• Danyell Onbehauen-Frigge
  • Danyell Onbehauen-Frigge

Luxemburg 2024

Een kort tripje naar Luxemburg, 4 overnachtingen in Wiltz en van daaruit autotripjes maken. Läs mer
  • Resans start
    26 april 2024
  • Brussel

26 april 2024, Belgien ⋅ ☁️ 9 °C

Krimmenikkie, stuurt TomTom me dwars door Brussel! Eindeloze rode golf, en ik moest al zo nodig plassen...... 😱

• Onderweg naar de volgende grens

26 april 2024, Belgien ⋅ ☁️ 10 °C

Na de koffie (waar het trouwens regende) ging het verder, een heel stuk over de N4, een prachtige weg, niet al te druk dus ik kon lekker opschieten. Vlak voor de grens negeerde ik Klein Duimpje en schoot weg 84 op, waar ik genoot van prachtige uitzichten. Op de kaart had ik gezien dat ik op deze weg de grens over zou gaan en ik hoopte dat er daar een plekje zou zijn voor foto's.Läs mer

• Uitkijkpunt Rundschelt 1

26 april 2024, Luxemburg ⋅ ☁️ 12 °C

Vlakbij mijn hotel had ik een kort wandelingetje gevonden naar een mooi uitzichtpunt. Er was nog tijd genoeg en ik besloot om maar even van het lekkere weer te gaan genieten. Zoals beloofd in de routebeschrijving was de route niet al te bultig, hoewel het hier natuurlijk nooit echt vlak is. Maar via de weg kwam je al op hoogte, dus echt klimmen hoefde gelukkig niet. En wat was het prachtig, en heerlijk stil, ik ben niemand tegengekomen, alleen een blaffende hond toen ik via het dorp terug liep.Läs mer

• Uitkijkpunt Rundschelt 2

26 april 2024, Luxemburg ⋅ ☁️ 12 °C

Na het eerste uitkijkpunt wandel ik verder naar een tweede punt, waar je ook een schitterend uitzicht hebt. Hiervandaan zou je nog naar een bunker kunnen lopen, maar dat was een brekebenenpad heel steil naar beneden. Dat heb ik wijselijk overgeslagen. De terugweg ging via het dorpje (Kaundorf) waar ik mooie huizen en leuke beeldjes heb bewonderd (goeie reden om af en toe stil te staan want het ging hier behoorlijk omhoog). Het was een kort ommetje van 2 kilometer maar ik heb ervan genoten!Läs mer

• Aux Tanneries de Wiltz

26 april 2024, Luxemburg ⋅ ☁️ 12 °C

Ik had even moeite om het hotel te vinden, er stond een paaltje (letterlijk) in de weg, maar uiteindelijk ben ik er natuurlijk toch gekomen. Leuk hotel, niet al te ver van het centrum van Wiltz en ik heb een mooie ruime kamer met koffiefaciliteiten en een lekker zitje. Vanavond eet ik wat crackers (fantasie noemden Rob en ik dat altijd) en maak ik er een rustige avond van. Ongemerkt toch best een drukke dag geweest, ik kan er niet meer zo goed tegen als vroeger!Läs mer

• Ontbijt

27 april 2024, Luxemburg ⋅ ☁️ 8 °C

Vergeten foto's te maken van het ontbijt! Gelukkig heb ik nog 3 ontbijtjes te gaan, dus die foto's komen wel goed. Wel een foto gemaakt van het mooie restaurant en van vier leuke suikerzakjes die ik gebietst heb. Het is redelijk weer, bewolkt maar af en toe piept de zon ertussendoor. Wordt vast een mooie dag! 🌞Läs mer

• Start Kastelenroute

27 april 2024, Luxemburg ⋅ ☁️ 10 °C

Vandaag staat de Kastelenroute op de planning, die heb ik gevonden in een online reisgids van Luxemburg. Net als verleden jaar in Denemarken heb ik Klein Duimpje ingesteld op "vermijd snelwegen" om via allerlei leuke weggetjes langs de kastelen te rijden.

Eerst nog even getankt, wat een genot hier, benzineprijs van € 1,65! De man achter de kassa verschiet van kleur als ik de prijs in Nederland noem.

Vermijd snelwegen gaat hartstikke goed, en soms zie ik een ander leuk weggetje en schiet daarin, Klein Duimpje wijst me vanzelf weer naar de goede weg. Zo kom ik door schattige dorpjes, langs prachtige kerkjes en schitterende koolzaadvelden. Ik sta vaak stil voor een fotootje, maar ach, ik heb de hele dag de tijd!

