• Sist men inte minst

November 16 in Japan ⋅ ☀️ 13 °C

Det här inlägget skulle legat sist i resan men mitt blogg-verktyg tyckte inte det.

Den här resan tillhör gruppen ’bästa resor vi gjort’.

Det var ingen viloresa, vila får vi göra nu när vi är hemma igen, men vi har haft så många olika upplevelser varje dag. Det som är speciellt för den här resan är att, utöver allt vi sett, har också de flesta måltider varit upplevelser som har bidragit till vår Japankunskap. Vår reseledare har även för våra ’egna’ måltider haft förslag till olika restauranger och har också oftast bokat bord till oss. Nästan alla i sällskapet har hängt med på dessa måltider - ett bra betyg till reseledaren.

Våra förväntningar inför resan var:
    - maten
    - arkitekturen
    - naturen
    - Shinkansen
    - människorna

Så här har det blivit:
    1. Maten
    Vi har ätit många olika maträtter, inte alla supergoda men spännande. Vi kommer inte att sträva efter att laga japansk mat här hemma men kan gärna äta det på restaurang.

2. Arkitekturen
    Som jag har skrivit tidigare så har gamla och nya gemensamma byggnader varit spännande och ofta även vackra.
    Vardagsarkitekturen har inte varit mycket att hurra för.

3. Naturen
    Här tar vulkanen Fuji hem förstapriset. Vi hade sådan tur med vädret och fick se Fuji från sin bästa sida.
    Under våra bussresor kom vi nära naturen och kunde njuta av de fina höstfärgerna.
    Parker kanske inte kvalar in som natur men är en designad naturupplevelse och flera av dem var otroligt vackra och väl värda att besöka.

4. Shinkansen
    Vi har fått vårt lystmäte av Shinkansen-resor, sådär en 5-6 stycken. De är precis så effektiva som vi hade trott och behagliga att åka med. De går i 300km i timmen men det är inte fortare än att man någorlunda hinner se omgivningarna.

5. Människorna
    Vi hade, kanske lite naivt, trott att alla japaner var lågmälda och hänsynsfulla och många var sådana, men då oftast de som var medelålders eller äldre. Ungdomar kan vara precis som vissa ungdomar är här hemma, lite skräniga och tuppfäktande.
    Den stora skillnaden var artigheten med ivrigt bugande. Ovanligt för oss var det också att när man överlämnar något så håller man det med båda händerna och tar emot det på samma sätt.

Kort sagt - en intensiv och väldigt lyckad resa

Sist - en liten bildkavalkad - utan texter