• Svata Coupkova

KIWI ADVENTURE, New Zealand

Uma 427aventura de um dia na Svata Leia mais
  • Papatowai

11 de maio de 2015, Nova Zelândia ⋅ ☁️ 13 °C

Lost Gypsy Gallery, galerie kuriozit, ma ty nejlepsi recenze. Na zimu je bohuzel zavrena (znovu otevreno pry nekdy v rijnu, listopadu), ale i zvenku vypada dosti cool.
    Pozn. Obyvatele tohoto originalniho zeleneho autobusu jsem dokonce nasla i jako couchsurferskeho hostitele. Urcite by bylo super chvili s nim pobyt, ale zrovna jsme jaksi potrebovali sprsku. A vyprat. A vubec trosku civilizovane utociste :-).Leia mais

• Owaka

12 de maio de 2015, Nova Zelândia ⋅ ☀️ 16 °C

Pred 6 jsme dorazili na ovci a kravskou farmu kus za Owakou. Skoro jsme ji minuli a kdyz jsme to na bahnite ceste otaceli, poprve jsme potkali Murraye Dennise, naseho mileho hostitele. A hned jsme dostali ukol - delat spolecne s Francouzkou Marinou, nasi spolu-couchsurferkou, hluk a zahnat ovce do ohrady. Docela nam to asi slo, tak jsme za odmenu dostali vynikajici veceri. A palacinky ;-).
    Murrayemu je 72. Vali na internetu, posloucha spoustu hudby, pise (v poradi uz 6.) knihu, vytecne vari... a je super spolecnik. Rano nam udelal snidani a pak nas vzal na obhlidku Johnovy farmy, na ktere pomaha.

• Nugget Point

12 de maio de 2015, Nova Zelândia ⋅ ☁️ 13 °C

Protoze rano v absolutnim nesouladu s predpovedi prselo (ano, povesili jsme si vecer vyprane obleceni pekne ven :-/), stornovali jsme celodenni trek a po dopoledni prokrastinaci vyrazili s Murrayem na Nugget Point k majaku, ktery se tyci nad skalami, co vypadaji jako nugety.
    Vsude pod nami se na utesech prohaneli lachtani. A spolecnou fotku nam delal American, co to v hlave nemel moc v poradku. Nacvakal asi 20 snimku, 19 z nich nasich rozmazanych nohou nebo usekanych koncetin :-(.

• Curio Bay

12 de maio de 2015, Nova Zelândia ⋅ ☁️ 13 °C

Curio Bay podruhe. Tentokrat lehce pred soumrakem a se zkusenym pruvodcem Murrayem po boku. Aaa, uspesne - videli jsme zlutooke tucnaky (jsou mnohem vetsi, nez by si clovek myslel!), jak prichazeli po dni lovu na mori stravit noc na pevninu. Naaadhera, jak se kolibali, pokrikovali na sebe a skoro se nas nebali.
    P.S. Fotky jsou k nicemu, ale video jsem poridila super. K dispozici na vyzadani :-).

• Tunnel Beach

13 de maio de 2015, Nova Zelândia ⋅ ☀️ 9 °C

Nad miskou ovesne kase jsme se rozloucili se skvelym spolecnikem Murrayem a vyrazili smer Dunedin. Na radu stareho pana jsme to nevzali po hlavni, ale ve Waihole to stocili smer Taieri Mouth a jeli kolem pobrezi (delsi, ale zato horsi cesta :-)).
    Kousek pred Dunedinem zacina 20minutova prochazka na plaz, na kterou kdosi (uz nevim kdo) prokopal tunel, aby sem mohla komfortne a suchou nohou chodit i jeho rodina. Dumyslne ovsem ;-).

