Rainbow mountain

Vandaag begonnen we onze dag met jawel, een ontbijt. Hierna stond gelijk onze taxi klaar om te vertrekken naar de Rainbow Mountain. Het was een rit van ongeveer drie uur, het laatste uur over eenRead more
Vandaag begonnen we onze dag met jawel, een ontbijt. Hierna stond gelijk onze taxi klaar om te vertrekken naar de Rainbow Mountain. Het was een rit van ongeveer drie uur, het laatste uur over een smalle bergweg waar nog een groep lamas langs de auto liepen. Aangekomen bij het beginpunt van de wandeling naar de berg merkte Luna dat ze echt last had van de hoogte doordat we in een keer veel waren gestegen en dat de twee uur durende wandeling niet zou lukken. Dus na een klein stukje wandelen scheidden onze wegen en ging Luna te paard verder en Simon te voet. Eenmaal bij de berg aangekomen hadden we die bijna voor onszelf, omdat de meeste mensen met een tour gaan die een stuk eerder vertrekken. We genoten van de berg en het uitzicht en begonnen na een tijdje onze wandeling terug. Het was een makkelijke wandeling met prachtig uitzicht. Op het einde stond de taxi te wachten en vertrokken we weer terug naar Cusco. Het was al vrij laat in het hotel dus we keken de film keizer Cuzco en bestelde roomservice als avondeten.Read more
Vandaag stond er niet veel op de planning, we wouden Cusco een beetje ontdekken en we moesten nog wat inkopen doen voor de trek die morgen begint. Onze dag begon dan ook pas laat. Eerst bezochten we een kerk maar daar vonden we allebei niet zoveel aan. Hierna begon de grote zoektocht naar de winkel met de beste en goedkoopste wandelspullen. Uiteindelijk hebben we alles gekocht bij de eerste winkel die we zagen. Tassen vol met wandelgerei liepen we nog even door de stad, tot we een kattencafe tegenkwamen! We speelde een potje scrabble een knuffelde met de katten. Hierna kochten we nog een aantal essentials voor de hike en aten we snel wat, want we moesten op tijd komen voor de briefing over de trek. De briefing duurde een uur en er werd veel info verteld, ook kregen we onze duffelbag. In het hotel pakte we snel onze spullen in want we moesten heel vroeg voor het begin van de hike.Read more
Onze wekker ging vandaag onmenselijk vroeg, om 04:00. We werden met een busje naar het bedrijf van de hike gebracht vanuit waar we zouden vertrekken naar het beginpunt van de trek. We gingen in een busje samen met de 13 andere mensen uit onze groep. Het was een rit van ongeveer drie uur maar we maakten een stop voor ontbijt. Het zat erg vol bij de ontbijt plek omdat er in totaal vier groepen de hike gingen doen. We reden verder en kwamen aan bij het begin. Onze duffelbags werden verder vervoerd door paarden en muilezels. We maakte kennis met onze gids Julio, een hele grappige en aardige gast gast die veel interessante dingen te vertellen heeft over Peru en de omgeving. De wandeling begon met een zware klim omhoog van ongeveer twee uur waarna we uitkwamen bij het Humantay Lake. Het zou een super helderblauw meer moeten zijn, maar wij hadden slecht weer dus waren niet heel erg onder de indruk. We liep nog een uur of 2 naar beneden en toen kwamen we bij ons eerste camp aan, waar we eerst met zn alle lunchde. Hierna was het tijd voor een dutje in het hutje. Om 6 uur was het happy hour! Maar met thee, koffie en popcorn. Ook leuk. We kaarten wat met onze medehikers Blake, Veronick en Ronan. Een Nieuw-zeelander, een Canadees en een franstalige Belg. We kregen avondeten en gingen daarna alweer naar bed, want morgen gaat de wekker om 5.Read more
