- Show trip
- Add to bucket listRemove from bucket list
- Day 7
- Sunday, October 12, 2025 at 9:35 AM
- ☁️ 20 °C
- Altitude: 32 m
Japan小田原市35°15’23” N 139°9’16” E
Shinkansen
October 12 in Japan ⋅ ☁️ 20 °C
Ben je in Japan, dan zie je ergens wel een Shinkansen trein door het landschap schieten.
De Shinkansen is een netwerk van hogesnelheidstreinen en staat symbool voor de Japanse technologische innovatie en punctualiteit. Het treinnetwerk verbindt grote steden en regio’s supersnel, veilig en stipt met elkaar. De treinen hebben een kenmerkende snoekvormige neus en door de snelheid waarmee ze door het landschap schieten wordt de Shinkansen ook wel de ‘kogeltrein’ genoemd.
Shinkansen-treinen rijden namelijk met snelheden tussen de 240 en 320 kilometer per uur, afhankelijk van het traject. In totaal zijn er negen trajecten. Zie ook het diagram bij de foto’s. Wij reden op de oudste lijn van het netwerk, de Tōkaidō Shinkansen tussen Tokyo en Osaka. Dit traject is in 1964 geopend en oorspronkelijk ontworpen voor topsnelheden van 210 km/u. Het is met 515 km een van de langere Shinkansen trajecten. Onze trein van Odawara naar Nagoya reed vrijwel het hele traject boven de 280 km/u en raakte een aantal keren de 300 km/u aan.
De treinen zijn erg comfortabel, ruim opgezet, zeer schoon en altijd stipt op tijd. Het voelt als een vliegervaring: een ‘treinsteward’ begroet je bij binnenkomst en helpt eventueel met de bagage, na vertrek worden verfrissende doekjes uitgedeeld om handen en gezicht te reinigen en vlak voor aankomst wordt al het afval opgehaald. Het is gebruikelijk dat je je schoenen uitdoet voordat je je voeten op de voetsteunen zet. En het is er stil. Geen luidpratende medepassagiers, jengelende kinderen die in het gangpad hollen of Tiktok filmpjes waar je van mee mag genieten. Mobile phones on silent, please. En de trein zelf hoor je met 300 km/u ook nauwelijks.
Na 1 uur en 7 minuten stapten we zo’n 270 kilometer verderop uit. Een auto doet over hetzelfde traject drieënhalf uur. Kunnen we ook een Shinkansen van Amsterdam naar Maastricht krijgen?Read more

TravelerErg cool zeg, dat schiet tenminste een beetje op over die grote afstanden! Mooi om een dergelijke vMax dan vrijwel geruisloos te halen......beetje EV experience 😉
Traveler
Een hele belevenis! Van binnen lijkt het net een vliegtuig.
Traveler
Wow complete puzzle