• Cristina Carlheim-Gyllenskiöld

Japan 2025

Rundresa med lite av allt Read more
  • Trip start
    November 14, 2025

Förberedelser

November 4 in Sweden ⋅ ☁️ 12 °C

Gedigna förberedelser inför en resa till en ny kontinent. Ingen av oss har lärt sig någon japanska men vi har sparat några bra uttryck till våra telefoner. Många kan tydligen prata engelska men undviker det av rädsla för att göra bort sig (förlora ansiktet).

Våra förväntningar på Japan är högt ställda. Främst på maten men också på människorna, samhället, arkitekturen och naturen - kort sagt på allt!

• Resa till Japan

November 14 in Sweden ⋅ ☀️ 1 °C

Avresetiden var riktigt human, klockan 13:15. Eftersom man ska vara på flygplatsen två timmar före avgång så reste vi hemifrån strax efter 10, avhämtade av Ingrid och Niklas - en fantastisk service.

Första etappen var till Helsingfors, där vi hade ett lagom uppehåll för att hinna med lite kaffe.

Den långa biten, till Osaka=13 timmar och då hade vi bokat Economy Plus med lite bättre benutrymme och bekvämare stolar. Trots det var det en utmaning att hitta en bra sovställning. Det blev en del sovande.

Vi brukar alltid redogöra för våra besvär med flygplats-logistiken och med det digra jämförelsematerial vi har så ligger Osaka flygplats, KIX=Kansai, på en vanhedrande förstaplats i ligan av svårnavigerade flygplatser. Passen skulle visas i tid och otid och de moment som innebar självbetjäning var så användar-ovänliga att de måste betjänas av personal som lotsade oss rätt.

Fint väder och en bussresa på 1.5 timmar till Nara.

Vi checkade in på hotellet och fick en stund att vila, dock inte sova. Toalettstolen var av modellen Japan-light. Den duschade valda delar av underredet men det fanns ingen fön som torkade.

Välkomstmiddag med allehanda specialiteter och inhemskt öl. Gott och vi fick tillfälle att lära känna två av medresenärerna.

På vägen tillbaka till hotellet besökte vi en affär med penslar och papper och det blev ett inköp som omfattade bådadera.

• Sist men inte minst

November 16 in Japan ⋅ ☀️ 13 °C

Det här inlägget skulle legat sist i resan men mitt blogg-verktyg tyckte inte det.

Den här resan tillhör gruppen ’bästa resor vi gjort’.

Det var ingen viloresa, vila får vi göra nu när vi är hemma igen, men vi har haft så många olika upplevelser varje dag. Det som är speciellt för den här resan är att, utöver allt vi sett, har också de flesta måltider varit upplevelser som har bidragit till vår Japankunskap. Vår reseledare har även för våra ’egna’ måltider haft förslag till olika restauranger och har också oftast bokat bord till oss. Nästan alla i sällskapet har hängt med på dessa måltider - ett bra betyg till reseledaren.

Våra förväntningar inför resan var:
    - maten
    - arkitekturen
    - naturen
    - Shinkansen
    - människorna

Så här har det blivit:
    1. Maten
    Vi har ätit många olika maträtter, inte alla supergoda men spännande. Vi kommer inte att sträva efter att laga japansk mat här hemma men kan gärna äta det på restaurang.

2. Arkitekturen
    Som jag har skrivit tidigare så har gamla och nya gemensamma byggnader varit spännande och ofta även vackra.
    Vardagsarkitekturen har inte varit mycket att hurra för.

3. Naturen
    Här tar vulkanen Fuji hem förstapriset. Vi hade sådan tur med vädret och fick se Fuji från sin bästa sida.
    Under våra bussresor kom vi nära naturen och kunde njuta av de fina höstfärgerna.
    Parker kanske inte kvalar in som natur men är en designad naturupplevelse och flera av dem var otroligt vackra och väl värda att besöka.

4. Shinkansen
    Vi har fått vårt lystmäte av Shinkansen-resor, sådär en 5-6 stycken. De är precis så effektiva som vi hade trott och behagliga att åka med. De går i 300km i timmen men det är inte fortare än att man någorlunda hinner se omgivningarna.

5. Människorna
    Vi hade, kanske lite naivt, trott att alla japaner var lågmälda och hänsynsfulla och många var sådana, men då oftast de som var medelålders eller äldre. Ungdomar kan vara precis som vissa ungdomar är här hemma, lite skräniga och tuppfäktande.
    Den stora skillnaden var artigheten med ivrigt bugande. Ovanligt för oss var det också att när man överlämnar något så håller man det med båda händerna och tar emot det på samma sätt.

