• Hendrieckje
  • Hendrieckje

Fietsvakantie 11-stedentocht

Sinds mijn vorige (korte) fietsvakantie denk ik al na over het maken van een langere tocht en omdat ik ooit met een buscamper (met reisgenoot) al eens een rondje 11-steden heb gereden, lijkt het me leuk om dat ook eens op de fiets te doen. Leggi altro
  • Henk Helmantel

9 agosto 2025, Olanda ⋅ ☁️ 23 °C

In een zaal apart hangen allemaal schilderijen van Henk Helmantel. Dit is een schilder uit Groningen. Ik was onder de indruk van de schilderijen van Jopie Huisman, maar nu ik deze van Henk Helmantel zie, vind ik die nog veel mooier. Soms is het net alsof het een foto is. Prachtig!! Ik moet maar eens even op onderzoek uit of ik daar meer van kan bekijken. Als souveniertje koop ik een leuk tasje waarop 1 van zijn schilderijen is afgebeeld.
    Als ik uit het museum kom, heb ik wel trek in iets. Ik zoek een terrasje op en bestel een cappuccino met een monchou-gebakje☺️ (monchou is mijn lievelingstaart). Daar krijg ik ook mijn Workum-stempel en daarna zoek ik de fontein en zet die nog op de foto, voordat ik verder fiets.
    Leggi altro

• Logeeradres 4 (Bolsward/Boalsert)

9 agosto 2025, Olanda ⋅ 🌬 23 °C

Naar Bolsward toe heb ik weer schuin tegenwind en het is iets harder gaan waaien, dus dat is pech. Als ik arriveer zoek ik eerst de fontein op, en op weg erheen maak ik een paar foto's. Bij de fontein is een fotoshoot met een meisje in een soort van prinsessenjurk en een wit! paard. De fontein staat weer op de foto, dus kan ik verder. In een cafetaria kan ik een stempel voor mijn kaart halen en dan neem ik een ijsje, ik ben er nou toch, dus waarom niet... 😎

Daarna fiets ik naar de Poiesz, koop een salade, blikje cola en wat brood en fiets dan door naar mijn logeeradres. Ik word hartelijk ontvangen door de heer des huizes en hij zegt dat ik maar door moet lopen naar de kamer, want daar is Tineke (de gastvrouw). Tineke blijkt iets te mankeren en ligt in een ligstoel in de kamer met een lief klein, maar fel blaffend hondje erbij.

We praten gezellig en dan vraag ik toch maar of ik mag vragen wat ze heeft. Ze vertelt dat ze Parkinsonisme heeft. Nou, ik heb gehoord van de ziekte van Parkinson, maar niet van Parkinsonisme. Ze wijst me een tijdschrift aan en zegt dat ik er een interview in kan vinden met haar. Dan weet ik precies wat het is.

De gastheer wijst me vervolgens de weg naar boven en hij sjouwt zelfs een paar tassen voor me. Ik ontmoet de andere gasten (nog 4!) en daarna ga ik eerst maar douchen.

Daarna lees ik het artikel. Zie foto's.

• Ontbijt in Bolsward/Boalsert

10 agosto 2025, Olanda ⋅ ☀️ 20 °C

Om 08.30 uur is het ontbijt. Als ik beneden kom, staat de tafel vol en we eten heel gezellig. Na het eten ruimen we op en ik klets nog even in het Fries door met de gastvrouw. De rest spreekt abn, nou ja, op z'n Amsterdams, dus even Fries praten is ook wel leuk. Na het ontbijt pak ik alles weer in en doe het op de fiets en dan vertrek ik richting Harlingen.Leggi altro

• Franeker/Frjentsjer

10 agosto 2025, Olanda ⋅ ⛅ 21 °C

En dan ineens is het al best laat en voor het eerst deze week sta ik een beetje op tijd, omdat ik een afspraak heb in Franeker. Derwin, Mariëlle en Yrsa & Elin komen ook naar Franeker en we hebben een koffiedate. Het is erg gezellig. Na een zoektocht naar mijn sleutels (die ik in ze toiletruimte had laten liggen😬😳), lopen we samen naar de fontein van Franeker en de dames hebben er veel pret. Ze willen zelfs graag hun kleren uitdoen, haha. Ze poetsen nog even de fiets van oma en dan zoeken zij de auto weer op (heel jammer, want het is erg leuk met de dames) en ik drink iets op het terras van restaurant De Doelen, omdat ik daar ook mijn stempel moet halen.Leggi altro

