Joined May 2019 Message
 • Day79

  Aan de VVW vloot...

  August 22, 2019 in the Netherlands ⋅ ☁️ 22 °C

  Mijn laatste footprint...

  WILLY, heel hartelijk bedankt voor je uitnodiging om met jullie mee te gaan naar Denemarken, de mooiste reis van ons leven!

  VIVIANE, bedankt voor je gastvrijheid en gezelligheid, samen konden we zo heerlijk mopperen over onze kapiteins.

  LUC, regelmatig was je onze buurman, we waren je nooit kwijt, jouw lach hoorden we al van verre!

  CHRISTINE, jullie boot was altijd de schoonste van ons allemaal, bedankt voor je gezelligheid!

  YVES, onze 'voorvaarder', jij hebt ons deskundig en met veel verve over de soms onstuimige Oostzee geloodst, zéér veel dank daar voor !

  GREET, wat kan jij gezellig lachen...jij was onze steun en toeverlaat op het gebied van onze gezondheid, dankjewel!

  HUGO, bescheiden maar met heel veel kennis van zaken was je de perfecte 'back-up' voor Willy, top!

  SIM, bescheiden blijf je op de achtergrond...maar je humor, ongeëvenaard, wat hebben we gelachen...vielen dank!

  JEF, onze kaartlezer zowel op het water als aan land, bedankt voor het gidsen, de mooie gesprekken en voor je humor... zucht!

  MONIQUE, onvermoeibare regelaar, dankzij jou maakte we de mooiste uitstapjes, kregen we mooie ligplaatsen in de havens en gingen sluizen voor ons open, super bedankt!

  ROLAND, stoer met je mooie boot op de Oostzee, we kwamen er niet op uitgekeken...

  FRIE, pannenkoeken, cupcake's, persoonlijk gekleurde kaarten én je prachtige verhalen...we hebben er van genoten!

  WE NEMEN JULLIE ALLEMAAL MEE NAAR NEDERLAND... IN ONS HART ❤

  Bedankt ook de lezers van de blog, leuk dat jullie met ons mee reisden en af en toe een berichtje achterlieten!

  Mochten er bootbezitters zijn die door onze prachtige toertocht geïnspireerd zijn zou ik toch willen waarschuwen, aan deze reis ging 3 jaar aan voorbereiding vooraf, er was zéér veel kennis over varen én het varen op zee aanwezig binnen de groep...onderschat de Oostzee niet...

  Ida.
  Read more

  Margreet Alblas- de Groot

  Lief ❤ bedankt voor het passen op mn lieve pap en mam! 😘

  8/22/19Reply

  Bedankt voor je mooie verslagen, Ida. We konden héél mooi volgen !

  8/23/19Reply

  En je hebt ook een mooi taalgebruik.

  8/23/19Reply
  8 more comments
   
 • Explore, what other travelers do in:
 • Day79

  Daar gaan ze...

  August 22, 2019 in the Netherlands ⋅ ⛅ 24 °C

  Opnieuw schijnt de zon als we opstaan, na het ontbijt gaan we de wal op om afscheid te nemen, best lastig na zo'n lange tijd samen te zijn geweest, tot ziens op 16 november!

  Monique belt naar sluis Friedrichsfeld, we mogen direct komen...er is ons net een vrachtboot voorbij gevaren en daar mogen wij mee de sluis in.
  Snel alle touwen losgemaakt en naar de sluis, na even gewacht te hebben mogen we de sluis in varen, de sluis heeft een groot verval maar het gaat allemaal heel rustig, kwart voor tien varen we de sluis uit en nog vóór tien uur de Rijn op, het is in eerste instantie érg druk en het water onrustig, later wordt het beter en varen we met 17.5 kilometer per uur richting Lobith.

  Even voor half twaalf passeren we Rees en om kwart over twaalf Emmerich, als we Lobith gepasseerd zijn en dus weer in Nederland vraagt Willy of de La Rhenane naar voren wil komen varen, zodat we bij elke boot even kunnen zwaaien...
  Dat doen we natuurlijk en ik probeer, door mijn tranen heen, van iedere boot een foto te maken.
  Als we de Bruce passeren heeft Yves zijn kapiteinspet opgezet en salueert...dat is te veel eer Yves...😃

  Om 13.00 uur komen we bij de splitsing, onze Belgische vrienden gaan De Waal op en wij varen via het Pannerdenkanaal naar Arnhem, TOT ZIENS LIEVE VRIENDEN! ❤
  Read more

  Prachtig verhaal

  8/22/19Reply
   
 • Day78

  Nevel...