Kort sagt - en intensiv och väldigt lyckad resa

Sist - en liten bildkavalkad - utan texter

• Kyoto och Nijo-borgen

November 16 in Japan ⋅ 🌙 12 °C

Efter vår picknicklunch i Nara satte vi oss i bussen och åkte till Kyoto, huvudstad mellan 1200- och 1800-talet.

Efter att ha lämnat bagaget på hotellet tog bussen oss till Nijo-borgen. En stor och praktfull borg. Den byggdes i början av 1600-talet främst som en demonstration av makt av den dåvarande shogun Tokugawa. Detta var i början av Edo-perioden som var en tid av relativ fred. Edo upphörde 1867 när dåvarande shogun Yoshinibu annonserade att han ville återge makten till kejsaren.

Borgen är ett världsarv instiftat av Unesco. I korridorerna i shoguns palats är alla golv gjorda så att de kvittrar när man går på dem. Kvittret åstadkoms genom att märlor gnider mot spikar när golvet belastas (min översättning av den engelska texten). Myten säger att det gjordes så för att få förvarning om någon försökte överraska shogun och skada honom.

Vi gick sedan tillbaka till hotellet och efter en kort paus gav vi oss av till en rullbandsushi. Dä placerades vi i bås om 4-6 personer och så beställde vi via en surfplatta. Efter varje beställning kom sushi’erna på ett rullband och vi fick ett pling som påminnelse. Allt beställdes på det viset. Ölsejdlarna var för säkerhets skull placerade i en skål.

Vi åt och drack och trots att vi ansträngde oss kostade det bara motsvarande100:- per person.

Återigen en tidig kväll.

• Nara och den stora Buddhan

November 16 in Japan ⋅ ☀️ 19 °C

Samling 08:00 för avgång (gående alltså) till den stora parken i Nara. Den är ett stort turistmål och japaner från andra delar av Japan kommer hit. Även ett stort antal turister.

Parken är full av heliga hjortar som spankulerar runt helt ogenerat. De livnär sig till största delen på torra platta kakor som säljs av försäljare. De säljs inte till hjortarna men väl till dem som vill mata hjortarna.

Den största attraktionen i parken är den stora Buddhan som finns i en väldigt stor träbyggnad. En tidigare version av Buddhan var klädd i guld men den brann ner men även denna nya utan guld är imponerande.

Fantastiskt fint väder, klar blå himmel, sol och c:a 18 grader varmt.

Lunchen inhandlades på Lawson, som är en kedja med chips, färdigmat och annat som tillhör livets nödtorft. Vi hittade intressanta matvaror. I en närbelägen park hittade vi tillräckligt många bänkar för hela styrkan. Vi är totalt 18 i gruppen.

• Imponerande kollektivtrafik

November 17 in Japan ⋅ ☀️ 14 °C

I går gick vi 1.5 mil och denna resa kategoriseras som ’inte särskilt ansträngande ’.! Så är vår reseledare också maratonlöpare!

Upp tidigt och vi lämnade hotellet 07:30, vilket vi senare blev belönade för. T-bana och sedan tåg till Arashiyama. Promenad till nästa världsarv, det zenbuddistiska templet Todai-ji. Här var det den vackra trädgården som var målet för vårt besök.

Vackert och massor av trappor. Här fick vi belöningen för den tidiga uppstigningen för det var relativt få andra besökare. Precis utanför låg den vackra bambuskogen. När vi gick därifrån var det redan många fler besökare.

Fortfarande tidig förmiddag var det dags för nästa tågresa. Nu var det en ’sago’-resa i ett tåg som påminde om barntåget på Skansen. Hårda träsitsar men mäktigt utsikt. Vi åkte längs ett vattendrag i en ravin.

Något ledbrutna var vi glada att sjunka ner i sätena i en bekväm buss. Lite småsovande blev det. Vi hämtade upp Bento-lådor till vår lunch och stannade sedan vid en damm i naturskön miljö där vi hade picknick. Vi hade samma fina väder som igår.

Dagens sista stopp var den lilla byn Miyama, en söt by med små traditionella hus. 40cm tjocka halmtak för att regn och snö lätt ska rinna av samt för att isolera på vintern. Glass på lokal mjölk och sedan ett besök på det lilla indigomuseet.

På museet fanns ett vackert täcke i patchwork-teknik med olika indigotyger. En gammal dam tillverkade det i avsikt att det kunde användas som täcke över kistan vid hennes begravning. Kort efter att det var klart dog hon.

Resa tillbaka med buss-tåg-Tbana. Vi fick efter det drygt en timmes paus vilket var vederkvickande.