13 de maio de 2015, Nova Zelândia ⋅ 🌙 13 °C

Dunedin nam padl do oka po par minutach, co jsme sem prijeli. A uz nam z neho nevypadl. Nemeli jsme moc casu, a tak jsme si dali par zakladnich ochutnavek. Hlavne tech architektonickych, ze kterych vynika hlavne centrum ve tvaru osmiuhelniku (tzv. Oktagon) a nadherna historicka budova zeleznicniho nadrazi ve stylu vlamske renesance (stavitel George Troup si diky jeji zdobnosti vyslouzil prezdivku pernikovy George, hehe). No a pak taky Prvni kostel (First Church). A vlastne spousta dalsich staveb.
    Ale ochutnavali jsme taky doslova. V Cadbury, ktera tady ma svoji tovarnu (a nehorazne predrazenou tour, ktere jsme se samozrejme nezucastnili, i kdyz bychom samozrejme chteli :-(), jsme poridili rumovo-rozinkovou cokisku. Ve Speight's Brewery jsme si lokli jen vody z privovarskeho pramene, co tu pod budovou vyvera z hloubky 150 metru a ze ktere delaji svuj lahodny zlatavy mok (prohlidka opet draha jako vylet na mesic!). A zpet na Oktagonu jsme si dali vyborne lattecko.

13 de maio de 2015, Nova Zelândia ⋅ 🌙 11 °C

Andy vyslysel nasi couchsurferskou zadost na posledni chvili a vzal nas k sobe, i kdyz si jeho ex mela prijet spakovat veci. Vybaveni alkoholickymi napoji a surovinami na houbove rizoto jsme dorazili na 48 Woodhaugn Street.
    Odsud pak do sports baru s originalnim nazvem Baaaa, co Andy vlastni. Tady jsme jeste doplnili "zasobicky", zahrali kulecnik... no a v dome jsme nakonec spali sami. Teda s pejskem Oscarem. Panicek sel "debatovat" s kamoskou a do rana uz se nevratil. Taky fer ;-).

• Paul Davies Auto

13 de maio de 2015, Nova Zelândia ⋅ ☀️ 16 °C

Prvni cesta v Dunedinu mirila na 28 Ward Street. Auticko totiz zase onemocnelo, zacalo mu desne chrastit neco u leveho predniho kola. Tlumic to nastesti nebyl (uz jsem se zacala pripravovat na stodolarove castky), jen jakasi povolena matka (zajimalo by me, co by se stalo, kdyby upadla uplne :-(). Pan mechanik pri te prilezitosti vymenil jeste 2 praskle zarovky a Toyota je zase jako nova. Za 16 dolaru vcetne prace - dobreee ;-).Leia mais

• Sandfly Bay

14 de maio de 2015, Nova Zelândia ⋅ ☀️ 11 °C

Rano se ze spacaku nevylizalo uplne nejlip, ale stejne jsme si privstali a kolem 9. uz byli na poloostrove Otago Peninsula a pochodovali piskem.
    Sandfly beach se nastesti nejmenuje podle tech stipavych potvor, co jich je vsude na Jizaku milion, ale podle poletujiciho pisku. Toho jsou tu cele duny. Na skalach se povaluji lvouni (videli jsme) a v travinach hnizdi zlutooci tucnaci (prijdou asi az vecer). Hezka zalezitost.Leia mais

• Taiaroa Head

14 de maio de 2015, Nova Zelândia ⋅ ☀️ 15 °C

Dalsi z predrazenych kiwi experiences se kona v nejvychodnejsim vybezku poloostrova Otago. Sidli tu Royal Albatross Centre. Ku cti mu budiz, ze tu ma vynikajici - a free! - expozici o albatrosech, lachtanech, kormoranech, tucnacich... a pak jeste o vojenske zakladne a "mizejici zbrani" (zasunovacim delu). Nevideli jsme ani jedno. A tak jsme si na albatrosy aspon zahrali ;-).Leia mais

