Furnas park, laatste hike en orkaan?
September 25, 2025 in Portugal ⋅ ⛅ 19 °C
Vandaag is helaas de laatste dag van de vakantie aangebroken! Beetje sip, maar ergens ook wel zin in ons eigen bedje. Vandaag vooral lekker rustig aan doen was het plan, niet teveel wandelen en nog even wat watervallen kijken.
We begonnen de dag rustig met ontbijt en inpakken, toen gingen we nog een rondje door het park Furnas. We kwamen precies op het juiste moment, net voor de drukte en net op het moment dat een pan uit de hete grond werdt gehaald. Ze maken hier cozido, dat is een stoofpot dat 24uur in de hete grond wordt begraven en zo langzaam gaar stoomt. Er zit vanalles in, onder andere; vlees, bloedworst, chorizo, aardappel, yam (soort aardappel?), wortel en kool.
Ernaast was de ingang naar het park en we besloten een heel klein rondje te maken langs een waterval om onze nog wat moeie beentjes te sparen.
Mislukt! We waren toch al halverwege en het bordje "pas op, moeilijke wandeling en stijle trappen" lonkte ons toch, en we klommen de 480 stijle trap toch op haha. Eenmaal boven was ons de hoogste waterval van het eiland belooft, maar, hij stond bijna droog dus het was nogal een teleurstelling. Maar ook onwijs grappig, en gelachen met de andere toeristen die de tocht ook waagde.
Daarna nog een rondje doorgelopen, over smalle bruggetjes en over de soms stijle paadjes. Toch leuk weer, en een flinke wandeling. Maar ach, uitrusten doen we thuis wel.
We trakteerde onszelf op verse ananassap, hadden we wel verdiend en Mo krijgt toch wel blaren van de ananas afgelopen dagen. Op naar de lunch! Mo wilde de Cozido wel proeven, en dus opzoek naar een restaurantje in de buurt. Gelukkig met risotto met paddestoelen voor Nien!
We reden langzaam aan terug naar het vliegveld, onderweg nog een stop bij een prachtig uitzichtpunt over Furnas heen. Zo kan je echt goed zien dat het dorp, meer, en de rookpluimen allemaal behoren tot een caldera van een grote vulkaan!
Een korte stop bij de likeurmakerij voor wat lekkers thuis, en een bekende kerk met mega veel trappen met prachtig uitzicht, toen was het echt tijd voor het inleveren van de auto en inchecken bij het vliegveld.
Orkaan Gabrielle is nu echt op weg naar de Azoren, het weer wordt ietsje minder mooi en er komt een stevig windje. Vanavond laat komt hij aan, en wederom hebben wij precies geluk (of pech? Lijkt ons wel vet een keer!) vanaf 20u worden veel vluchten geannuleerd, maar wij vliegen om 19u dus komen nog voor de orkaan weg. Inmiddels krijgen we wel noodmeldingen op de telefoon, ook wel leuk. Alle locals maken zich totaal geen zorgen, dus alles loopt vast wel goed.Read more

Traveler
Net zoals in Portugal. Prachtig!