantal trappen op slepen. Eenmaal boven bleken de baden vandaag dicht te zijn vanwege de regen (water in je bad, stel je voor!) Nou ja, we strompelen de trappen weer af, morgen weer een dag.
    Dan maar naar de theeplantage! Een van de weinige Europese theeplantages is hier, vanwege het vochtige en relatief warme klimaat groeit thee hier goed. Er was een museumpje dat matig interessant was, maar de theeplantages waren prachtig en wat hebben we gelachen om de eigenwijze geitjes, die eigenlijk het gras en het onkruid moesten opeten, maar die we regelmatig zagen met hele takken thee in hun bekketjes, en de Boer die ze terug probeerde te fluiten.
    Toen lekker eten op naar het hotel, met uitzicht over de oceaan. Gaaf! Het hotel zelf is prima, tikje gedateerd maar niks te klagen. De bedden zijn lekker zacht, en het geeft ons een goede uitvalsbasis voor het oosten van Sao Miguel.