  August 21, 2019 in the Netherlands ⋅ ⛅ 21 °C

  Als we opstaan schijnt de zon, er komt damp van het water een voorbode voor een mooie zonnige dag!

  We vertrekken op de gebruikelijke tijd en varen vrijwel direct sluis Flaesheim in, klein stukje zakken en weer door, via de marifoon meldt Monique dat ze contact heeft gehad met de havenmeester van jachthaven Dorsten, de havenmeester zal komen om onze boten tanken, top!

  Regelmatig hebben we tegen vaart maar het is erg mooi varen tot we langs chemiepark Marl komen aan beide zijden van het kanaal, helaas noodzakelijk.
  Bij sluis Dorsten hebben we minder geluk en moeten we een uurtje op de schutting wachten wat geen probleem is bij zonnig en windstil weer.
  Na de sluis gaan we met 4 boten tanken en moeten we even wachten op de havenmeester maar dan gaat het snel.
  Boten die niet tanken varen door naar sluis Hünxe waar we om kwart over drie weer compleet zijn en dan vrijwel direct de sluis in mogen varen, na de sluis is de natuur opnieuw fantastisch mooi!

  De havenmeester van Dorsten vertelde tijdens het tanken aan Jef dat wij, zonder het te weten, vandaag een primeur beleefden.
  In december vorig jaar vergeet een vrachtboot af te remmen bij het invaren van de kleine sluis, het gevolg was een totaal vernielde kleine sluis die vooral voor sportboten bestemd is. Na ruim 7 maanden van repareren zijn wij de eerste sportboten geweest die weer van de sluis gebruik hebben gemaakt...leuk weetje!

  Om 15.30 uur arriveren we bij een steiger waar sportboten 72 uur mogen aanleggen, eigenlijk is er geen plaats voor 6 boten, de Bruce en de Luwte varen naar een kleine haven even verderop, maar daar liggen is helaas geen optie.
  Intussen zijn we met de de andere boten druk in de weer met touwen, springen en fenders om de boten goed vast te leggen in verband met de voorbijvarende vrachtschepen.
  We pikken wat ruimte voor en achter en als de Bruce en de Luwte terugkomen past de Bruce nog voor de andere boten en kan de Luwte aanhaken bij de Olivier.
  De mannen zijn zeker nog een uur bezig met lange lijnen en fenders tot iedereen tevreden is en er enkele vrachtschepen gepasseerd zijn zodat we kunnen controleren of alle boten goed op hun plaats blijven liggen.

  Dan is het de hoogste tijd voor het aperitief, er worden tafels op de wal gezet en iedereen brengt zijn eigen stoel, drankjes en iets lekkers mee.
  In het zonnetje zitten we echt te genieten van elkaars gezelschap in de wetenschap dat het morgen anders is...

  Half zeven komt Frie, als verrassing, met een pan vers gemaakte courgette soep en toast, wat een verwennerij...!
  De barbecues worden aangezet en nu kan iedereen zijn zelf meegebrachte vlees bakken, het is een érg gezellige geïmproviseerde barbecue. Voor de nodige vitaminen is er een fruitsalade en tot slot koffie met slagroom van Frie!
  Als klap op de vuurpijl komt Willy nog aanzetten met zijn laatste fles...zelfgemaakte limoncello en gaan we er nog maar eens goed voor zitten terwijl het langzaam donker wordt...

  Helaas is er een einde gekomen aan de toervaart reünie naar Denemarken en ook aan deze fantastisch leuke avond maar Amaï...wat was het fijn...
  Read more

  Ingrid Vluymans

  Schol! Je hebt fantastisch mooie reisverhalen geschreven Ida! TOP! Was fijn om jullie zo te volgen 😀👍😃

  8/22/19Reply
  marianne persoons

  Bedankt Ida, voor je mooie verslaggeving. Het was iedere dag weer uitkijken naar jullie belevenissen! Behouden vaart en tot ziens op de bijeenkomst in november !