14 de maio de 2015, Nova Zelândia ⋅ ☀️ 12 °C

Baldwin Street ma jenom 350 metru, zato na nich pekne stoupa - z 30 do 100 metru nad morem. V Guinessove knize rekordu je zapsana jako nejprikrejsi ulice na svete - 19 stupnu neboli 35 %. Je fakt, ze se pri vystupu clovek docela zahral. A ani dolu to nebyl uplne med. Autem jsme to radeji nezkouseli. A zajimalo by me, jak se tu detem slape kazdy den do skoly a ze skoly :-).Leia mais

• Mt. Cargill

14 de maio de 2015, Nova Zelândia ⋅ ☀️ 9 °C

Na vyhlidku na Cargill jsme nakonec nedosli, protoze to bylo dal, nez jsme si mysleli (2 hodiny tam a zpet), a uz nebyl cas. Stejne uz byl vysilac na vrcholu v mracich. Na Dunedin jsme se podivali z protejsiho kopecka. A po ceste ocihli cedicove varhany a pripomneli si Kamenicky Senov.Leia mais

• Evansdale

14 de maio de 2015, Nova Zelândia ⋅ ☀️ 11 °C

Na tovarnu na syr v Evansdaleu jsme narazili uplne nahodou po ceste zpet do Wanaky. Plechova kravicka stoji pred docela nevzhlednou budovou, ale syry tu meli luxusni - a drahe. Ale stejne jsme neodolali a vybrali pekne smradlavy Bay Yellow (delaji tady z neho nejvetsi "bochniky").Leia mais

• Saint Bathans

15 de maio de 2015, Nova Zelândia ⋅ ⛅ 21 °C

Rano prselo. Uplne proti predpovedi. Ale docela se to k "mestecku duchu" hodilo. Prosli jsme se kolem Blue Lake (moje uz treti v poradi - prvni u Tarawery, druhe v Nelson Lakes), co vubec jezero neni. Driv tu totiz byla hora, kterou vytezili kvuli zlatu. Pribeh mesta, co v dobe sve slavy na konci 19. stoleti melo na 2000 obyvatel, je dobre popsany na panelech a vypada to tu moc hezky.
    V "centru" stoji stary Vulkan Hotel, kde je dnes hospudka a bar (vypadaji luxusne, jeste, ze meli rano zavreno ;-)), a pak spousta dalsich historickych budov. A ruina stare skoly je dokonce na prodej ;-)!

• Alexandra

15 de maio de 2015, Nova Zelândia ⋅ ⛅ 21 °C

Nemeli jsme moc casu (museli jsme do Wanaky ns DOC zjistit, jak jsou na tom treky), a tak jsme tudy v podstate jen projeli. Mrkli jsme do centra, na Shaking Bridge (normalni visuty most, co se pri prechazeni houpe - proc ten nazev teda netusim :-/), pres neho na Clock on the Hill a pak taky do ciderarny a juicearny. Dobroty tam meli, ale desne predrazene. Tak jsme aspon zadarmo ochutnali ruzne chutney (fikova rules!), dzemy, medy... a nic si nekoupili :-).Leia mais

• Cromwell

15 de maio de 2015, Nova Zelândia ⋅ 🌬 10 °C

I tady by se par hodin stravit dalo (urcite se sem jeste vratim, aspon na kost mistnich Pinot Noir :-)!). Cast stareho Cromwellu zmizela v 70. letech kvuli stavbe prehrady Dunstan pod vodou, v te zbyle je dnes castecne neco jako muzeum (treba dobova kovarna, tiskarna novin, staje...), v casti sidli kavarny, levandulove obchudky, galerie.
    Pak uz jsme si jen v rychlosti vyzkouseli mistni dopravni prostredky (Mira jako spravny muz trakturek, ja konika - splhat pry na vlastni nebezpeci) a jeli dal.

