• Katjusa Zajec

• Trip start
    April 2, 2023

V Malezijo grem!

March 10, 2023 in Slovenia ⋅ 🌙 8 °C

O nekaterih dopustih sanjamo več let, kateri pa se zgodijo dokaj spontano. Moj izlet v Malezijo spada bolj v drugo kategorijo!
    Priznam, da pred nakupom letalskih kart najverjetneje na zemljevidu sploh ne bi znala pokazati, kje se država sama nahaja. Po brskanju Google mapsov in označevanja noro lepih krajev sem se vprašala, zakaj pa ne? Rabila bi čas in željo in na srečo mi ničesar ne manjka☺️.
    Letalske karte sem kupila po zelo ugodni ceni le tri tedne v naprej in si rekla, da se z izzivi poti soočim, ko (oziroma ČE) do njih pride!
    Dogodivščini naproti✈️!

• Istanbul Airport

April 2, 2023 in Turkey ⋅ ☁️ 16 °C

Varno smo pristali v Turčiji, kjer me čaka en doooolg postanek (kar 13 ur).😮‍💨
    Prve tri ure so hitro minile, malo sem brala, malo šetkala naokoli, malo brala o Kuala Lumpurju in planirala moj izlet.
    Zdaj koristim svojo zastonj uro Wifija, ki čisto prehitro teče.

• Prispela v Kuala Lumpur

April 3, 2023 in Malaysia ⋅ ☁️ 29 °C

Po skoraj 10 urni vožnji z letalom, ki se je noro vlekla, pristanemo v tropski Maleziji! Iz okna nor pogled na nasad palm 🌴, še nikoli prej jih nisem videla toliko na kupu😍. Celo letališče je bilo ovito z njimi!
    Do pobiranja prtljage so nas peljali kar s shuttle busom, ker vlak ne obratuje.
    Sledi čakanje na Security check in nova štempilka za v passport!
    Takoj sem se spoprijatelja s punco za šankom za informacije, sem kar pri njej zamenjala denar in kupila SIM kartico. Vprašala me je, kako to, da sem izbrala Malezijo in sem po resnici povedala, da zaradi narave in pa hrane. Odgovor ji je bil očitno všeč, ker mi je takoj na listek napisala seznam lokalov ,restavracij in marketov, ki jih moram v Kuala Lumpurju nujno obiskat🤭.

• Vožnja do centra

April 3, 2023 in Malaysia

Eno urna vožnja nas je odpeljala od neskončnih palm do betonske jungle. V centru se ful dogaja, bo treba it v miru na sprehod vse pregledati.
    Javni prevozi so me malo zmedli, nič ni ravno na veliko označeno ali usmerjeno. Nakoncu sem s pomočjo dveh prijaznih dedkov našla pravi vlak in tudi hostel.
    Noč zaključujem z cup noodli iz 7-elevena, ker žal nisem imela energije se preveč šetat med mnogimi street food stalli. Jutri👌!
    Lahko noč:)

• Prvo jutro

April 4, 2023 in Malaysia ⋅ ☁️ 25 °C

Jet lag me je celo noč zbujal, ob osmih, ko sem končno dobro zaspala, pa se je budilka že začela oglašati.
    Vstanem, se preoblečem, zobke umijem, pripravim na dan, in že hočem odrinit, pa vidim, da začnejo pripravljat zajtrk (najprej je kazalo, da z njim nič nebo). Se odločim, da počakam še tistih deset minut in bila je prava odločitev, ker le nekaj trenutkov kasneje spoznam dva fanta iz Nove Zelandije in dve punci iz Nemčije. Klepetamo slabo uro in delimo pretekle popotniške prigode (Tina razlaga, kako so jo v Ghani dvakrat oropali, in da se je iz te izkušnje naučila najpomembnejšo lekcijo, da življenja ne smemo jemati preveč resno in da je treba živet v trenutku).
    Z Nickom, Jamijom in Scarlet se zmenimo, da kar skupaj preživimo dopoldne in si pojdemo pogledat slavno Hindujsko svetišče in eno največjih atrakcij Malezije; Batu caves!
    Najamemo taxi za 18 Rinngitov v eno smer za vse 4 ( kar nanese na 1€ na osebo za 17km vožnjo 😮) .

• Batu caves Pt. 1

April 4, 2023 in Malaysia

Ta Hindu tempelj se nahaja na obrobju KL in je največje Hindujsko svetišče v Maleziji.
    Sestavljajo ga tri glavne jame in nekaj manjših, do katerih turisti žal nimamo dostopa. 'Streha' glavne jame, Gua Kecil, sega 100 metrov visoko. Jama privabi na tisoče tako turistov kot lokalcev, do katere je mogoče priti via 277-stopnem stopnjišču. Medtem ko sam skoraj izdihneš ti družbo delajo opice🐒, ki ti želijo ukrasti malico (zato je treba vse skriti v ruzak in nič nesti po rokah, z izjemo telefona za fotke seveda😝).
    Barvite stopnjice so zares osupljive in vsi štirje z Nickom, Jamijom in Scarlet smo komaj verjeli, da smo res tu.
    Felt like a dream✨.