De wekker ging veel te vroeg: 05:00. In de kou en donker rillend in onze slaapzakken werden we wakker. We pakten snel onze spullen weer in en gingen naar het ontbijt. Het begon al licht te worden dus we hadden prachtig uitzicht. Rond 7 begonnen we met de hike, maar wij deden het stuk omhoog te paard en muilezel omdat het gister best pittig was met de kortademigheid door de hoogte. Deze dag word door het lange stuk omhoog lopen ook wel de gringo killer genoemd. Gringo is een scheldwoord voor een wit persoon. Na een uur of 2 kwamen we aan bij de salkantay pass waar we de salkantay berg goed konden bewonderen. Salkantay mountain betekent savage mountain, hij word zo genoemd omdat het super stijl is en erg gevaarlijk is omtrent lawines. Bij de salkantay pass deden we een ritueel met Julio. We hielden ieder 6 coca bladeren omhoog en na een wens te doen begraafde we ze voor Pachamama. Pachamama is moeder aarde en is heel belangrijk voor de Quechua bevolking. Bij het offer deed Julio ook nog snoepjes, tabak en wijn. Ook vertelde Julio over de rangorde van het Inca volk. Peru staat natuurlijk bekend om "de inca's", maar er blijkt maar 1 inca te zijn: dat is de koning de inca's die wij leren op school zijn deel van het Tawantinsuyu . Onder de Inca heb je de familie van de Inca en de Andes priesters. daaronder het normale volk: de Quechuas. Na het ritueel was het tijd voor een groepsfoto en liepen we verder. Het was nog zo'n 6 uur naar beneden lopen tot het volgende kamp. We liepen een stuk met Julio waarin hij ons vertelde over zijn ayuhuasca trips. Hij zei dat het hem had geholpen bij het verwerken van zijn moeders dood en dat hij zijn spirit animal leerde kennen. Zijn spirit animal is een grote mug, het staat voor hem voor overleden mensen, geesten. Na een uur of drie kwamen we aan bij de lunchplek waar we aten en wat honden knuffelde. We begonnen weer aan de wandeling: de laatste drie uur van vandaag. Tijdens de wandeling vandaag zijn we van besneeuwde bergen naar het begin van de amazone gelopen, gek om zo'n overgang te zien. Eenmaal bij het kamp aangekomen deden we onze spullen in de hut en gingen we weer wat kaarten met de medehikers. Na het eten en wat biertjes was het tijd om te slapen: weer om 05:00 op.Read more
Wederom begon onze dag om 05:00, maar vandaag stond er een stuk minder wandelen op het programma. Elke ochtend worden we wakker gemaakt door een felle zaklamp die in het hutje schijnt en met een kopje coca thee. De coca thee drinken we alleen niet, want echt lekker is het niet bepaald. Rond een uur of 7 begonnen we aan de wandeling, 4 uur maar vandaag. We liepen voornamelijk door de jungle, maar het is een hele andere jungle dan in Costa Rica omdat we in het Amazone hoogland zitten. We stopten af en toe omdat Julio dan weer wat interessants vertelde. Aan het begin van de wandeling stopte we even omdat Julio een soort mierikswortelachtige plant plukte zodat iedereen er goed aan kon ruiken, het was super scherp en je werd er zeker wakker van. Hij noemde het Andean wasabi. Ook legde hij ons uit waar het Andes kruis van de Quechua voor staat. Het is een kruis met 4 kanten, elk bestaand uit 3 'tredes'. Een kant staat voor de onderwereld, de middenwereld en de bovenwereld. Een kant staat voor de dieren die de wereld representeren: slang, een condor en een puma. Een kant staat voor wie je werkt/de verdeling van de oogst, voor jezelf, werken voor de Inca en voor de goden. De laatste kant staat voor liefde, kennis en werk. Ook stopten we nog ergens waar Julio onze gezichten verfden met sap van besjes, dus onze gezichten zaten vol met Inca tekens. Na nog wat geleerd te hebben over hallucinogene bloemen kwamen we na een uur of twee aan bij een pauzeplekje. Je kon er hele