Hanneke & Maria tarafından 8 günlük bir macera Okumaya devam et

• 62fotoğraflar
  • 0beğeniler
  • Reisdag

1 Ekim 2024, Portekiz ⋅ ☀️ 23 °C

S ochtends opgehaald door taxi Frank en Pleun en weggebracht naar het treinstation. De reis kan beginnen. Al 1 trein eerder naar den bosch zodat de overstap daar wat meer tijd geeft. De ns brengt ons keurig op tijd naar Schiphol airport. De kofferdrop loopt voorspoedig en ook bij de veiligheidscontrole is het niet druk. Even gekeken bij de winkeltjes koffie gedronken en onze zelf meegebrachte lunch genuttigd. Het vliegtuig blijkt vertraging te hebben.
    Na een veilige vliegreis om 17.56 geland op vlieghaven Funchal. Op de vluchthaven werden we ontvangen door gids Geert Jan. Deze laat ons nog even kennismaken met madeira en last een stop in bij het beeld Cristo Rei
    Die aan de zuidkust van madeira staat. Het inchecken bij het hotel ging erg traag. Maar blij verrast toen bleek dat we een appartement in het hotel hadden. Bij de supermarkt om de hoek een tomatensoep,stokbrood, kaasjes water en een wijntje gehaald. Gegeten en daarna moe in ons bed gedoken. Om 6.45 uur gaat de wekker weer.

• dagje Funchal

2 Ekim 2024, Portekiz ⋅ ☀️ 26 °C

Na een goede nacht en een goed uitgebreid ontbijt gestart aan dag 2 van onze vakantie.
    Om 8.45 kregen we uitleg van Geert Jan onze gids over madeira, het programm etc. Vandaag staat de botanische tuin in Funchal op het programma en de markt
    Hallen , een rondleiding bij het borduur atelier en een kleine rondleiding en proeverij van de madeira (versterkte wijn).

De botanische tuin is in 1881 aangelegd door de familie Reid. Deze familie liet door scheepvaarders verschillende bloemen en planten verschepen naar madeira, de meeste vanuit zuid Amerika en Azië.
    In 1960 is de tuin overgedragen aan de stad Funchal.
    Een erg mooie en goed onderhouden tuin. Er stond ook nog wel het een en ander in bloei.

Na de botanische tuin zijn we richting het centrum van Funchal gereden en hebben we de markthal bezocht. Hier verkopen ze bloemen, hierbij staan de vrouwen kooplui nog in klederdracht. Ook vele soorten fruit, bij sommige kramen mag je ook proeven. En op de visafdeling verkopen ze de De zwarte degenvis of wel Espada. Deze vis eten ze hier vaak met banaan en passievruchtsaus.
    Op de markt een bica (espresso) en een Chino ( gewone koffie) gedronken. We moesten €3,10 afrekenen.

Na de markt zijn we naar het borduur atelier gegaan en daar hebben we uitleg gehad. De mensen worden per steek betaald de mannen berekenen het aantal steken per patroon. Nog echt ouderwets handwerk. Maar de omstandigheden waar ze hierin werken zou in Nederland niet meer mogen.

Nu door naar Blandy een familiebedrijf die de madeira versterkte wijnen maakt. De wijn wordt op eiken whiskey vaten gerijpt. Door suiker toe te voegen is het langer houdbaar. De wijnvaten staan niet in een wijnkelder maar hoger vanwege de warmte, om het alcoholpercentage hoger te maken. Daarna mochten we 2 madeira's 5 jaar oud proeven de zoete en de droge. Beide erg lekker.

Een vrije middag, wij kiezen ervoor om inFunchal te blijven. Geluncht bij de pizza hut en via de boulevard naar het oude gedeelte gelopen. In een van de straten hebben kunstenaars oude gebouwen die nietmeer bewoond zijn of de deuren daarvan beschilderd.
    Via de markt en cathedraal waar een rozenhoedje gebeden werd,weer terug met de bus naar het hotel.

' s avonds uit eten bij dona nina in de omgeving van het hotel.

• WEST MADEIRA

3 Ekim 2024, Portekiz ⋅ ☀️ 25 °C

Eerst een klein beetje geschiedenis van madeira.
    madeira is ontdekt in juli 1419 door João Gonçalves Zarco. De haven lag eerst aan de andere kant maar door weersomstandigheden is deze later verplaatst. Madeira betekent hout. Machico is de voormalige hoofdstad van Madeira.