• Batu caves Pt. 2

April 4, 2023 in Malaysia

Znotraj jam je prijetno hladno in pocutiš se, kot da bi vstopil v junglo.
    Odprt strop, kamnite stene iz katerih raste zelenje in plezajo opice. Polno tudi stalagnitov in stalaktitov, ker nobena jama brez njih ne bi bila prava. Žal so bila mnoga svetišča v prenovi, vendar to ni vzelo čisto nič magije iz naše izkušnje.
    Ko smo splezali nazaj dol smo vstopili v barvito svetišče, kjer je bil živalski motiv močno prisoten v arhitekturi. Najbolj pogosti so bili sloni, biki in levi.
    Za prostovoljen prispevek smo vsi dobili 'good luck' zapestnico.
    Že hočemo izstopiti, pa vidimo, da se v kotu začnejo zbirati ljudje in nekaj lepo diši. Očitno se zmedene turiste vidi na kilometer daleč, ker k nam hitro pristopi eden izmed tam zaposlenih in nas povabi na zastonj kosilo v templju. Moji sopotniki so bili najprej malo nesigurni, vendar sem jih prepričala, da je to once in a lifetime izkušnja. Vzeli smo dva krožnika riža z zelenjavno omako in ga pojedli na svetih tleh. Ker tam nihče ne uporablja pribora, smo kot lokalci jedli z dobro razkuženimi rokami. 10/10 izkušnja.❤️

• Šetkanje naokoli

April 4, 2023 in Malaysia ⋅ ☁️ 32 °C

Moji sopotniki so šli nazaj v hostel, jaz pa še na eno šetnjo, iskat kaj za pod zob in kafe. Ledeno kavo sem si DIY naredila kar sama v 7-elevenu, s kombinacijo hladne črne kave v piksni in tetrapakom sojinega mleka. Ko se sprehajam vidim lokalno restavracijo, kjer me takoj ko prečkam prag, sprejme prijazen gospod in mi pokaže vegetarjanski meni.
    Luštno kosilce!

• Večerni sprehod

April 4, 2023 in Malaysia

S skupinico iz hostla smo se podali na happy hour v enega izmed barov, pri katerem ima lastnik hostla veze, tako da smo malo bolj poceni pili. 🍻🍹
    Za dva mojita 10€, ni ravno poceni, so pa bili dobri in družba luštna. Seveda nam je po pijači pasalo nekaj slabega, tako da smo se podali na Jalan night market, po nekaj ocvrtega😮.
    Jaz sem jedla ocvrto tofu skorjo s kitajskim zeljem, ter enoki gobice v listnatem testu😙👌.

• Lunch time🍜

April 5, 2023 in Malaysia ⋅ ☁️ 31 °C

Sweet veggie. Vegetarijanska avtentiča azijska restavracija, kjer za noro nizke cene dobiš noro dobro hrano. Mee Soup in Mock meat Bao bun skupaj za 10.5 Ringgitov, cca 2€. Odlično, v prihodnjih dneh ziher pridem še naokrog.Read more

• Pasar Malam Taman Connaught

April 5, 2023 in Malaysia ⋅ ☁️ 28 °C

Nočni market, ki je odprt samo ob sredah. Že okoli šestih se nabere na stotine ljudi, večinoma domačinov, ki pridejo na sprehod po najdaljšem trgu v Kuala Lumpurju, ki je dolg kar 2km.
    Strežejo 99% hrane, tu pa tam pa lahko najdeš kakšne torbice ali čevlje.
    V skupini nas je bilo kar veliko vegank/vegetarijank, in najprej nas je malo skrbelo, da za nas nič nebo. So se nam vse skrbi razblinile že po petih minutah, ko smo našle polnjen ocvrt tofu in zelenjavne palačinke😋.
    Safe to say da smo se vsi ornk dobro najedli (check photos for proof).

• Federal Territory Mosque

April 6, 2023 in Malaysia ⋅ 🌧 33 °C

Nora izkušnja.
    Prišle smo do vhoda v moskvo, kjer so turistom zastonj posojali oblačila, bi katera smo se iz spoštovanja religije in njenih pripadnikov preoblekle. V ohlajeni in z vodo priskrbljeni sobi smo počakale našega vodiča, ki nam je skoraj dve uri razkazoval mošejo in odgovoril na čisto vsako vprašanje. Na tleh sredi mošeje smo debatirali smisel religije, podobnosti med Islamom in krščanstvom ter drug drugemu zastavljali filozofska vprašanja, kot so, Kako bi opisal Boga, Kako živeti izpopolnjeno življenje in Kaj sploh je smisel, da smo na svetu.Read more

• Sprehod po China Townu & večerja

April 6, 2023 in Malaysia ⋅ 🌧 29 °C

Hiter sprehod do China Towna, saj nas je po poti ujel dež. Malo smo se pošetkale, vendar ker smo bile vse lačne, hitro iskale nekaj za pod 🦷.
    Čisto ponesreči naletimo na noro kulsko vegansko restavracijo, kjer smo za skorajda šmešne cene jedle odlično in tudi fancy hrano. Z Maxinne sva si delili Spicy Tempeh bites, potem pa sem sama naročila še beetroot tacose s karameliziarno bučo, miso prelivom, rdečim zeljem, repo in bog ve še čim.
    10/10✨

• Thean Hou Temple

April 7, 2023 in Malaysia ⋅ ☁️ 30 °C

Budistični tempelj, malo izven čistega centra. Čisto nasprotje včerajšnje mošeje, v najboljšem smislu. Čudovito je videti tako veliko različnih religij, ki sobivajo v sožitju in spodbujajo multi kulturni učinek mesta.
    Pred templjem je bil celo mali park s kipi živali, ki predstavljajo leta rojstva. Sem šla preverit, sama sem leto konja🐎.