• Rob Roy Glacier

16 de maio de 2015, Nova Zelândia ⋅ 🌬 8 °C

Kam se hrabou Franz Josef a Fox! Ledovec, co "steka" z 2644 m vysokeho Rob Roy Peaku, je naprosto famozni (uznavam, ze tento dojem muze byt castecne zpusoben i dnesnim nadhernym pocasim, ale stejne :-))! A dostat se k nemu da 3hodinovou prochazkou mnohem bliz.
    Z nejakych 300 jsme vystoupali do asi 700 metru a uz jsme se slusne brodili snehem. Zda se, ze leto uz je lehce pase ;-).

• Aspiring Hut (411 m)

16 de maio de 2015, Nova Zelândia ⋅ 🌬 8 °C

No a pak uz jsme nahodili na zada krosny a vyrazili smer Aspiring Hut, ktera je od parkoviste slabe 2 hodinky chuze - skoro po rovince, ohradami plnymi krav a ovci. Pravda, potucky byly rozvodnene (jednou jsem dokonce sundavala boty a brodila), misty jsme prekonavali snehova pole (ve vysce 400 metru!, to jsem fakt zvedava, jak to zitra dame do 1000 :-() a baziny, co tu zbyly po desti a snehu, ktery stacil na slunci roztat, tak nam to trvalo o neco dyl.
    A protoze jsme dorazili brzo, jeste jsme to rychle vybehli na Cascade Saddle... ;-) No dobre, ne az uplne tam. Nahore je asi 100 metru snehu a denniho svetla uz bohuzel neni dost na to, abychom se dostali az na Dart Hut (mozna pristi leto?). Tak jsme sli aspon kousek, ale nad uroven buse jsme se bohuzel nedostali (uz ale chapu, proc je cesta dolu zasadne nedoporucovana :-)).

• Aspiring Hut

17 de maio de 2015, Nova Zelândia ⋅ ☀️ 24 °C

Kdyz se clovek vzbudi do takoveho pocasi, do jakeho jsme se vzbudili my, a ma vsude kolem sebe hory, nemuze jinak, nez si jednu z nich vybrat a zacit lezt. Navzdory chytrym radam z DOC office jsme se rozhodli, ze Liverpool Hut dame. Teda aspon zkusime. A tak jsme po 8 zase nahodili batohy na zada a slapli do toho. Bylo mrazivo, rozhodne pod 0, snih krupal pod nohama, nadhera! A pohodicka, rovinka az do okamziku, kdy jsme asi po hodine chuze dorazili k zelenemu ukazateli...Leia mais

• Liverpool Hut (1100 m)

17 de maio de 2015, Nova Zelândia ⋅ ☀️ 24 °C

...a tady do teprve zacalo. Pokud je to tady slippery za kazdeho pocasi, jak to asi muze vypadat za snehu a ledu, ze? Skrabat temer vertikalne jsme se zacali okamzite a po chvilce potkali skupinku, co sla dolu proti nam. K chate to nedali, prekvapila je tma, a tak spali pod skalou ve spacacich. Pry celkem kosa. To teda verim!
    Ok - kdyz to dali oni, tak my taky! Snehu bylo cim dal vic... a v tom jsme potkali druhou skupinku. Spali na Liverpoolu, metr snehu, ale nadhera. No to bychom se na to podivali!
    O 2 hodiny pozdeji jsme otevirali dvere chaty, pro kterou nebylo mozne vybrat lepsi misto (pry nejhur dostupny hut v narodnim parku) - pod Mt. Liverpool (2466 m), s vyhledem na majestatni Mt. Aspiring (3027 m) a Breakaway, ze ktereho prepada Bonar Glacier do udoli Matukituki. Techto vyhledu se clovek nikdy, NIKDY nepreji.
    Pozn. Jak to uz u takovychto hiku byva, cesta dolu je (PODSTATNE) horsi nez nahoru. Absolvovala jsem ji radeji dobrovolne po zadni casti tela. Sice dost spinava, ale podstatne bezpecnejsi varianta ;-).