• Hoa Lu

February 13, 2025 in Vietnam ⋅ ☁️ 21 °C

Na een busrit van twee uur naar Ninh Binh begonnen we onze verkenningstocht per fiets. De heenweg volgde de hoofdweg, maar de terugweg langs de rijstvelden was een stuk indrukwekkender, met groene velden en bergen op de achtergrond.

Hoa Lu was de hoofdstad van Vietnam in de 10e en 11e eeuw.

Onze gids vertelde dat bezoekers de rechteringang van de tempel nemen, een symbool voor de toekomst, terwijl de middelste poort enkel was voorbehouden aan koningen.

Een opvallend kenmerk bij alle tempels zijn de kleurrijke vlaggen die de vijf elementen uit de Vietnamese filosofie vertegenwoordigen: geel voor aarde, rood voor vuur, blauw voor water, groen voor hout en wit voor metaal. Deze kleuren symboliseren de balans en harmonie in het universum.

Bij de ingang staat een beeld van een Vietnamese eenhoorn. Een mythisch wezen dat in de Vietnamese cultuur staat voor kracht, wijsheid en bescherming. Het is een van de vier heilige dieren, samen met de draak, schildpad en feniks.

De gids vertelde ook dat er veel respect is voor vrouwen. Zo zijn de handen van de draak vaak gebaseerd op vrouwen handen. Dit komt doordat zij tijdens oorlogen werkten op de rijstvelden om het land te onderhouden.