• Bart en Mieke
  • Bart en Mieke

IJsland 2018 de verdieping

We gaan nog eens terug, dit maal met vliegtuig, 4x4 auto, zuidwest driehoek van IJsland, vliegveld - Jökullsarlon - Laki - Landmannalaugar - Sneafellsness - Reykjanes.
Ditmaal met rivierdoorsteken en Slaapzaal accommodaties
We hebben er zin in !
  • 3e huisje bij Svinafell

1 de agosto de 2018, Islandia ⋅ ⛅ 9 °C

Na een lange rit langs de Myrdaljökull, lavavelden van 2 gigantische erupties (de lava heeft meer als 50 km gestroomd) kwamen we in het gletchergebied van de Vatnajökull aan. Een imposante tong hier van ben je meer als een kwartier aan het voorbijrijden om aan de andere kant te geraken. Ook durven de IJslanders nu een dam aan met een paar kleine viaducten waar vorig jaar nog een lange ein-breid brú was met passeer stroken. Onderweg dreigende luchten met stortbuien vlakbij maar wij hielden het droog.
    Het is niet alleen dezelfde accommodatie als vorig jaar, we hebben zelfs dezelfde kamer en op dit moment zijn wij de enigen hier.
    We blijven hier 2 nachten.
    Achter de berg die achter het huis ligt zit de Vatnajökull geltcher, de grootste van Europa met 8100 km2, zo groot als een aantal provincies van Nederland.

• Het magische Jökullsárlon gletchermeer

2 de agosto de 2018, Islandia ⋅ ⛅ 10 °C

We zijn weer terug op een van de meest magische gletcher plaatsen van IJsland, een tong van de Vatnajökull.
    De ijsbergen zitten vast op de bodem van het kanaal totdat ze klein genoeg zijn om naar zee te drijven (het is nu eb) of er is een frontale botsing met eentje die wél drijft zoals net voor ons gebeurde.
    Er liggen nu meer ijsbergen voor de opening als vorig jaar

• Fjallsárlon

2 de agosto de 2018, Islandia ⋅ ☀️ 12 °C

Ja hoor, nog een gletcher met een lagune.
    Deze is minder bekend als Jökullsarlon maar ook imposant, deze is namelijk smaller en hoger.
    De zon heeft net de wolken weggebrand boven het hoogste deel en dat maakt deze ook magisch...

Jammer dat door global warming alle gletchers op IJsland zo'n 100 meter in lengte verliezen elk jaar. Ze worden ook minder dik wat weer instortingsgevaar van de bergen ernaast kan veroorzaken.

• Fjadrárgljúfur canyon

3 de agosto de 2018, Islandia ⋅ ☁️ 11 °C

Als je de weg 206 in rijdt kom je bij deze canyon (vraag me niet het uit te spreken, zelfs de IJslanders hebben er moeite mee).
    Het is 9000 jaar geleden ontstaan door een meanderend riviertje wat langzaam deze canyon gesleten heeft
    Hier gaat ook het lavaveld van Kaki verder naar de kust terwijl Laki nog 45 kilometer verder ligt.

• Lakagigar / Laki

3 de agosto de 2018, Islandia ⋅ 🌧 6 °C

27 km aan fissure vulkaan tussen de Myrdaljökull en de Vatnajökull met een enorm lavaveld. In 1873 was er 9 maanden lang een continue eruptie met grote gevolgen voor IJsland en het gehele noordelijke hemisfeer,de Franse revolutie zou erdoor begonnen zijn.
    Het rijden door rivieren was spannend en volgens mij heeft de drone dat mooi vastgelegd, ik moet het nog nakijken.
    Verder was het vooral in de ochtend nog redelijk weer, daarna was het vest veel regen, vooral toen we weer in de auto zaten.
    De berg Laki steekt hoog uit boven het veld en was er al vóór de eruptie. De gehele berg is er wel door in meerdere stukken gescheurd en dat An sich is ook imposant.
    Vorig jaar was het vooral mistig op de berg, dit keer was vooral het zicht naar noord-oost goed met ook de Vatnajökull goed in beeld.
    Verder hebben we over de breuklijn door een van de kraters gelopen, best wel heftig.
    Ook grappig is dat het mos vele kleuren heeft. Hoe meer vocht, hoe meer de kleur neigt naar neon.