  8/22/19Reply
  Luc Freyne

  Ook van mij een grote dank voor de mooie teksten..

  8/23/19Reply
   
 • Day77

  Drie keer is scheepsrecht...

  August 20, 2019 in Germany ⋅ ⛅ 18 °C

  Opnieuw is het zonnig als we opstaan, wat een geluk hebben we toch met het weer op onze toertocht!

  Om negen uur zijn alle toervaarders klaar met boodschappen doen en is er geen reden meer om ons vertrek nog uit te stellen dus touwen los en varen maar...

  We vervolgen onze vaartocht over het Dortmund-Eemskanaal dat, na Münster, minder landelijk is er staan regelmatig erg mooie huizen langs het kanaal en af en toe passeren we een industrieterrein.
  Een poosje escorteert een politie boot ons tot nét voor de sluis van Datteln, ons plan is om in een haven kom te gaan liggen nét voor de sluis, helaas ligt daar een grote vrachtboot op de aanlegplaats voor sportboten...plan mislukt (1)
  Een aantal toervaarders wil nog tanken voor we de Rijn op gaan maar helaas...het tankstation verkoopt alleen rode diesel wat helaas verboden is voor sportboten...plan mislukt (2)

  We besluiten om door te varen naar Marina Flaesheim, dus moeten we sluizen, sluis Datteln is een lastige sluis met wanden van damwandprofiel en veel verval, we slaan ons er manmoedig doorheen.
  Al snel komen we bij de volgende sluis, sluis Ahsen, een meevaller gladde betonmuren in de sluis en niet veel verval.
  Intussen heeft Monique naar de jachthaven gebeld, er zijn er voldoende ligplaatsen beschikbaar, een meevaller...

  Om drie uur arriveren we in de mooie Marina Flaesheim, als iedereen zijn zaakjes op orde heeft gaan we de havenmeester betalen en op het terras evalueren we deze bijzondere dag en houden gelijk palaver.
  Helaas hebben we hier in haven geen gelegenheid om te barbecuen...plan mislukt (3)
  De lucht betrekt en we verwachten een flinke onweersbui maar gelukkig waait het over, een meevaller...tot er 's avonds om acht uur alsnog een bui losbarst...😃
  Read more

 • Day76

  Weer mooi weer...

  August 19, 2019 in Germany ⋅ ⛅ 16 °C

  Na een zeer donkere nacht, geen straatverlichting, zien we bij het opstaan de zon, het is licht bewolkt.

  08.50 uur gaan de touwen los voor de laatste 4 kilometer op het Mittellandkanaal en kwart over negen varen we het Dortmund-Seitenkanaal op.

  Het is prima varen op het kanaal, de zon, weinig vrachtboten, meestal natuurlijke oevers én het kanaal is breder dan het Mittellandkanaal, top!
  Het Dortmund-Eemskanaal ligt veel hoger dan de Eems daarom is er een aquaduct gebouwd zodat het kanaal over de Eems loopt.
  Kwart over twaalf komen we aan bij de sluis van Minden, er hoeft niet lang gewacht te worden, het schutten gaat met drijvende bolders alleen vergeet de sluiswachter het licht op groen te zetten zodat wij mogen uitvaren, Willy herinnert hem er met een signaal aan en ja hoor...met de excuses van de sluiswachter varen we om één uur verder.
  Al snel komen we aan in Münster, er is meer dan voldoende plaats voor ons allemaal.

  Om zes uur begeven we ons met z'n allen naar het Italiaanse restaurant 'Pasta Basta' voor het diner.
  Voor de La Rhenane is dit de laatste keer dat we met elkaar uit eten gaan, als we over een paar dagen de Rijn opgaan kiezen onze Belgische vrienden om via de Waal te varen en wij varen via de Nederrijn en de Lek.
  Het is, zoals we gewend zijn, ontzettend gezellig en het eten is fantastisch lekker, tot slot drinken we nog een glaasje Limoncello en gaan met een voldaan gevoel terug naar onze boten.