• Kasteel Tuurelbaach

27 april 2024, Luxemburg ⋅ ☁️ 12 °C

Het eerste kasteel reed ik pardoes voorbij. Ik zag ook in de verste verte geen kasteel, alleen een hobbelig zandpaadje. Iets verderop even op Google Maps gekeken en ja, het moest toch bij dat zandpaadje zijn! Dus omgekeerd en terug gereden, Kiaatje geparkeerd en aan de wandel volgens de paadjes in Google Maps.

Nou, geen wonder dat ik geen kasteel had gezien! Tuurelbaach is gebouwd door één man die een droom had: zijn eigen kasteel bouwen. Het is dus een heel ander soort kasteel dan ik verwachtte. Voor het kasteel ligt een grote vijver, die heeft die man ook zelf uitgegraven, en de stenen langs de oevers heeft hij uit een steengroeve verderop gehaald. Hij heeft er 40 jaar over gedaan. Ze willen er nu een toeristische trekpleister van gaan maken en hebben daarvoor alvast zijn beeltenis uit een boomstam gehakt. Dit alles wordt me enthousiast verteld door een voorbijganger. Het geheel doet me sterk denken aan het kerkje van Harkema!

Ik wandel een rondje om de vijver en verdien daar en passant de Kings Day badge mee 😁

• Useldange Burcht

27 april 2024, Luxemburg ⋅ ☁️ 13 °C

En weer een heel leuk ritje naar kasteel nummer 2: Burcht Useldange. Dit keer hoef ik niet te zoeken, dit is een "echt" kasteel en het torent overal bovenuit. Wel even de kunst om de parkeerplaats te vinden........ Vanaf daar is het gewoon het pad over een lang plankier volgen en dan kom je vanzelf bij de burcht, of wat daar nog van over is. Er staat ook een mooie kerk pal naast.

Je mag de burcht gewoon gratis in en ik vat het onzalige plan op om de toren te beklimmen...... Dat was dus mijn persoonlijke hel, iedere keer een trap van 15 treden, dan was er een plateautje met wat bezienswaardigheden en dan zag je de volgende trap al. En ik had geen idee hoeveel het er waren....... Maar ik laat me natuurlijk niet kisten en heb boven op de toren een triomfantelijke selfie gemaakt! Ik ben 7 trappen terug afgedaald en verder door een tweede toren naar beneden. Ik weet dus niet zeker hoeveel trappen het in totaal in die eerste toren waren, maar ik denk 11 😱🥵 Ben er nòg moe van!

• Ruïne Pettingen

27 april 2024, Luxemburg ⋅ ☁️ 14 °C

Ook het volgende kasteel is niet meer intact, het is de Ruïne van Pettingen. Midden in het dorp en ik kan vlak voor de ingang parkeren. Ook wel eens lekker 😉 Ik dwaal hier weer heerlijk rond, maar in tegenstelling tot de burcht in Useldange kan je hier nergens naar binnen. Ik klim wel een trap op naar een deur, maar die is hermetisch gesloten. Op het laatst heb ik mazzel dat het wolkendek helemaal opentrekt en de zon fel gaat schijnen. Het wordt gelijk warm!Läs mer

• Kerkje Pettingen

27 april 2024, Luxemburg ⋅ ☁️ 15 °C

Ook hier staat naast de ruïne een kerkje, en deze blijkt open te zijn. Dus even een kijkje binnen genomen en even over het kleine kerkhofje gewandeld. Allemaal erg mooi zo in het zonnetje!

Aan de overkant van de weg zit een café, maar dat ziet er wel heel dicht uit. Maar als ik dichterbij kom zie ik toch spotjes in het plafond branden en ik stap brutaalweg naar binnen. En ja hoor, ze zijn gewoon open, het is gezellig en binnen de kortste keren staat er een heerlijke cappuccino voor m'n neus. In een PRACHTIG kopje! Ik vraag op ik het kopje kan kopen en de ober zegt: if you want to! Op de vraag hoeveel het kost zegt hij: no, you can have it! Niet te geloven, hij trekt een kast open, pakt het kopje eruit, poetst het nog even mooi op en ik krijg het zomaar mee! Onnodig te zeggen dat ik een dikke fooi in een spaarvarkentje heb gestopt. Ik heb nog geen souvenirs gekocht, maar dit is zonder twijfel de mooiste! 😀😀😀Läs mer