Dagens middag blev Ramen; nudlar, wagyo och lite annat i en kraftig buljong. Jag var lite skeptisk sedan tidigare men det var gott men dock ingen rätt jag vill äta alltför ofta. Är man i Japan ’måste ’ man prova det. Maten har hittills varit god även om man inte alltid vetat vad det var. Jag inser att stekt eller friterad fisk som har kallnat inte är min melodi.

Dagens motion var
    - 21 trappor
    - 13.300 steg
    - distans 9 km

Snyggt jobbat!

• Hotellet

November 18 in Japan ⋅ ☁️ 9 °C

Sovmorgon så vi kunde ta det lugnt. Vi har städning av rummet var tredje dag men då checkar vi ut. Däremot hänger det en papperskasse med en full uppsättning handdukar på dörrhandtaget varje kväll.

De två hotellrum vi hittills har bott i har varit rätt små. Två breda sängar har tagit upp den mesta platsen. Jag brukar ha för vana att ha min resväska öppen på golvet medan Henrik använder ytan avsedd för bagage. Jag kan ha min väska öppen på golvet inklämd mellan sänggavel och vägg och då har den verkligen klämts in! Det innebär dock att man behöver krypa över min säng för att nå kylskåp, papperskorg och fönster. Fönstret är täckt av en semitransparent film så att vi kan se om det är ljust eller mörkt utomhus, det går dessutom inte att öppna. Henriks resväska behöver han lyfta fram och upp på sängen och öppna var gång han ska komma åt ngt i den.

Badrummet har mer utrymme men allt är anpassat till personer som är kortare än vi. Toalettstolen har flera funktioner, man kan bl.a duscha olika delar av det som exponeras nedåt. Toaringen är uppvärmd vilket kan vara skönt när man är frusen men som annars ger ett intryck av att någon precis har lämnat den. Intressant men kanske inget vi behöver hemma.

Små saker som liten hopfällbar hårborste, tvättlapp, engångstandborste m.m finns att ta i ett ställ i receptionen.

Micro, automat med ätbara saker samt tvättmaskin finns utspridda på olika våningsplan.

Frukosten är en blandning av japanskt och ett försök till västerländsk mat. Jag brukar aldrig annars äta stekta dumplings eller ris med curry till frukost men det gör jag här. För säkerhets skull tar jag även yoghurt med konserverad frukt.

• Reflektioner

November 18 in Japan ⋅ ⛅ 12 °C

Vi sitter ånyo på Shinkansen, denna gång på väg till Tokyo där vi ska byta tåg.
    Vi har tre timmar framför oss och jag tänkte använda tiden till diverse reflektioner.

1. Maten
    Vi har mestadels ätit bra mat, vissa maträtter har varit goda, andra helt OK och några få har varit ätbara men inte särskilt goda. Vi har fått en stor variation på maten och det kan vi tacka vår reseledare för. Även när vi själva har betalat för maten har hon bokat bord på olika restauranger och de flesta av oss har hängt på.
    Servetter är sällsynta. I bästa fall ni får man en servett som påminner om toapapper från 50-talet. Man får dock alltid en våt servett i plast men den vill man helst vänta tills efter maten att använda.

2. Rent och fint
    Det är rent överallt, inget klotter och vi har hittills bara sett en enda fimp. Det finns inga papperskorgar längs gatorna utan man förväntas bära med sig sitt skräp. I vissa affärer och restauranger kan de ta hand om skräpet och på de hotell vi har bott på har det t.o.m funnits möjlighet att källsortera.

3. Toaletter
    På välbesökta platser finns det alltid toaletter och alla, undantaget en, är fräscha och rena. Toalettpappret är väldigt tunt så det krävs längder för ett kvinnligt toalettbesök.
    Nästan alla toaletter har allehanda funktioner. Varm toasits, dusch både fram och bak och tork i lyxiga fall.

4. Arkitekturen
    Offentliga och kulturella byggnader är oftast ritade av erkända arkitekter och de byggnaderna är alla imponerande men inte alltid i min smak. ’Vardagsarkitekturen’ är däremot eländig. Det saknas både stadsarkitekt och stadsplan. Husen ligger huller om buller, har olika färg, form och storlek. Trångt framför allt i närheten av en stad, längre bort är det mer ledigt utrymma. I äldre stadskärnor är den elektriska infrastrukturen undermålig. Ledningar högt upp i luften och på husfasader och överallt en massa nystan av ledningar. Henriks ’förklaring ’ är att det är så mycket lättare att felsöka och reparera när allt är synligt. En annan teori är att det kanske är anpassat till de jordbävningar som kommer då och då

5. Ljudläget
    Vi uppmanas att vara lågmälda men alla japaner följer inte det rådet. Speciellt asiatiska guider pratar väldigt högt. Utomhus rent generellt är det mycket tystare än hemma bortsett från på stora gator. Kan bero på att det finns fler elbilar här.