lekkere en goedkope avocado sandwiches en vers fruit halen zoals granadilla halen, wat een klein katje steeds probeerde te stelen. Na even in de zon te chillen gingen we verder met de wandeling, wat nog een makkelijke twee uur was. We eindigden bij een plek waar we wat cacaobonen en een shotje kregen en vanuit hier gingen we met een busje naar een lokale familie. Het waren koffieboeren, we gingen er leren over het proces van hoe zij koffie maken. We plukten wat bonen uit de bomen en kregen daarna het proces van het schillen, drogen en roosteren zonder machines te zien. Op het einde kregen we er natuurlijk ook een kopje koffie van. Het was super lekker dus we dronken er veel van en Luna kocht een zak bonen om mee te nemen naar Nederland. We gingen weer verder met het busje naar het nieuwe kamp, waar we deze keer in tenten slapen. We kregen een heerlijke lunch en vertrokken daarna naar hotsprings. Het was een uur rijden tot we er waren. De hotsprings waren alleen niet zo relaxing als ze klinken, het water was lauwig en het lawaai en drukte deed ons denken aan de waterval in India waar we in december waren met allemaal schreeuwende Indiers. Na de hotsprings dronken we nog wat met de groep en gingen we met het busje terug. Het busje was ineens veranderd in een partybus dus feestend gingen we terug over de hobbelige bergweggetjes. Bij het kamp aangekomen was het tijd voor avondeten en een Pisco Disco. Luna sloeg deze over want die begon zich ziek te voelen. Met nog wat nieuwe drankjes werd het kippenhok omgetoverd tot een echte disco. Simon leerde de groep over de echte Nederlandse gabber cultuur. Tot laat bleven Simon en Blake praten en dansen. Uiteindelijk kwamen we terug bij de tenten om nog wat slaap te krijgen.Read more
Ook na de Pisco Disco ging de wekker weer om 05:00, helaas. Uit de tent zien we meteen onze favoriete kiwi in het gras liggen. Hij heeft de tent niet gehaald helaas, gelukkig gooide Veronick een slaapzak naar hem. Na het ontbijt scheidden onze wegen, Luna voelde zich nog ziek en ging een stuk met de bus met de spullen mee. Nadat de wandelaars rond 0630 waren vertrokken eerst nog een uur of twee wachten maar daarna was het nog een uurtje rijden naar de plek waar de wandelaars aan zouden komen om te lunchen. Er was niet veel, het was een kleine straat langs het spoor met een paar winkeltjes en restaurantjes. Nog een uur of drie wachten dus maar een lekker koffietentje gevonden en in de hangmat wifi en stroom getapt. Simon en de groep wandelaars gingen met een hard tempo de berg op. Julio zei 2,5 uur omhoog, maar door het nog resterende beetje alcohol in ons bloed waren we er na 1:45 uur. Boven was er een rust plek met cuy (cavia) en veel kippen. Ik at daar wat granadilla voor wat energie. Met wat meer energie gingen we verder. Julio zei 2,5 uur naar beneden maar we mochten gewoon nog een half uur stijl omhoog. Over de top van de berg begon het wat meer jungle te worden. Ik en Ronan zagen nog een glimp van een toekan. Na een kwartier kwamen we bij een open stuk met wat ruïnes. Vanaf daar hadden we het eerste zicht op Machu Picchu, wel heel ver weg nog. We gingen in de vervallen Inca huizen zitten voor wat geschiedenis les van Julio. De ruïnes waren een soort militaire plek voor Machu Picchu. Er waren nog 2 van dit soort basissen die in een driehoek om de religieuze stad staan. Deze plekken waren zo'n 10 jaar eerder ontdekt dan Machu Picchu zelf. We liepen weer verder naar beneden. Nu was inderdaad de 2 uur stijl omlaag die ons beloofd was. Onderaan moesten we een brug oversteken die niet veilig meer was. Er stond een bord met max 3 mensen en de brug