• Logeeradres 5 (Minnertsga/Minnertsgea)

10 agosto 2025, Olanda ⋅ ☀️ 21 °C

Omdat er in Franeker geen slaapplek van VodF meer vrij was, heb ik het iets hogerop gezocht. Vlakbij Minnertsga vond ik een plekje en ik kon komen. Bij mijn aantekeningen had ik gezet dat het een hele vriendelijke vrouw was waar ik mee had gebeld.

Nou, ook live is ze supervriendelijk! En ik ben de enige gast, ik heb een plekje helemaal voor mezelf en alhoewel het allemaal best oud is, is het 't mooiste plekje tot nu toe. Een paradijsje hier. 💚 Een prachtige tuin, kippen en een geit lopen los en ik heb een room with a view. 😍 Ik neem een douche en ga eten terwijl ik voor het raam zit.

Straks moet ik op zoek naar de vijver, want de gastvrouw zei dat ze benieuwd was of ik de vijver zou kunnen vinden...🤔 Ik mag overal komen zei ze. En als ik per ongeluk een deur open zou doen en ik zou hen (zij en haar echtgenoot) zien zitten, dan moest ik maar even hoi zeggen. 😅
    Leggi altro

• Verborgen plekjes in de tuin

10 agosto 2025, Olanda ⋅ ☀️ 19 °C

Rond 21 uur ga ik een rondje door de tuin wandelen. Ik vind de vijver, maar hij was wel heel erg goed verborgen. Overal zijn verborgen plekjes in de tuin. Het is echt een klein paradijsje. Geweldig!! Ik heb nog veel meer foto's, maar ik moet een keuze maken, want ik mag maar 20 foto's per verhaaltje. Als ik weer naar binnen wil, gaat de geit dwarsliggen. 😅Leggi altro

• Ontbijten in het paradijsje

11 agosto 2025, Olanda ⋅ ☀️ 15 °C

Ik heb lekker geslapen met de deur naar buiten op het haakje. Het kussen is iets te zacht, niet helemaal zoals ik het graag heb, maar tot nu toe mag ik niet klagen over de kussens. Ik slaap lekker en blijkbaar is het fietsen goed voor mijn benen, want ik word de hele week niet wakker van de pijn, terwijl dat thuis wel zo is. Meer fietsen dus! Het ontbijt staat voor me klaar op het tafeltje bij de deur. Ik ga weer op het mooie plekje voor het raam zitten eten. Als ik bijna klaar ben, komt de gastvrouw me goedemorgen wensen en we hebben een leuk gesprek. Na het opruimen, inpakken en betalen ga ik weer op weg. Ik hoef vandaag niet heel ver.Leggi altro

• St. Annaparochie/St. Anne

11 agosto 2025, Olanda ⋅ ☀️ 21 °C

Al snel fiets ik St. Annaparochie binnen. Er staat een mooi kunstwerk als je het dorp binnenkomt. Even later kom ik voorbij nog een spreuk op een grote kar, maar ik fiets te snel om er nog een foto van te nemen. De tekst is mooi: Kop d'r voor. Nait soezen zouden ze in Grunn zeggen.

Ik stop even bij de grote kerk en kijk of er iets van horeca open is. Dat blijkt 1 eetcafé te zijn, de rest is dicht. Ook in de dorpjes verderop is er niets open volgens GoogleMaps, dus ik besluit hier een cappuccino te bestellen.

En net als ik weer verder wil fietsen krijg ik een SMS. Dat belooft weer een leuk plekje vanmiddag.

• Onderweg

11 agosto 2025, Olanda ⋅ ☁️ 22 °C

In Vrouwenparochie/Froubuurt word er afscheid genomen met "Ant kikes in Froubuurt". Fantastische Friese naam trouwens.