6. Tågen
    Tågen går i tid, framför allt Shinkansen, och man kan inte söla utan måste skynda sig ombord.

7. Fåglar och djur
    Vi har inte sett särskilt många vare sig fåglar eller fågelarter.
    Vi har sett:
    Brun glada - ett fåtal
    Kråkor - i flock i parker
    Skarv - vid vattendrag
    Samurajmes - vid tehuset i samurajstaden Kanazawa
    Det finns inte många hundar men samtliga är kopplade. Små hundar sitter ofta i en hundvagn.
    Vilda djur har vi inte sett trots att vi har rest en del på landsorten.

8. Japanerna
    Att japaner är tysta och vänliga är inte med sanningen överensstämmande. Tysta kan man inte sägs att de är. Vänliga är de dock och det är ett evigt bockande/bugande. Står det folk i hissen när man ska stiga in i den bugar man först som för att få tillåtelse att stiga in och då återgäldar de bugningen och välkomnar oss.

• Arkitektur - äldre

November 18 in Japan ⋅ ☀️ 10 °C

På eftermiddagen tog vi oss till ett zen-buddistiskt tempel från 1200-talet. Det motsvarar en domkyrkornas domkyrka. Som på många platser, inte bara religiösa utan även vissa restauranger, tar man av sig skorna innan man får träda in i lokalen. Här fick vi bära med oss skorna i en plastpåse medan man på andra platser får ställa in dem i en hylla.

Man behöver inte vara rädd att skorna stjäls då ’vardagsbrottsligheten’ är liten i Japan. Däremot finns det maffia som ägnar sig åt betydligt mer lönsam brottslighet.

Vi vandrade igenom byggnaden som hade vackra målningar i rummen som vi inte fick föreviga. Däremot tog vi en bild på en av strenträdgårdarna.

Vi testade en japansk hamburgare som mellanmål och den var betydligt fetare än de vi äter i Sverige.

Dagen avslutades med sake, öl och Gyoza. Gott! Tillbaka till hotellet förberedde vi morgondagens packning då resväskorna åker själva till ’ dit vi ska om två dagar’ och vi ska ta med oss vad vi behöver för två övernattningar. Detta eftersom Shinkansen inte har plats för resväskor. Mer om detta i senare inlägg.

• Arkitektur - modern

November 19 in Japan ⋅ ⛅ 8 °C

Vi började dagen med buss till MIHO-museet som är ett modernt museum. Arkitekten är samme man som ritat Louvrens utbyggnad med glaspyramiden. Det utställda är ’normala’ konstverk och föremål men själva byggnaden och omgivningen är betydligt mer intressant.

För att nå själva museet går man en lätt uppförsbacke först i en alle kantad av körsbärsträd som så här års är kala och nästan vita. Effektfullt mot de röda lönnarna. Efter allen går man i en bred och hög tunnel som leder till en öppen plats framför museet.

Museet är initierat och till stor del bekostat av en rik japansk kvinna. Den större delen av byggnaden ligger inne i berget. För att bygga huset togs massor av träd bort för att kunna gräva och spränga för huset och när det var klart i november 1997 hade skogen återställts och träden var tillbaka.

Kallt väder, 10 grader och blåst. Vi är glada för de två inledande soliga dagarna.

I parker vårdar man sina träd. De binds upp, förses med kryckor ock beskärs för att få den form som trädgårdsmästaren avser.

• Ginkakuji - silverpaviljongen

November 19 in Japan ⋅ ☁️ 10 °C

I dag, onsdag, var det en ledig dag. Vi kunde alltså själva bestämma vad vi skulle göra. Först och främst skulle slutföra packningen så att merparten blev kvar i resväskan och en delmängd, för två övernattningar, följer med oss på Shinkansen. Resväskorna reser själva till Kanazawa dit vi kommer om två dygn.

Efter lite slöande så bestämde vi oss för att ta bussen till Silverpaviljongen. Här betalar man bussbiljetten när man går av bussen vilket kan göra att det blir kö hos chauffören. Det är enhetstaxa och byter man buss så betalar man för en ny biljett.

Silverpaviljongen är ett zenbuddistiskt tempel från slutet av 1400-talet.

Även här var det parken som var dragplåstret. Den finaste parken på den här resan. Vi såg flera trädgårdsarbetare som var i full gång. Några trimmade barren på en sorts tall, andra sopade försiktigt bort löv från mossan och en tredje grupp plockade mossa så att rötterna skulle synas. Arbetskraften kan inte vara alltför dyr här.