bestond uit ijzerdraad en houten planken. Na nog een halfuur "Inca flat" te hebben gelopen, dat betekent op en neer over heuveltjes, zagen we Luna relaxen in de hangmat en gingen we met zn alle lunchen. Na een tijdje liepen we weer verder, Luna nu ook. Julio had gezegd dat het tourist flat zou zijn maar dat was een leugen, het was eerst nog een stuk steil omhoog. Eenmaal boven zei Julio dat het nog twee uur plat lopen was. Het platte klopte, de twee uur niet, het werden er 3,5. De route liep alleen maar langs het treinspoor richting Aguas Calientes, het dorpje in de buurt van Machu Picchu waar wij ook vannacht gingen verblijven. Het spoor liep door de jungle dus het was overal mooi groen maar de muggen die we niet hadden gemist uit Costa Rica waren er wel weer. Onderweg zagen we nog een mooie grote bruine vlinder, een groep parkieten en een heel leuk katje die ons een stuk achtervolgde. Na 3,5 uur kwamen we bij het hotel aan in Auguas Calientes. Helaas geen hutje of tent meer, maar ook fijn want een douche hebben we de afgelopen dagen niet gehad. We hadden nog even tijd om te chillen in de kamer, waar het warme douchewater helaas wel op was, tot we gingen eten. Het was alweer het laatste eten met de groep die de trek zo leuk maakte. Na het eten dronken we met een aantal mensen nog een biertje want morgen mogen we uitslapen, de wekker gaat om 05:20 ipv 05:00. Wat een fijne tijd.Read more
Helemaal fris en fruitig werden we wakker, tot 05:20 uitgeslapen. Nee helaas niet fris en fruitig, maar er stond wel wat vets op het programma: het wereldwonder Machu Picchu bezoeken. We hadden besloten om de bus omhoog te pakken zodat we langer konden slapen, de rest was namelijk al om 04:00 vertrokken. Samen met Julio vertrokken we. In de bus zagen we helemaal niks, het was super mistig, slecht teken voor ons uitzicht op Machu Picchu. Eenmaal boven moesten we nog even wachten en toen gingen we het park in. Er zijn verschillende circuits en begintijden en in Machu Picchu dus de groep was al opgesplitst, wij kregen met een klein groepje een tour van Julio door circuit 3. Julio vertelde over de geschiedenis van deze religieuze stad. Zo was de eerste expeditie in 1911 door een Amerikaan: Hiram Bingham. De eerste gids was pas 11 jaar oud en hij kreeg er één dollar voor. De man vond in Machu Picchu meer dan 100 mummies, waarvan 80% vrouwen. Dit kom dus beteken dat er alleen vrouwen mochten komen. In Machu Picchu zijn een paar tempels te vinden, zo is er de tempel voor Pachamama, moeder aarde, de tempel voor de zon en de tempel voor de condor. Machu Picchu zelf is eigenlijk al de tempel van de condor, het is namelijk in de vorm van de condor gemaakt, net zoals Cusco in de vorm van een puma is gemaakt. De enige van de drie belangrijkste dieren die er mist is de tempel van de slang. Volgens Julio zou dat El Dorado kunnen zijn. Machu Picchu representeert ook de vier elementen. De tempel van Pachamama is aarde, de tempel van de zon is vuur, alle kanaaltjes zijn het water en Machu Picchu zelf is lucht. Julio liet de verschillende bouwstijlen zien van de Incas, je had voor de normale huizen de rustica met cement en voor de tempels een veel gladdere bouwstijl zonder cement. Alles was aardbeving proof gemaakt. De huizen van de Inca, de koning, waren gemaakt met veel hogere deuren en bedden van meer dan 2 meter. Dit omdat ze groter waren dan het normale volk en in het bed moesten ook de prostituees liggen. Delen van Machu Picchu zijn gerestaureerd, dus sommige delen van huizen zijn door de Incas gemaakt en sommige delen zijn later gerestaureerd. Je ziet bij deze huizen dat het deel dat door de