• Chateau Ansembourg

27 april 2024, Luxemburg ⋅ ☁️ 16 °C

Het 4e en laatste kasteel op mijn lijstje is Grand Chateau d' Ansembourg en dat is inderdaad een joekel van een kasteel. Leuk dat je gewoon door het hek naar binnen mag rijden en daar mag parkeren. Het chateau zelf is gesloten maar de grote rosarie is vrij toegankelijk en van daaruit heb je prachtig uitzicht op het chateau. Van de rest van de rosarie heb ik een aparte footprint gemaakt.Läs mer

• In de Rosarie

27 april 2024, Luxemburg ⋅ ☁️ 17 °C

Het kasteel mocht je niet in, maar ik heb heerlijk rondgekuierd in de rosarie. Wat een prachtige tuin en wat een heerlijk weer! 😍

• Drielandenpunt B L D

27 april 2024, Belgien ⋅ ☁️ 15 °C

Nederland heeft natuurlijk het bekende Drielandenpunt in Vaals, maar Luxemburg heeft maar liefst drie drielandenpunten! Ik wil ze eigenlijk alledrie bezoeken en na mijn ritje langs de kastelen had ik nog best tijd over. Ik heb een broodje en koffie gekocht en ben vertrokken naar Reuland, waar het punt België/Luxemburg/Duitsland ligt.

De parkeerplaats ligt in België en het echte drielandenpunt blijkt in een driesprong van watertjes te liggen. Daaromheen liggen drie stenen die dus in B, L en D liggen. Ik heb ze alle drie een footprint gegeven en ben nieuwsgierig of FindPenguins nauwkeurig genoeg is om ze drie verschillende vlaggetjes te geven!

Hier bij de Belgische kant dus het verhaal en het infobord.

• Ontbijt op zondag

28 april 2024, Luxemburg ⋅ ☁️ 11 °C

Heerlijk geslapen, alleen 1 keer wakker geworden met vreselijke kramp in allebei mijn kuiten. Niet zo gek na die inspannende dag van gisteren. Rond kwart over 8 ga ik lekker ontbijten, met uiteraard twee kopjes koffie erbij. Dan ben ik rond 9 uur klaar voor een dagje Luxemburg-Stad. Wordt vervolgd dus!Läs mer

• Parc Luxembourg

28 april 2024, Luxemburg ⋅ ☁️ 12 °C

Na het ontbijt vertrek ik met stralend mooi weer richting Luxemburg-Stad. Helaas blijft het niet zo mooi, na een zonnige rit (wederom via vermijd snelwegen) arriveer ik onder een dreigend wolkendek in de stad. Dankzij de online reisgids die ik gekocht heb rij ik linea recta naar een gigantische parkeerplaats die in het weekend gratis is. Op slechts 600 meter afstand van het centrum, prima dus!

Gelukkig is het wel droog en gewapend met m'n GPS ga ik op pad richting het punt waar ik de stadswandeling op kan pikken. Ik kies de route die me door Parc Luxembourg voert en in een mum van tijd ben ik in de stad. Bij Rue Philippe II haak ik aan op de route (ook uit die online reisgids, dat was een goeie koop!)

• Place d'Armes

28 april 2024, Luxemburg ⋅ ☁️ 12 °C

Vanaf de Rue Philippe II wandel ik via wat winkelstraten naar de Place d'Armes, door de Luxemburgers de salon van de stad genoemd, vanwege de vele terrassen. Daar is het nu veel te vroeg en te koud voor. Verder naar het volgende plein, Place de la Constitution. Daar is een monument voor de gesneuvelden uit de eerste wereldoorlog, maar doordat er een grote kermis is zie ik alleen de gouden dame die er boven uitsteekt (de gēlle Fra). Ietsje verderop is de grote kathedraal.Läs mer

• Cathedrale Notre-Dame-de-Luxembourg

28 april 2024, Luxemburg ⋅ ☁️ 12 °C

Ik ga de kathedraal binnen en moet even lachen om het verschil in deurknoppen, het koper van de meest gebruikte knop glimt je tegemoet terwijl de andere deurknop dof is. De kathedraal is prachtig, maar ik had er geen rekening mee gehouden dat het zondag is en dat er dus een mis is. Je mag de kathedraal gewoon binnen, maar overal rondlopen gaat nu niet. Best wel apart om zo midden in een kerkdienst te vallen! Nadat ik de kathedraal weer verlaten heb kom ik iets verder langs de eigenlijke hoofdingang, een prachtig portaal.Läs mer