De foto's heb ik gemaakt toen ik bijna in Marrum was:

- Een prachtige kleine molen tussen de afschuwelijke grote molens in.
    - Een pannenkoekentrein, hoe leuk is dat om daar te gaan eten met je (klein)kinderen.
    - Een foto van mij met m'n zonnehoedje. Grappig dat het me de hele week al niks kan schelen hoe ik erbij loop/fiets. Geen make-up, zonnehoedje, slierterig haar, fietszonnebril, onflatteuze jurkjes... 😎😝

• Hogebeintum/Hegebeintum

11 agosto 2025, Olanda ⋅ ☁️ 23 °C

Ik logeer vannacht in een B&B in Ferwerd, maar omdat ik daar niet eerder dan om 14.00 uur in mag, fiets ik een klein stukje door naar Hegebeintum. Daar is mijn beppe Hendrikje Fennema geboren, naar haar ben ik vernoemd. Ik loop een rondje om de kerk die op de hoge terp staat. Helaas is de kerk niet open en ook het bezoekerscentrum is niet open op maandag.

Er was een man bezig met een graf. Ik hoorde hem zeggen dat er een aantal graven verzakt zijn.

• Ferwerd/Ferwert

11 agosto 2025, Olanda ⋅ ☁️ 23 °C

Ik fiets weer terug als ik in Hegebeintum uitgekeken ben. Ik maak wat foto's van bijzonderheden, zit nog even op een bankje en fiets dan naar mijn b&b: Tante Bobo. Het lukte me niet om in deze omgeving een adres te vinden van VodF, dus daarom vandaag naar een b&b. Wel duurder, maar waarschijnlijk ook wat luxer en meer privacy. Hoop ik.Leggi altro

• Logeeradres 6 (Ferwerd/Ferwert)

11 agosto 2025, Olanda ⋅ ☁️ 23 °C

Nou luxe is het niet echt, maar wel weer echt leuk! Heel ouderwets, maar ook erg mooi. De gastvrouw is er niet, maar de code van het sleutelkluisje werkt en ik haal de spullen die ik nodig heb van de fiets. De fiets zet ik meteen aan de lader buiten.

Ik maak veel foto's van alles en denk dat ik me hier wel prima thuis zal voelen. Ik snap overigens wel dat het niet de duurste b&b is. 😃

• Start van dag 7

12 agosto 2025, Olanda ⋅ ☁️ 22 °C

Ik heb geen ontbijt vanochtend. Dat vind ik prima, want normaal eet ik ook pas later op de dag. Ik heb gisteren een paar broodjes gekocht en ik ben van plan om die onderweg ergens op te eten. Ik neem afscheid van "tante Bobo" en ga op weg.

Ik fiets eerst weer door Hegebeintum en daarna door naar Blija. Onderweg is er een klein beetje regen.
    Na Blija mag ik de Zeedijk op. Daar is het, zoals altijd, prachtig. Helaas schijnt de zon nog niet en ben ik zelfs een beetje koud. Ik zou eerst nog even de pier van Holwerd op voor een bakje koffie, maar als ik op de driesprong ben, heb ik toch geen zin in de extra km's tegenwind, dus fiets ik direct door naar Holwerd.

• Holwerd

12 agosto 2025, Olanda ⋅ ☁️ 23 °C

Als ik Holwerd binnenfiets, zie ik al snel een mooie kerk. Ik zou deze week geen kerken van binnen bekijken maar, ik weet niet waarom, toch ga ik bij deze naar binnen. Ik krijg er geen spijt van, omdat er een wc is... 😎
    Dat is een grapje, maar spijt heb ik niet, want het is een mooie kerk en er is een kunstwerk in wording, waar ik aan mee kan werken. Dat vind ik leuk, dus maak ik wat er wordt gevraagd.

• Dokkum

12 agosto 2025, Olanda ⋅ ☀️ 27 °C

Onderweg naar Dokkum is mijn aandacht even niet bij de weg (ik kijk achterom naar iets) en mijn voorwiel raakt net naast de weg in de berm. De berm is een stukje lager, dus het gaat bijna mis. Gelukkig lukt het me, wonder boven wonder, om de weg weer op te komen zonder te vallen. Het balanceren met de fiets is lastig vanwege alle bagage.