Incas is gemaakt veel netter is dan dat wat later is gerestaureerd. Na de tour namen we afscheid van Julio en bedankte we hem voor de fantastische week. Met Blake en Veronick liepen we nog een stukje tegen de richting in om naar een ander deel van het park te gaan. We hadden namelijk ook tickets voor de Gran caverna, maar we hoorde van een gids dat dat heel glad en gevaarlijk was. We besloten een wat veiliger rondje te doen, terwijl Blake op zn slippers toch ging. Met zn drieën klimmen we de huchuy Picchu (Picchu betekent berg) op voor uitzicht. Bovenop zagen we naast een hond ook een mooi Machu Picchu. We hadden net geluk want de wolken waren boven Machu Picchu perfect opgeklaard. Na wat fotos te maken gingen we terug naar Aguas Calientes. Met Veronick aten we nog wat en liepen we door de markt, voordat we van haar afscheid namen. We zochten Ronan op om nog wat te drinken voordat onze trein ook ging. We hadden de 360° trein, een trein met livemuziek, hapjes en een 360° uitzicht. Helaas waren we zowat de enige die 5 dagen hadden gewandeld. Terwijl iedereen jolig werd en de muziek harder ging, wilde wij alleen maar rust en de oogjes dicht. Het uitzicht was ook wel een beetje overdreven in de folder, het raam was alleen wat groter en als snack kregen we drie soepstengels. Na een uur of twee kwamen we aan in Ollantaytambo, waar een transfer op ons wachten. Met Ronan gingen we op weg naar Cusco bespreken wat voor drank spellen we gingen doen als we elkaar weer zagen. In Cusco brachten we snel de duffel bags naar het kantoor en gingen we naar het hotel. Daar bestelde we via de roomservice nog wat te eten en gingen slapen.
Quizvraag:
Wanneer is Machu Picchu ongeveer verlaten?
A) 550 n.cr
B) 100 b.cr
C) 1110 n.cr
D)1580 n.cr
E) 1650 n.cr
F)1850 n.crRead more
Wat was het heerlijk om te slapen zonder dat er een wekker ging. Helaas zat het vroege opstaan van de afgelopen dagen nog een beetje in ons dus echt uitgeslapen hebben we niet. Wel hebben we nog lang in bed gelegen. Rond een uur of 12 gingen we naar de stad. We ontbeten bij een plek waar we al meerdere keren geweest waren, en waar ze geweldige pokebowls hadden. Met een te volle buik liepen we verder. We moesten nog een shirt van het kantoor op halen waarop stond Salkantay survivaler. Trots gingen we naar een klein marktje om helemaal Peruaans te worden. We kochten allebei een mooie Peruaanse trui en een poncho. We liepen wat verder door de stad en kwamen terecht op een binnenplaats met 2 loslopende alpacas en een lama. In het zonnetje en als echte Peruanen hebben we ze een tijdje lopen aaien en knuffelen. Ondertussen had Ronan ons geappt of we wilde afspreken in een grote overdekte markt. Het was nog een tijdje zoeken voor we hem en Veronick tegenkwamen. De markt hadden we toen al een beetje uitgespeeld. We hadden zelfs al de dieren feutussen gezien voor Quechua rituelen. We spraken met nog wat andere mensen af op een dakterras om de zonsondergang te kunnen zien. Helaas was die achter een berg. Wel aten we voor het eerst Cuy chacado oftewel gebraden cavia, niet zo lekker als gehoopt. We gingen weer even terug naar het hotel voor de sauna, om later weet terug te gaan naar de stad om te dansen. We ontmoette Blake, Ronan, Megan en Janelle in een Peruaanse tent met live muziek. We dronken wat en danste wat tot we wat döner en falafel gingen eten. Met vette gevulde buiken gingen we naar Chango, de grootste club van de stad. In de club was het een groot feest, iedereen was wild aan het dansen en het was heel gezellig. Tot laat hebben we met onze vrienden staan dansen, tot we moe naar huis gingen en afscheid van ze namen.