Sedan promenerade vi längs filosofernas gång som var en plattlagd gång längs en liten kanal. Inte särskilt mycket att filosofera över men den kan ha varit fin en gång i tiden.

Lunch var Bao Buns i ett litet gatustånd. Buss tillbaka och fika med amerikanska pannkakor. Sedan väntan i hotellets reception tills vi skulle ta oss till stationen och tåget. Mer om detta i nästa inlägg.

• Shinkansen och Hiroshima

November 20 in Japan ⋅ ☀️ 11 °C

I går kväll fick vi då gå ombord på Shinkansen, snabbtåget som går i 300km i timmen. Det var mörkt så vi såg mycket lite av omgivningarna. Bekvämt och vi hade handlat sushi, risbollar och bananer som fick bli vår färdkost.

Framme i Hiroshima åkte vi spårvagn till vårt hotell. Här fick vi det största rummet hittills och det minsta badrummet hittills.

När vi fortfarande jobbade var det mycket prat om hur effektiva japaner var och specifikt om hur en bilfabrik hade trimmat sina processer. Under en period var vi också inspirerade dem.

Hotellets frukostservering hade ingen aning om detta! Väldigt ineffektivt och vi klarade oss genom att hoppa in där det fanns något vi ville äta och dricka.

Första anhalten var Fredsmuseet i Hiroshima. En utställning som berörde oss. Efter musei-besöket vandrade vi i parken. Vid barnens monument fanns massor av vikta origami-tranor till minne av en flicka som drabbades av leukemi c:a 10 år efter bomben och febrilt försökte hinna vika 1000 tranor för om man gjorde det fick man sin önskan uppfylld. Hon dog innan hon lyckades men har blivit en symbol för bombens påverkan på barnen. Massor av tranor skickas fortfarande till fredsmuseet.

• Miyajima

November 20 in Japan ⋅ ⛅ 14 °C

God lunch bestående av sobanudlar.

Vi åkte spårvagn i en timme för att komma till ett färjeläge. Där tog vi färjan över till ön Miyajima. Stor del av ön består av ett Shintotempel med omgivningar och det ytterligare ett världsarv vi besöker på den här resan.

Ute i vattnet står en stor röd shinto-port. Dessa portar står ofta i anslutning till en shinto-helgedom och markerar övergången mellan det världsliga och det andliga. Ursprungligen byggda av trä eller sten kan de nu vara gjutna i betong, byggda av stål mm.

Inne i helgedomen var det bröllop och vi kunde följa hur presenter överlämnades efter vigseln.

Backar och trappor finns var än vi går och även så i dag. I en paus åt jag en macha-glass (finns bara mjukglass här) och Henrik åt friterade ostron. Det finns nämligen stora ostronodlingar utanför ön.

• Språket

November 21 in Japan ⋅ ☀️ 9 °C

Det japanska språket har tre olika beståndsdelar:

1. Kanji - vilket är ursprungligen kinesiska tecken. Dessa har tagit vägen över Korea innan de kom till Japan.
    De kinesiska tecknet för människa, se första bilden, betyder samma sak på japanska. Dock är det helt olika ord. På kinesiska säger man ’ren’ med stigande tonfall medan man säger ’hoto’ på japanska med jämn betoning på de två stavelserna.

2. Hiragana som är stavelseskrift och används främst för inhemska ord.

3. Katakana som också är en stavelseskrift och används främst för låneord och utländska ord.

Latinska bokstäver, romerska siffror och internationella symboler används också.

I japanska har de olika stavelserna i ett ord oftast jämn betoning.

Ett ord vi alla har lärt oss är ’arigato’ som betyder tack och som kombineras med en lätt bugning. I övrigt förlitar vi oss på reseledaren eller Google Translate.

• Erfarna tågresenärer

November 21 in Japan ⋅ ⛅ 12 °C

På den här resan finns inget som heter sovmorgon. Har man en ’ledig’ dag så är det ändå något som ska ske tidigt på morgonen. I dag var det fullt program så det var bara att infinna sig till frukost 06:30.

Nu visste vi hur frukosten fungerade så vi riktade in oss på just det vi ville ha. Det var trångt kring den asiatiska maten vilket var synd för då var det inte läge att kolla runt och prova något. Det blev i stället ’västerländsk’ frukost som inte var något att skriva hem om. Därför skriver jag inte mer om den.