  Morgen vertrek om 09.30 uur, er moeten nog snel wat boodschappen worden gehaald voor de 'ingelaste' barbecue in verband met het mooie weer...
  Read more

  Ingrid Vluymans

  Mooi! Lekker t glas heffen op al de kilometers dat jullie al samen waren, nog een beetje en jullie kunnen klinken op een goeie thuiskomst. Schol! Veilige vaart aan allen 👍

  8/21/19Reply
   
 • Day75

  Regendag...

  August 18, 2019 in Germany ⋅ ⛅ 16 °C

  Afgelopen nacht heeft het af en toe geregend en als we opstaan regent het nog steeds, er is niet veel wind.

  Klokslag 08.50 vaart de eerste boot de haven uit de andere 5 volgen, we varen vandaag de laatste kilometers over het Mittellandkanaal naar jachthaven Recken ongeveer 50 kilometer, dat was tenminste de bedoeling maar Monique heeft met de haven gebeld en er blijkt geen plaats voor ons te zijn...
  Haar voorstel is om door te varen tot 4 kilometer voor het Dortmund-Eemskanaal daar bakboord uit het riviertje Alten Fahrt Hörstel op te varen waar, volgens haar boekje, prima aanleg plaatsen zijn maar zonder voorzieningen.

  Het blijft vandaag regenen, we hebben opnieuw veel tegenvaart maar varen geen vrachtschepen achterop, op zich is het prima varen maar zonder de zon wel wat saai.
  Tegen 2 uur arriveren we bij de bewuste aanlegplaats en inderdaad, we hebben ruim voldoende plaats én. .. het is opgehouden met regenen...als we hebben aangelegd maken we een praatje met elkaar en gaan dan genieten van de rust in de zeer rustige omgeving, af en toe valt er nog een buitje.

  Om half 6 komt Willy vragen of we op palaver komen, hij heeft een tafel op de wal gezet en Vivianne heeft wat hapjes gemaakt, omdat er af en toe nog wat motregen valt blijven we allemaal staan, iedereen is zeer content met de onverwacht mooie ligplaats en het is eigenlijk heel gezellig, als later de zon zich nog even laat zien zijn we de vele regen van vandaag snel vergeten.
  Read more

 • Day74

  Bad Ems...

  August 17, 2019 in Germany ⋅ 🌧 19 °C

  Na een heerlijk rustige nacht ondanks dat we aan het Mittellandkanaal liggen is het vanmorgen bewolkt en staat er veel wind.

  Op de gebruikelijke tijd 08.50 uur maken we los en vervolgen we onze vaartocht over het Mittellandkanaal, na een half uurtje varen valt er een bui regen en hebben we 2 vrachtboten voor ons uit varen, gelukkig laten ze ons netjes passeren.
  We zien ook weer eens een koppel koeien dat is lang geleden, we tuffen lekker door zonder bijzonderheden.

  Na 3 uur varen arriveren we bij jachthaven M.Y.C.Bad Essen, hier hebben we op de heenweg ook overnacht en vonden het een prettige haven, gelukkig is er plaats.
  Na de lunch gaan de meeste toervaarders boodschappen doen voor het weekend in het winkelcentrum vlak bij de haven.
  Als dat gelukt is gaan we met elkaar wandelend naar Bad Ems, vorige keer was er een proeverij in het stadje nu is het rustig, op zaterdagmiddag zijn alle winkels gesloten met uitzondering van de supermarkten...
  We gaan eerst een heerlijk Italiaans ijsje eten en wandelen daarna door het stadje, er staan enorm veel mooie vakwerkhuizen die we de vorige keer gemist hebben, Bad Ems is écht een mooi stadje!

  Als we wat hebben gedronken en weer uitgerust zijn stelt Willy voor bij 'De Bron' van Bad Ems te gaan kijken, het is een minuut of 10 lopen dan komen we bij de bron, het park is rondom de bron aangelegd en is echt heel mooi met bloemen perken en mooie oude bomen.
  De Bron zelf is op een héél bijzondere manier 'overkapt' we vinden het erg bijzonder maar misschien ook wel een beetje commercieel...