Trouwens hoeveel betaal je ongeveer voor een cocktail tijdens happy hour?Read more
TravelerThamar zegt drie euro, maar het hangt natuurlijk helemaal af van welke cocktail je drinkt en waar, doch zou ik een gemiddelde prijs van 16 sol niet gek vinden. Men richt zich toch wat op de toeristen natuurlijk.
Nogal gaar van gisteravond werden we optijd wakker, want vandaag moesten we naar Lima vliegen. Helaas al het begin van onze lange terugreis, konden we maar langer blijven. Op het vliegveld zagen we bij de security een grote poster met allerlei mensen die gezocht worden en waar je een beloning voor kreeg, het waren voornamelijk femicideplegers. Er stond op hun hoofden wel een stuk lagere beloning dan op die van drugssmokkelaars, ook gek. Het was maar een uurtje vliegen en we hadden zelfs gratis extra beenruimte gekregen dus het was een prima vlucht. Eenmaal bij Lima pakte we een taxi naar ons appartement, die een beetje tegenviel maar het zijn maar twee nachten. Na de spullen gedropt te hebben haalde we een eclair, een klein broodje en een zak chips voor lunch want we waren moe en wouden in bed liggen. Dat deden we tot in de avond. We hadden allebei vreselijk veel zin in sushi en hadden een plek gevonden waar we voor 13 euro pp onbeperkt sushi konden eten dus dat was perfect. De sushi was erg lekker dus met gevulde magen strompelde we terug en gingen we slapen. Morgen is helaas onze laatste echte dag in Peru.
Quizvraag:
Hoeveel talen worden er officieel gesproken in Peru?
A) 15
B) 1
C) 1500
D) 3
E) 100Read more
Vandaag was het weer tijd om goed uit te slapen dus we gingen pas laat de stad in. Tijd voor ontbijt was al voorbij dus we gingen maar gelijk lunchen. Vlakbij het hotel was er een kiprestaurant, een van de vele hier. Het schijnt iets te zijn wat je hier moet geprobeerd te hebben en hier stond 's avonds steeds een lange rij. Simon nam de typische pollo a brassa (gebraden kip), het was heel lekker voor gebraden kip. Luna nam gebakken rijst met kip, lekker, maar niet bijzonder. Hierna begon onze shoppingspree. Onderweg naar een winkel kwamen we in een park terecht met heeeeel veel katten. Het was echt geweldig en ook goed voor de katten, overal stonden etens- en drinkbakjes en plekken om te slapen, ook kon je elke kat adopteren. Na een tijdje katten geaaid te hebben konden we echt beginnen. Al snel zagen we een winkel wat op high fashion leek, maar vrij goedkoop was. Ze hadden allerlei gekke en kleurrijke kleding. We liepen verder en kwamen bij de volgende leuke winkel, hier begonnen onze (vooral Luna's) portemonneen het al te voelen. Het ergste moest nog komen. Iets verderop was er een klein vintagewinkeltje maar met alleen maar leuke dingen en voor Nederlandse begrippen erg goedkoop. Voor een winkel van 2 bij 3 meter hebben we er erg veel tijd gespendeerd. Nu was het tijd om een drankje te drinken voordat Simon eindelijk zijn lang verwachte massage kreeg. Luna hoefde geen massage dus we vonden een spa waar ze ook manicures deden. Simon kwam helemaal zen terug en Luna's nagels waren nog nooit zo mooi geweest. Tijd voor het laatste diner in Peru. We hadden een leuk restaurantje uitgezocht waar we een soort Peruaanse stoofpot, cheviche en chicahrones aten. De stoofpot was niet heel lekker maar de rest wel. Na lekker gegeten te hebben gingen we opweg om nog een aantal souvenirs te kopen en onderweg kwamen we nog een kattenpark tegen, geweldig. Hierna was de laatste avond in Peru dan echt voorbij
Quizvraag!
Welke kleur heeft Luna haar nagels laten lakken?
A) rood
B) paars
C)zwart
D) panterprint
E) zebraprintRead more
TravelerWow! Jullie waren bij rainbow mountain!
TravelerPrachtig!!!!!!!!!!!!♡♡♡♡♡♡♡