Tre olika tåg hann vi med idag. Först Shinkansen tillbaka till Kyoto. Sedan expresståg till ett annat ställe och så avslutade vi med Shinkansen till Kanazawa

När vi kom dit regnade det och vi tog bussen till hotellet. Incheckning och sedan buss till Kanazawas stolthet: 21st Century Museum of Contemporary Art.

Vi hade gott om tid men hur mycket tid behöver man egentligen på ett museum?
    Nu hann vi se en massa (konstig) konst och dessutom hann vi fika.

Avdelningen ’Peoples Gallery’ var den klart bästa med bidrag från olika konstnärer. Man fick inte fotografera där inne och det satt vakter i varje hörn som kollade att vi inte överskred reglerna.

Ett intressant konstverk var en pool där man från ovan kunde se människor under poolen och vice versa - mest konstigt faktiskt.

Efter det besöket gick vi hela vägen tillbaka till hotellet. 13 grader och snålblåst.

Innan vi letade matställe gick vi till Family Mart och köpte vita strumpor till Henrik. Dessa behövs när vi ska vara med på en teceremoni i morgon.

Middagen blev japansk curry med panerat fläskkött och ris. Restaurangen hade en robot som dock mest slöade i baren.

Curry är mycket populärt i Japan och äts i samma mängder som sushi.

• Kanazawa

November 22 in Japan ⋅ ⛅ 10 °C

Ursäkta det långa inlägget men när jag insåg volymen så var det kört. Det går inte att dela upp ett inlägg i två.

I går förenades vi med våra resväskor och det kändes bra. Vi har en omgång till med mindre packning för ett dygn och då ska jag verkligen packa minimalt och väga varje pryttel som på guldvåg.

Vårt hotellrum är märkligt. Rummet är rätt stort med både sängar och en sittgrupp. Handfatet finns i hallen, toaletten är ett separat utrymme och badkaret huserar i ytterligare ett litet rum. Var hänger man sina handdukar? De är jämt på fel ställe.

Efter frukost bar det av med buss till Kenrokuen Garden. En stor och mycket vacker park där vi kunde se hur de säkrade träden inför vinterns snö. Det var dessutom snyggt gjort.

Vi vandrade runt och beundrade designen. När det var ytor som såg ut som en skog så var det en fin skog med väl utvalda träd och växter. Runt de dammar som fanns inser man att det var en genomtänkt design för att det skulle vara vackert från alla olika vinklar och att rätt träd skulle spegla sig i vattnet.

Sedan var det dags för teceremoni i en annan närbelägen park. Vår grupp är 18 personer så vi fick delas upp i två grupper. Det var intressant och mycket speciellt. Det enda jag inte tyckte om var vägen dit med stenar att trampa på och besvärliga trappor.

Promenad hem (nästan) men inte riktigt eftersom vi först skulle besöka matmarknaden som ligger nära vårt hotell. Där fanns mest försäljning av skaldjur, skaldjur och skaldjur. Dessutom frukt och grönsaker. Bland säljarna fanns det här och var små serveringar. Vi stannade vid en sådan och åt ett ’spicy’ spett med något kött och trots att jag lät bli att titta så var det too much för mig. Den friterade kycklingen var mycket bättre.

Vi var i samurajkvarteren på eftermiddagen och i ett av husen var det ett museum som vi besökte. Det var inte så stort och i huset bodde förr en samuraj av medel-rank, hans hustru och barn, andra släktingar och kanske även andra samurajer av lägre grad.

Dagens middag blev Sukiyaki, kött och grönsaker kokta i en smakrik buljong. Köttet var Wagyo-kött, ett mört kött med en fantastisk marmorering.

Det sista vi gjorde innan sovdags var att återigen packa en liten väska för en övernattning och ställa resväskorna i receptionen så att de får ta sig själv till Tokyo. Jag lyckades minimera min packning helt utmärkt. Nu undrar jag bara vad jag har glömt.

• Många tåg blir det

November 24 in Japan ⋅ ☀️ 13 °C

Morgonen inleddes med tidig frukost och sedan promenad till stationen. Jag var glad att jag hade minimerat packningen.

Första shinkansen gick till Tokyo, nästa gick till någon annan stans och sedan steg vi på en buss till ’Open air’-museet i Hakone. Det var söndag då många är lediga och dessutom den helg då man firar årets skörd så vi satt i långa köer och kom fram minst en timme senare än vad som var tänkt. Sista biten var dessutom med lokal rälsbuss.

Det var en väldigt fin skulptur-park och det var tråkigt att vi inte fick den tid som ursprungligen var avsatt till denna park. Som svensk kände man sig stolt över att det inte fanns mindre än två Carl Milles skulpturer.

