• Over de Shinku La bergpas naar Ladakh

2. oktober 2024, India ⋅ ☀️ 20 °C

Na het ontbijt rijden we verder en gaan bij Darcha de hoofdweg af. We registreren ons bij het politiecheckpunt, waar de officier ijverig allerlei info in zijn schrift overneemt. We zijn benieuwd of de info ook echt ergens wordt geregistreerd.

De weg slingert zich omhoog langs de bergwand, ook hier is de aardappeloogst in volle gang. De weg is over het algemeen goed, op verschillende plekken worden bruggen vervangen door grotere en hobbelen we langs de werkzaamheden. De laatste jaren is een groot gedeelte van deze weg geasfalteerd, om zo een extra route naar het noorden van Ladakh te creëren.

De wegen worden in deze regio aangelegd en onderhouden door de Border Roads Organisation (BRO). Doordat alles zo afgelegen is slapen wegwerkers overal in tenten langs de weg. Bij grote projecten zijn er ook grotere en permanente locaties, waarvan we er een passeren. Het is vandaag de geboortedag van Ghandi, de wegwerkers zijn vrij en aan het cricketen op de helipad.

De weg klimt hierna snel naar de Shinkula bergpas van 5000 meter. Om ons heen torenen bergen van bijna 6000, bedekt door gletsjers en eeuwige sneeuw. Hoewel de weg recent is geasfalteerd, zien we veel verzakkingen en rotsen die op de weg zijn gevallen.

Op de pas zelf waait het hard en is het koud. Je merkt goed dat er lucht hier erg ijl is, iedere stap die je zet kost een hoop moeite. Het geeft een bijzonder gevoel om op zo'n grote hoogte te staan. Traditiegetrouw in India staan er ook veel Boedhistische vlaggen.