• Change of plan

3 de agosto de 2018, Islandia ⋅ 🌧 10 °C

Onder de Vatnajökull zitten meerdere hotsprings / vulkanen die om de 4 jaar alle smeltwater in de Skafta rivier dumpt als de dam van IJs het begeeft. Deze gigantische vloed gaat ook gepaard met adembenemende gassen en daarom is niet alleen de weg naar ons huisje van vanavond (berghut Holaskjol) afgesloten als ook dat huisje zelf ge-evacueerd.
    We moesten nu we weer in de bewoonde wereld waren op stel en sprong iets anders vinden.
    De reisorganisator had al iets anders voor ons in gedachte maar kon dat niet vastleggen omdat wij onbereikbaar waren, daarom was dat hotel al volgeboekt.
    We zijn na het eten naar hotel Vellir gegaan, net ten westen van Vík aan weg 239 met uitzicht op Dyrholaey. Hier hadden mensen een 5 persoons cottage geboekt en die eerder vandaag geannuleerd, ons geluk dus.
    Onderweg zagen we wel een stuk of 3 á 4 auto's bij de entree van de weg bij het hek staan om te kijken wanneer het weer open gaat. Ons was verteld dat het meestal 4 dagen duurt.
    We zagen wel meer water als op de heenweg in die rivier toen we erover reden en inderdaad een rotte eieren stank die anders was als van het warm water uit de kraan.

Meer nieuws hierover: https://icelandmonitor.mbl.is/news/nature_and_t…

Dit gebeurt met enige regelmaat bij diverse gletchers, vandaar dat het 't nieuws buiten IJsland waarschijnlijk niet haalt.

• Ochtend bij Hotel Vellir

4 de agosto de 2018, Islandia ⋅ ⛅ 10 °C

We zijn toch best mooi terecht gekomen en hebben straks ontbijt wat in de prijs inbegrepen is.
    Vandaag dan toch naar Landmannalaugar, waar de oostelijke toegang is afgesloten. We nemen daarom achter Hella weg 26 en dan langs de Hella vulkaan, een van de meest actieve van IJsland.
    De foto's zijn van het uitzicht van onze cottage, niet ver van de Myrdaljökull en Dyrholaey.

We zijn later vandaag t/m maandag in de loop van de dag offline.

• Fossabrekkur

4 de agosto de 2018, Islandia ⋅ ⛅ 13 °C

Mooi watervalletje voor een picknick, nabij de Hella vulkaan die net niet zichtbaar is op de foto. We gaan zo rechts af over de F225 richting Landmannalaugar langs de Hekla.

In Hella hebben we de band laten maken (klein gaatje) en terug monteren. Ook was er een litertje koelvloeistof nodig en bij elkaar op een feestweekend voor de IJslanders voor onder de 60 euro, en met een goed gevoel weer onderweg.Leer más

• Landmannalaugar hut

4 de agosto de 2018, Islandia ⋅ ⛅ 13 °C

Eindelijk gearriveerd op de planeet Landmannalaugar.
    Grote slaapzalen helaas zonder 220V. Het is hier slaapzakje leggen net als Hollanders op het strand in Spanje.
    Géén gordijnen dus wakker bij het eerste ligt maar wát een uitzicht!!!
    Ik heb hier vol bereik en kan vanalles met m'n databundel doen maar bellen en SMS sturen lukt niet.
    Linda kan helemaal niets behalve een noodoproep. Update: de volgende dag lukt het wel al hebben we nog niet geprobeerd te bellen.

• Avondwandeling

4 de agosto de 2018, Islandia ⋅ ⛅ 11 °C

Gisteravond een beklimming gedaan van de Blahnukur berg oftewel de Blauwe berg met Alec. Helaas wat lichte regen en tijdig omgekeerd. Erg mooi uitzicht wat normaal alleen met de drone lukt.
    Foto's volgen
    Bij terugkeer op de camping was het gezellig. In ons huisje zitten Fransen, Duitsers, Indonesiërs, Chinezen en zelfs IJslanders.

• Wandeling over Blahnukur

5 de agosto de 2018, Islandia ⋅ 🌧 6 °C

Schitterende wandeling over de Blanhukur (940 meter).
    Jammer van het slechte weer, het lijkt wel herfst. Vanwege de steilheid van het pad en hoe smal het was, had Linda een paar keer de neiging om te draaien maar toch doorgegaan tot in de wolken.
    Boven liet de zon zich even zien en dat toont toch echt de schoonheid van dit gebied.
    Weer beneden moesten we een stroompje over waarbij alleen Bart de voeten droog hield. Linda en de jongens gingen daarom de kortste route door het lava veld naar het huisje, Bart ging verder richting de top van de vulkaan. Hier ging echter alles mis met de apparatuur de canon gaf error 01 lens communicatie, de drone ging na 10 minuten in cirkels vliegen en had geen stabiel beeld meer. Misschien allemaal door vocht, ondanks de regenhoes...
    Bart begon het nu ook koud te krijgen met klamme broek onder de regenbroek...