Vandaag gaan we met de bus op pad. Eerst gaan we naar het vissersplaatsje Câmara de Lobos.
    De kinderen die hier wonen hebben van afval voornamelijk plastic, het plaatsje aangekleed. Ook kun je hier een man huren voor 25 euro die voor jouw wat klusjes kan doen
    Dit zijn de lokale vissersmannen. ( zonder tanden). Een gezellige plaats met een mooie kerk en een uitzichtpunt.
    Daarna zijn we doorgereden naar cabo Girão.
    Hier sta je op een van de hoogste zeekliffen van de wereld. 589 mtr boven de zeespiegel.
    Je kunt als je er op staat naar beneden kijken want de vloer is doorzichtig.
    Helaas konden we niet over de bergpas encumeada vanwege lawine gevaar. Maar we hebben een andere mooie alternatieve route gereden, erg mooi. In são Vincente zijn we aan zee gaan lunchen. Soep, visgerecht en ijs met fruit na.
    Nog even aan het water vertoeft en toen de bus weer in op we naar Porto Moniz in het noordwesten. Hierbij reden we ook nog over een stuk weg, waar brand is geweest.
    Porto Moniz staat bekend onder ruige kust van lavarotsen en natuurlijk gevormde zwembaden. Hierna zijn we weer terug naar het hotel gereden. In de avond op de hotelkamer wijntje en kaasplankje gedaan.

• Pico dos Barcelos, nonnenvallei en Monte

4 Ekim 2024, Portekiz ⋅ ☀️ 27 °C

Vanochtend hadden we vrije tijd. Om 14.00 uur moesten we klaar staan.
    Eerst wat uitgeslapen, ontbeten en daarna naar het zwembad om te relaxen. Na de lunch vertrokken naar picos de Barcelona voor een mooi uitzicht. De gids heeft ons daar laten proeven van de poncha.

Poncha is een traditionele alcoholische drank afkomstig van het Portugese eiland Madeira. De drank is gemaakt van aguardente de cana (een gedestilleerde drank gemaakt van suikerrietsap), honing of suiker, en meestal sinaasappel- of citroensap. Er kunnen ook andere vruchtensappen worden gebruikt.

Daarna doorgereden naar de op 1095 meter hoog gelegen eira do serrado. Vanaf dit dorp kun je de nonnenvallei bewonderen. In de 16e eeuw zijn vele nonnen uit het klooster ondergedoken tijdens hun vlucht voor de vele piraten die Madeira aandeden.
    Erg indrukwekkend stukje natuur. (Zie filmpje)
    Daarna naar Monte, dit staat bekend om de toboggan. Dit zijn rieten sleeën waarmee vroeger de marktwaarde naar beneden werd gebracht. Je kan er nu een ritje in maken. Hier de kerk nog bezocht de
    Igreja de Nossa Senhora do Monte.
    S avonds uit eten en het gerecht op van de bekende vis hier op madeira de espada. Heerlijk gegeten.

• Palheiro Gardens en levada's

5 Ekim 2024, Portekiz ⋅ ⛅ 23 °C

Vandaag hadden we in de ochtend weer vrije tijd tot 14.00 uur daarna hebben we een middagprogramma excursie.
    In de ochtend na het ontbijt, zijn we op zoek gegaan hoe we langs de zee kunnen lopen. Via iemand in de groep kregen we het advies een bepaalde weg in te slaan. Hierbij kwamen we inderdaad op de boulevard terecht. Een stuk langs het water gewandeld tot we bij een theehuis aankwamen, hier een kopje thee en koffie gedronken. Hierna verder op pad. We komen bij een pad aan waar we een stukje naar beneden lopen, daarna is er een poort naar een tunnel door het grotgebergte heen om naar de andere kant te komen. Hier is het kiezelstrand. Even met de voetjes in het water gestaan. Heerlijk. Weer terug via de supermarkt naar het hotel en ee broodje gegeten als lunch. Als toetje een pastei de nata genomen. We kregen nog even bezoek van een uil op ons balkon. Deze zorgen ervoor dat het hotel geen last krijgt van duiven.

We werden om 14.00 uur opgehaald met de bus om naar de palheiro gardens te gaan. Dit is de privétuin van de familie Blandy. Prachtige tuin uit de 18e eeuw met planten over de hele wereld. Na het bezoek aan de tuin maken we nog een wandeling langs een van de levada's. Dit zijn irrigatiekanalen en voeren het water vanuit het noorden uit de bergen naar het droge zuiden. Deze kanalen zijn belangrijk om de landbouw van water te voorzien. Na de wandeling sluiten we de middag af bij het jasmin tea house met een kopje thee en wat lekkers.

s' avonds uit eten
    Hanneke had de espetada', een vleesspies. Dit is een Traditioneel gerecht op Madeira, het zijn stukken rundvlees die op een lauriertak geregen worden. Het vlees wordt vooraf ingewreven met zeezout, laurier en knoflook. Vervolgens worden de stokken op de barbecue of grill gelegd
    Helaas mogen ze het niet eer doen op een laurierblad en wordt er steeds vaker een ijzeren spies gebruikt.
    Maria had de tonijn.