  Willy kan er geen genoeg van krijgen en neemt ons opnieuw mee voor een wandeling naar de oude watermolen, dat is een pittige klim en als we halverwege zijn staan er twee heel hoge banken, met moeite klimmen de dames er op, het lijken wel kleuters met hun bungelende benen en ik krijg spontaan de slappe lach...maar het uitzicht vanaf de banken in fenomenaal.
  Nadat we zijn uitgelachen lopen en klimmen we door het prachtige bos en komen bij de oude watermolen die helaas maar tot 5 uur werkt...

  Al met al hebben we onverwacht een geweldig leuke middag en zijn onze been én lachspieren weer eens flink getraind...
  Read more

 • Day73

  Voortvarend...

  August 16, 2019 in Germany ⋅ ⛅ 20 °C

  Het is vanmorgen zwaar bewolkt en fris, niet veel wind.

  Na het ontbijt gaan we afscheid nemen van Luc en Christine, zij varen vandaag voor zodat we kunnen zwaaien als zij na een uurtje varen in Hannover hebben aangelegd, tot 16 november!

  Gelukkig gaat in de loop van de morgen de zon schijnen en wij vervolgen onze vaartocht over het Mittellandkanaal.
  Via de marifoon brengt Monique het verheugende nieuws dat er voor onze 6 boten plaats is in de Mindener Yacht-club, top!
  Nog 5 uurtjes varen...als we Hannover achter ons hebben gelaten wordt de omgeving mooi, nadat we een vrachtboot gepasseerd zijn hebben we alleen nog tegen vaart en geen sluizen, dus is het relaxt varen.
  We varen door het bosrijke gebied van het Schaumburger Wald met af en toe vergezichten, de bomen beginnen voorzichtig te kleuren en de grote Kattenstaart en de late Guldenroede bloeien volop langs de oevers, de zomer raakt op haar einde...

  Om 14.50 naderen we het waterkruispunt Minden, op de dag af twee maanden geleden waren we hier ook...het blijft een bijzondere belevenis om hier te varen, deze keer gaan we niet aan de walkant liggen maar varen we door naar de Mindener-Yachtclub waar we om 15.30 uur arriveren.
  Het is een fijne jachthaven, de havenmeester staat klaar om ons op te vangen en te helpen bij het aanleggen, zoals we gewend zijn gaan we eerst de havenmeester betalen en een drankje drinken op het terras, we vonden het een prettige vaardag én we zijn weer 74 kilometer dichter bij thuis...
  Read more

 • Day72

  Barbecuen...

  August 15, 2019 in Germany ⋅ ⛅ 17 °C

  We worden wakker omdat het regent...gisteren was het zo'n mooie zonnige dag, jammer...

  Vandaag wordt er niet gevaren en iedereen gaat zijn eigen gang, er worden nóg meer boodschappen gehaald, met tafels gesjouwd en eten voorbereid, vanavond barbecue!

  Vanaf half vier komen de toervaarders zoetjes aan naar het haven kantoor waar we onder een afdak op het terras gaan barbecuen, de tafels staan al klaar fleurig versierd met een toefje bloemen voor de dames gemaakt door de creatieve Frie, omdat het vandaag in Antwerpen moederdag is!

  Zoals gewoonlijk beginnen we met een aperitief en wat kleine hapjes...gevolgd door de onovertroffen bruchetta op toast van Willy echt heerlijk (ik moet toch dat recept eens vragen) en Yves warmt de kolen vast op...
  De sfeer zit er goed in hoewel...Christine is wat stil, als het vuur op temperatuur is kan het vlees worden gehaald, helaas betrekt de lucht en niet veel later barst er een onweersbui los met veel wind, de sla waait van de borden...snel alles in veiligheid gebracht en vesten en jassen gehaald.
  Gelukkig heeft de La Rhenane een dekzeil aan boord en zodra de bui wat is afgezakt wordt dat opgehangen en zitten we prima, uit de wind en uit de regen.