In i bussen och vi gav oss iväg mot en av resans höjdpunkter: Mount Fuji. Berget är synligt i sin helhet bara c:a 80 dagar om året så vi hade tur. Det är en vulkan och det senaste utbrottet ägde rum 16/12 1707.
    Bästa tiden att se Fuji är mellan november och februari eftersom det då är lägre luftfuktighet.

Till slut kom vi fram till vår Ruykan - ett traditionellt värdshus. Här gällde det att följa reglerna. Civila kläder och skor skulle inte användas förrän det var dags att åka härifrån. På med tåsockor, kimono, skärp, överkimono samt tofflor. Inne i vårt hotellrum, på Tatamimattorna skulle man gå på sock. På toaletten skulle särskilda toalett-tofflor användas.

Traditionell middag och jag kan inte berätta vad den innehöll för någon menyn fanns inte. Jag låter bilderna tala.

Bad efter maten, kvinnor för sig och männen för sig. Först skulle man noga tvätta sig så att man inte förorenade de olika poolerna. Det fanns pooler med olika värme men alla var varma. De som var utomhus var de bästa med frisk luft mot ansiktet och varmt vatten kring övriga kroppen.
    Här var givetvis fotografering inte tillåten.

Medan vi åt hade personalen bäddat åt oss på golvet med madrasser mm. Det var bekvämt att sova och det enda som var lite annorlunda var att när jag steg (kravlade) upp på natten så fick jag ett litet blodtrycksfall och behövde ta det etappvis.

• Mot Tokyo

November 24 in Japan ⋅ ☀️ 16 °C

Efter en god natts sömn, vi hade sovmorgon, gick vi hoppfulla till frukosten. Det fanns massor med mat men väldigt mycket japanskt, vilket är att förvänta sig. Vi blev i alla fall mätta.

Hotellets buss tog oss till stationen där vi tog ett lokaltåg. Från tåget hade vi fin utsikt över Fuji och det var den andra dagen med bra sikt. Nästa steg var Shinkansen till Tokyo.

Framme i Tokyo tog vi lokaltåg till den station som är närmast vårt hotell. In med packningen på hotellet och sedan letade vi lunchställe. Vi skäms lite när vi säger att det blev en italiensk restaurang men den var i närområdet ! Den får inga stjärnor - tvärtom en bock eller två. Det var billigt. Vi har dock ätit många billiga måltider som har varit bra så priset är ingen kvalitetsindikatorer.

Nästa programpunkt var att åka det förarlösa tåget som tog oss till de konstgjorda öarna. Den enda konstgjorda ö jag har träffat på är Pepparholmen vid Kastrup men det här var helt annorlunda. Stort, massor med höga hus, stora promenadytor och även lite grönt.
    De första öarna byggdes på 1850-talet som fort för att skydda staden.

Här promenerar barnfamiljer, hundägare och alla andra. Hundarna körs ofta i speciella vagnar och antalet hundvagnar är nu fler än antalet barnvagnar i Tokyo. Hundarna tas till speciella hundskönhetssalonger där en behandling kostar mycket mer än vad jag betalar hos min hårfrisörska. Hundarna kläs ofta i gulliga kläder vilket de inte alltid uppskattar.

Vi kände oss trötta och vilade på hotellet innan vi gick ut för att leta reda på något ställe att äta middag på. Det blev inte japanskt nu heller men i alla fall kinesiskt. Dumplings i flera olika varianter och även vårrullar. Gott och vi kunde nöjda gå till hotellet för att läsa lite tidning innan vi somnade.

• Hop-on-hop-off

November 25 in Japan ⋅ ☁️ 11 °C

Grå moln och regn från och till hela dagen men endast lätt regn. I dag skulle vi åka en lokaltågs-slinga som passerar det mesta en turist behöver besöka.

Första turen gav oss en känsla av hur det kan vara i rusningstid. Vi klämde oss in i vagnen och sedan klämde sig ännu fler in. Jag behövde inte hålla mig i stropp eller stång, jag var så väl inpackad att jag inte kunde röra mig.

I och med regnet gick vi mindre än vad som var tänkt och åkte mer lokaltåg. Trots det kom vi upp i mer än 20.000 steg!

Vi strosade gata upp och gata ner mellan tågresorna. Lunchen var på ett större hål i väggen där vi så småningom alla fick plats. Menyn bestod av gyoza, gyoza, gyoza och tillbehör. Väldigt gott och en personal som höll högt tempo.