In Dokkum stop ik even om te kijken waar ik heen wil en meteen staat er een oude meneer bij me met een hondje. Hij wil van alles van me weten en ik vertel hem wat ik aan het doen ben en waar ik vandaan kom.

Even later fiets ik over een heel leuk ophaalbruggetje. Ik wil lastminute nog even stoppen in het midden ervan en grijp de leuning vast. Helaas is het niet een vaste leuning, maar wiebelt hij flink. Ik verlies mijn balans en de fiets valt. Gelukkig lukt het mij om overeind te blijven, geen idee hoe ik dat deed.

In Dokkum zoek ik de horeca op waar ik de stempel moet halen en bestel een koffie. Daarna ga ik naar de fontein, maar dat valt een beetje tegen helaas. Hij werkt namelijk niet. Ik zoek het op en lees dat het waarschijnlijk te warm is. Heel jammer, nu heb ik van deze geen filmpje en het schijnt juist wel een bijzondere te zijn.

• Logeeradres 7 (Rinsumageest/Rinsumageast

12 agosto 2025, Olanda ⋅ ⛅ 29 °C

Ik ben iets te vroeg in Rinsumageest, dus ik fiets eerst een rondje door het dorp. Het is niet heel groot.
    Ik slaap hier omdat er in Dokkum niets meer vrij was. Het is weer een paar km van de route, maar morgen is een korte route, dus dan maakt het niet uit.
    Als ik op mijn slaapadres arriveer, word ik heel hartelijk ontvangen door de gastvrouw. Ze laat mij mijn slaapplek zien en dan ben ik meteen helemaal blij. 😃
    Een prachtig appartement voor mij alleen met alles erop en eraan een ook nog hartstikke koel. Ik pak mijn spullen van de fiets, zet de fiets aan de lader en plof eerst op de bank met een glas drinken. Poeh, het was erg warm onderweg.

• Laatste ochtend

13 agosto 2025, Olanda ⋅ ☀️ 24 °C

Ik heb niet heel goed geslapen helaas en ik heb wat last van mijn spijsvertering. Beide zal waarschijnlijk wel door de warmte komen.
    Dus na een langzame start ga ik niet heel vroeg op weg voor de laatste etappe. Deze gaat voornamelijk langs de Dokkumer Ee en dit is ook weer een prachtige route. Onderweg maak ik foto's, vaak tijdens het fietsen, want ik wil in 1 keer door naar Leeuwarden. Ik kom o.a. door Burdaard en dat lijkt me een mooie plek om te wonen.Leggi altro

• Bartlehiem en verder

13 agosto 2025, Olanda ⋅ ☀️ 26 °C

Naar Bartlehiem ben ik nieuwsgierig, maar eigenlijk is er niet heel veel te zien. Het is een hoog bruggetje zoals er hier heel veel van zijn. Alleen het idee van hoe belangrijk het tijdens een elfstedentocht is, maakt het bruggetje bijzonder.

Er staan 2 anderen bij me en 1 van hen vraagt of hij een foto van mij zal maken. Dat vind ik leuk, dus so it goes. De foto's zijn niet heel charmant, maar zo heb ik toch bewijs dat ik er was. 😎
    Een andere meneer is aan het mopperen dat wij bovenop de brug staan.

Onderweg naar Leeuwarden maar weer en dan staat er 300 km op de teller. Dat heb ik tot nu toe gefietst deze week.

• Leeuwarden/Ljouwert

13 agosto 2025, Olanda ⋅ ☀️ 27 °C

En dan ben ik klaar met de 8 routes van de 11-stedentocht. Ik moet nog 1 foto van een fontein en 1 stempel. De stempel moet ik halen bij het Douwe Egberts Café, dus ga ik daar ook even zitten met iets lekkers. Wel verdiend vind ik. 😇

Om 13.46 neem ik de sneltrein naar Buitenpost.