  Er zijn heerlijke salades gemaakt, aardappels in folie, enz enz...we laten het ons goed smaken en als dan ook de zon weer gaat schijnen kan ons feestje niet meer stuk...😉
  Als klap op de vuurpijl krijgen we van Frie het dessert...een vers gebakken pannenkoek met een bolletje vanilleijs, warme kersen en slagroom...én heerlijke koffie!!!
  Opnieuw een geweldige avond ware het niet dat we afscheid moeten nemen van Luc en Christine, om die reden neemt Willy het woord en memoreert de geweldige toertocht die we met elkaar gemaakt hebben, per boot benoemd hij de kwaliteiten van de kapitein en de matroos, ieder heeft zijn of haar aandeel geleverd voor het welslagen van onze onvergetelijke reis naar Denemarken!
  Voor de dames heeft Willy nog een verrassing, vanwege moederdag krijgen we allemaal een mooie plant, lief!

  Het afscheid van Luc en Christine stellen we nog even uit tot ons vertrek morgenochtend om 08.50 uur en als pleister op de wonde is er een datum vast gelegd voor onze eerste reünie ; zaterdag 16 november 2019!
  Read more

  Marianne Persoons

  Ziet er weer zeer gezellig uit! Mooi met de blauwe polo's! 👌Vandaag liggen xara, theodosia en twinkle samen in ueckermunde! Veel groetjes ⛵😊

  8/15/19Reply
   
 • Day71

  Kilometers 'vreten'...

  August 14, 2019 in Germany ⋅ ⛅ 21 °C

  Als de wekker om 06.30 uur afloopt is het buiten11.7 graden...een strak blauwe lucht en er staat een stevige wind.

  Om 08.50 uur worden de motoren gestart en om acht uur beginnen we aan 235 kilometer varen over het Mittellandkanaal.
  Het is erg druk op het kanaal met tegemoet komende vrachtboten en ook halen we vrachtboten in waardoor de groep soms even uit elkaar valt, dan vaart de voor varende boot tijdelijk wat zachter zodat de groep zich weer kan hergroeperen.
  Één vrachtboot maakt er een spelletje van en gaat harder varen op het moment dat wij hem willen passeren, uiteindelijk lukt het bijna iedereen, soms met wat geluk en zeker met een éxtra portie gas om de treiterende boot voorbij te varen...

  Het Mittellandkanaal is voor het Duitse goederenvervoer een zeer belangrijk kanaal, het vormt samen met het Dortmund-Eemskanaal een binnenlandse waterweg, vanaf het Rührgebied naar de Weser en de Elbe en daarmee naar de havens van
  Bremen en Hamburg die toegang tot zee hebben.
  Grote aquaducten voeren het kanaal over de dalen van de Weser en de Elbe, vanwege het uitzicht is het een belevenis om over deze kanaal bruggen te varen.
  Het kanaal is in vier trajecten gebouwd, in 1906 is men gestart en in 1938 was de verbinding met de Elbe een feit.

  12.40 uur arriveren we bij mooie Hindenburgsluis (die gerenoveerd wordt) en kunnen we vrijwel direct invaren, de sluis heeft een verval van 14.7 meter en géén drijvende bolders, een lastige sluis.
  Om 13.45 verlaten we de sluis en na een paar honderd meter varen we stuurboord uit naar jachthaven Seelze waar we op de heenweg ook zijn geweest, het voelt een beetje als thuiskomen, we hebben er de eerste 64 kilometer op zitten!
  De havenmeester is niet aanwezig, maar gelukkig is er voor alle 7 boten plaats.

  We komen bij elkaar op het terras om de belevenissen van de dag te bespreken én een boodschappenlijst te maken voor de barbecue die voor morgen gepland is, overmorgen vaart De BOB voor de laatste keer met ons mee, Luc en Christine gaan in
  Hannover op bezoek bij vrienden en wij willen natuurlijk op gepaste wijze afscheid van hen nemen.

  De boodschappen ploeg stapt op de fiets om naar een industrieterrein te fietsen waar de Aldi is, er wordt gewikt en gewogen, gezocht en gevonden en tot slot betaald om weer op de fiets terug naar de boten gaan waar de inkopen worden goedgekeurd en we met z'n allen nog een poosje op het terras zitten tot de havenmeester komt en wij allemaal voor twee nachten mogen betalen...
  Read more

Join us:

FindPenguins for iOSFindPenguins for Android