• Sleeper bus do Pakse🤕

January 31 in Laos ⋅ 🌙 20 °C

Treba se je premakniti iz Thakheka na skoraj skrajni jug, spet malo večje mesto Pakse! Tam planiram v svoj urnik stisnit še en tridnevni izlet z motorčkom po coffee plantations! Ker se mi zaradi vize mal mudi, izberem opcijo nočnega spalnega avtobusa, da lahko naslednji dan direkt nadaljujem!
    Naj bi me prišli iskat ob devetih pa moj pickup zamuja 40 min… potem se končno primaje en mlad gospod in mene in še dve punci hitro zbaše v avto in šibamo do avtobusne postaje. Onidve gresta sicer v drugo smer…
    Ko prispemo mi pokaže na moj avtobus in reče goodbyeeee👋. Hitro stopim v kolono za odložit prtljago, kjer kar nekaj časa čakamo , da vse zbašejo v avtobus. Potem stopim notri in prvič vidim “Lao” verzijo nočnega sleeper busa… heh, its gonna be an adventure, that’s for sure…
    Dvonadstropne “postelje” za dva. Ja, na eno ležišče, ki je široko 90cm zbašejo dve osebi, imaš srečo če potuješ s prijateljem/partnerjem, drugače te pač poparčkajo z neznancem.
    Mene pošljejo čisto do konca avtobusa, na zgornji jogi, ki je kao “double bed” torej za 4🥲. Jaz sem ob oknu, desno od mene ena angležinja in potem še starejši francoski par.
    Prostora valda ni dovolj, da bi noge stegnil.
    Na koncu pa še udarec klime, ki non-stop piha nad nami. Je namreč samo ena klima na celem avtobusu, seveda zadi in nas nesrečneže zebe celo noč🥶.
    Safe to say da nisem veliko spala, sem sicer vmes malo zaprla učke ampak nikoli za prav dolgo… V Pakse smo se pripeljali malo čez 6, ravno ob sončnem vzhodu. Za manj kot en evro sva s punco, s katero sva preživeli noč skupaj, vzeli taksi do centra mesta, kjer so mene odložili pred hostlom.
    Sem čisto slučajno ujela alms giving ceremony, pred hostlom sta dve gospe čakali mlade menihe, da so prišli po njune daritve. Iz košar sta jim podarili riž in nekakšne omake v plastiki, potem sta nekaj zmolili in oni so odšli. Bila sem cela zalimana ampak vesela, da sem ujela to v preprostosti vsakodnevnega običaja lokalcev🙏. V Luang Prabangu so to namreč imeli kot veliko turistično atrakcijo, po 200+turistov vsako jutro okoli enega templja.
    Check-inala sem se za slabe tri ure, šibala direkt v posteljo in spat do devetih😴.