Vi såg också den berömda hunden Hachiko.
    Det fanns en hund som varje dag gick till stationen och mötte sin husse när han kom från arbetet. När husse dog fortsatte hunden att vänta vid stationen i nio år tills även han dog. Folk kom med godsaker till honom under väntandet. Han blev berömd och framhålls som en förebild för lojalitet och hängivenhet, dygder som är mycket uppskattade i Japan.

Rundan avslutades på stadshusets högsta våning, nummer 45, där vi njöt av pianospel, utsikt och souvenirbutik.

Kvällens avskedsmiddag ägde rum på en restaurang som serverar typ sukiyaki och så mycket att dricka som man vill. Detta koncept är vanligt vid Kick off och andra företags-event men där var också mer vanliga gäster. Dryckerna var inte särskilt alkoholhaltiga så vi drack desto fler. Vi beställde via en app och ibland blev det fel så vi hade många glas på bordet till slut.

Efter detta festande gick vi givetvis och sjöng karaoke vilket för vår del blev allsång.

• ’Stora’ shoppingdagen

November 26 in Japan ⋅ ☀️ 14 °C

Vår lediga dag i Tokyo, bussen till flygplatsen avgår 19:00 så vi hade mer tid till shopping än vad vi behövde. Siktet var inställt på gatan med husgeråd. Den var lååång och vi gick 3/4 av den ena sidan och gick sedan tillbaka på andra sidan. Affärerna riktade sig mot restaurangägare, vanliga hushåll och turister. Nästan alla affärer var små och överfulla med saker.

Vi var modesta i vårt handlande och tog en paus för fika i halvtid. När vi var klara med gatan var rejält hungriga. Våra försök att hitta inhemsk mat slutade på Mc Donalds med två meal. Henrik var djärvast och åt en Teryaki burger medan jag fegade ut och åt en Big Mac. Fräscht och gott men deras pommes var rätt soggy. Dock var priset en överraskning: 80:- för oss båda.

Sedan var det dags för Henriks favoritaffärer: Electrical town i Akihabara. I en affärerna var det ett plan, av fem, som var mest för kvinnor och där tyckte en av expediterna att jag behövde göra något åt min hy men jag avstod. Det var roligt att bara gå omkring och titta.

En annan reflektion är att alla bilar är så rena och glänsande. T.o.m lastbilar och annan nyttotrafik ser ut som om de just kommit från fabriken.

Buss till flygplatsen och alla fick en present av Elsa. Enligt japansk sed öppnar man inte presenter förrän man är ensam, så vi väntar tills vi är hemma. Johan hade satt samman ett quiz som Henrik och jag vann, tack vare Henriks allmänbildning. Priset var ett par lila handklovar i plast. Dessa lade vi för säkerhets skull i resväskan.

Flygplatsen var en ren disaster. Terminal 2 trafikerades idag enbart av Finnair och det var en lååång kö till incheckningen. Alla i vår grupp hade till hälften lyckats med incheckingen från hotellet så vi fick vänta på manuell incheckning.

När vi såg pilar om immigration och om tullkontroll blev vi tvehågsna men vi viftades glatt vidare. Första toaletten dök upp efter lång promenad. Sedan tänkte vi köpa lite att äta eftersom middagen på flyget serveras närmare 24. Det fanns en bemannad shop men där var allt mataktigt slut. T.o.m risbollarna hade gått åt.

När vi kom till vår gate fanns det en varautomat så vi köpte en förpackning med trekantsmackor och äpplejuice. Efter det festade vi på en glassbägare.

• Resdagarna

November 27 in Sweden ⋅ ☁️ -4 °C

På planet från Tokyo till Helsingfors hade vi platser precis bakom en vägg vilket hade både för- och nackdelar

+ mycket plats för benen
    + ingen stol framför som kan fällas bakåt

- ingen plats för saker, allt ska vara i bagageutrymmet vid start och landning och turbulens
    - under färd blir en del av benutrymmet belamrat med saker (filt, nackstöd, hörlurar - allt som flyget lånat ut, samt egen liten väska) eftersom man inte har någon stolsficka i stolen framför
    - andra passagerare kan få för sig att gena framför oss

Middag klockan 01:00 , vi hade valt japanskt kött vilket var gott. Sedan dröjde det inte länge innan ljuset släcktes och det var sovdags. Före och efter sovandet såg jag en film ’Penguin Lessons’. Jag har läst boken så det gjorde inte så mycket att ljudkvaliteten inte var så bra. Det är en sann historia som ligger bakom.

Lite sena till Helsingfors. Denna gång flög vi norr om Ryssland. Man märker det bara om man tittar på flygkartan.

Tillbaka på Arlanda tog vi flygtaxi hem, handlade på COOP, gjorde frukost och tog en välbehövlig tupplur.

Trip end
    November 27, 2025