• Na wandelen lekker badderen

5 de agosto de 2018, Islandia ⋅ ☁️ 6 °C

Er zijn 2 stroompjes, een van zo'n 25 graden, de ander zo'n 45 of warmer en waar die samen komen kun je even lekker bijkomen van een lange wandeling.
    Na een dag met regen is trouwens toch alles nat en zit een nieuwe wandeling er niet meer in omdat het weer niet verbetert.
    Het water mengt maar slecht qua temperatuur, het is 25 graden of 15 cm verderop zo'n 41 en snel weer te warm.
    Daarna lekker eten.

Inmiddels heeft hier een Italiaan een paar ringen aan het dakbeschot gehangen en doet daar z'n oefeningen, tot vermaak van o.a. een paar jonge Duitse mädels.

• Weer naar de volgende plek...

6 de agosto de 2018, Islandia ⋅ ⛅ 6 °C

Vandaag vroeg eruit, ontbeten in de drukke keuken en snel op pad. De eerste stop is een explosie krater. Ooit zat er water in de grond maar toen er magma bij kwam werd dat stoom en is het geëxplodeerd. Hierdoor is deze explosiekrater gevormd van 1200 x 800 meter en staat er water in. Wij hebben 3 kilometer gelopen maar je kunt ook met de auto tot aan de rand rijden
    De IJslanders noemen het de Ljotipullur, wat modderpoel betekent. Vanuit Landmannalaugar kun je een 13 km lange wandeling maken hierheen.

• Haifoss

6 de agosto de 2018, Islandia ⋅ ⛅ 12 °C

Onderweg van Landmannalaugar naar de bewoonde wereld (Fludir) even een uitstapje over 8 km zeer slechte weg maar een fenomenaal uitzicht op 7 ton water dat per seconde 120 meter omlaag stort. Imposant en een zeer harde wind die ons bijna van de kliffen blies. Daarom helaas geen drone beelden...Leer más

• Hostel Laugarvatn

6 de agosto de 2018, Islandia ⋅ ⛅ 16 °C

We zijn na Geysir bij onze volgende accommodatie beland, wederom een Hi hostel van dezelfde keten als bij Skogár.
    Uitzicht op het Laugarvatn meer en op de achtergrond de Hekla vulkaan.
    We willen straks ook nog even gaan zwemmen bij Fontana, korting krijgen we omdat we hier logeren.
    Bij de receptie gaven ze aan dat dit de 5e droge zomerdag is...
    Morgen gaan we door naar Sneafellsness en hebben weer heel wat in petto!

• Fontana

6 de agosto de 2018, Islandia ⋅ ⛅ 14 °C

Lekker dobberen in een geothermisch bad met uitzicht (Hella vulkaan) en zon. Baden met temperaturen van 32 t/m 40 graden en ook 3 sauna's met verschillende temperaturen en vochtigheid. Afblussen kan met een emmer koud water of een duik in het meer. Dit laatste wordt plaatselijk wel nog opgewarmd met de restwarmte uit de bron.Leer más

• Thingvellir

7 de agosto de 2018, Islandia ⋅ ⛅ 9 °C

Storm komt op dus geen dronebeelden... We hielden het droog gelukkig.
    De eerste foto toont de kloof tussen de EurAsiatische plaat en de Amerikaanse. Deze wordt elk jaar zo'n 2 cm breder en dat is niet eens de schuld van Trump, hier zijn grotere machten aan het spel.Leer más

• Nesjalaugar

7 de agosto de 2018, Islandia ⋅ ⛅ 9 °C

Geothermisch gebied achter de geothermische stroom centrale bij Thingvellirvatn.
    De stroomcentrale geeft ook warm water aan Reykjavik 20 km verderop.
    Deze berg zit op de breuklijn en daarom is er op diverse plekken warm water gratis uit de grond. Er wordt momenteel weer een nieuwe put geboord.
    Na het boren en aansluiten wordt er een soort RVS iglo over de boorput gezet.
    Harde wind en een Canon lens die hapert pesten ons...