Currently traveling

Slovenië

Slovenië, het groene hart van Euopa Read more
  • Currently in
    🇩🇪 Dörndorf, Duitsland

Op weg naar huis met stop in Duitsland

5 hours ago in Germany ⋅ 🌙 8 °C

Vandaag gaan we beginnen aan de terugreis naar Nederland. 519 km staan vandaag op het programma.
    We vertrekken om 9.00 na het ontbijt.
    We gaan wederom door de Karawanken tunnel. Hierbij wordt de bus gecontroleerd d.m.v. een thermocontrole en hoogte, dit is om het verkeer goed te verdelen qua afstand.
    Ook vrachtwagens met gevaarlijke stoffen worden hierbij gecontroleerd en krijgen begeleiding, dat er afstand gehouden kan worden tussen de voertuigen voor extra veiligheid in de tunnel. Om 11.00 hebben we koffiepauze op hetzelfde adres als de heenweg in Oostenrijk,
    Koffie With a vieuw en een koek. Mede mogelijk gemaakt door onze buschauffeur Wouter.
    Om 12.45 uur arriveren we bij
    De königssee, hier krijgen we 1,5 uur de tijd. Hier nuttigen we de broodjes die we vanochtend in Slovenië hebben gekocht bij de bakker. We maken nog een wandeling en bekijken de souvenirs winkels. Onderweg houden we nog een fotostop bij de Chiemsee.
    Om 17.50 uur arriveren we bij het hotel in Duitsland in Denkendorf.
    Om 19.00 uur krijgen we het diner. Natuurlijk Duitse Schnitzel.

• Koper en Piran

October 13 in Slovenia ⋅ ☀️ 21 °C

Koper izola en piran.
    3 grote havenplaatsen
    Deze plaatsen zijn vanaf de middeleeuwen belangrijke plek Slovenië

Vandaag gaan we naar de kustplaatsen Koper en Piran
    We rijden eerst naar koper koper heeft 6.000 inwoners
    Is 2 talig, de bewoners spreken sloveens en Italiaans. Ook de plaatnaamborden en straatnamen staan er in 2 talen vernoemd. Het wordt ook wel geiten eiland genoemd omdat het viel onder een kleine Romeinse nederzetting genaamd insula caprea. Nu is het de belangrijkste havenstad van Slovenië. We komen aan in koper rond 10.30 uur en hebben tot 12.30 de tijd om rond te kijken
    We hebben eerst koffie gedronken in het zonnetje. Er kwam net voor het terras een leuk oud fiatje voorbij gereden en stopte voor onze neus. Na de koffie zijn we het centrum ingelopen nadat we het plein achter de stadsmuur hebben bewonderd. Hier staat een fontijn uit 1666.
    We lopen de gezellige straatjes door en komen uit bij het Titoplein. Voordat we hier arriveren hebben we in een heel klein winkeltje het bekende zout uit Piran gekocht met de toegevoegde smaakjes
    Rozemarijn , pepermunt en citroenschil. Door de verkoop van het zout en de opbrengsten daarvan kwam dit de stad ten goede.
    Op het Titoplein staat het paleis en de cathedraal van Koper.(Zie filmpje).
    Na het bezoek aan de cathedraal zijn we richting de haven gelopen. Er liggen veel bootjes. Na nog een ijsje met de smaak walnoot vijg te hebben genuttigd, lopen we terug naar de bus.

Na een korte busstop met mooi uitzicht op de golf van triēst(Zie filmpje), belanden we in Piran. Piran is een vestingsstad met 2600 inwoners op een oppervlakte van 42,22 km².
    We lopen eerst naar het uiterste punt waar de vuurtoren staat, vanuit daar lopen we naar de st Joris cathedraal en hebben we uitzicht over het stadje Piran. Door een wir war van leuke kleine straatjes lopen we naar beneden naar hetTartini plein, vernoemd naar een bekende componist en violist in Slovenië. We besluiten op een terras wat te drinken en te eten. Vandaag was het een warme dag. 24 graden.
    We keren rond 15.30 uur weer terug naar de bus. Daar wordt nog een groepsfoto gemaakt.
    En binnen 2 uur weer terug naar het hotel, waar we de koffer in mogen gaan pakken

• Kranj en Bled

October 12 in Slovenia ⋅ 🌙 14 °C

Om 7.00 uur opgestaan en om 8.00 zaten we aan het ontbijt. We hebben vandaag tot 13.00 uur vrije tijd. Daarna vertrekken we met de bus naar het meer van Bled.
    Na het ontbijt besluiten we de wandeling hier in het plaatsje kranj te maken langs de rivier de Sava. Een wandeling van ruim een half uurtje
    Daarna koffie en thee gedronken in een leuk lokaal tentje.
    Je kunt hier ook een stukje van de rioolbuizen zien, daar konden we niet naar binnen en de vvv was gesloten, dus ook geen ticket kunnen kopen.
    Terug gelopen naar het hotel om nog even te relaxen. Ons broodje wat gisteren gekocht was gegeten en toen op pad met de bus.
    We rijden naar bled en we hebben de boot bijgeboekt.
    Deze boot heet een pletna
    en traditionele boot. Pletna's worden door de lokale bevolking gemaakt en zijn alleen bekend in Bled. Hun oorsprong gaat terug tot 1590. Ze zijn al van ver te herkennen aan het kleurrijke canvas dak dat bescherming biedt tegen de zon en andere weersomstandigheden. De boot is 7 meter lang en 2 meter breed en biedt veilige vaart aan 18 personen . Hij wordt voortbewogen met een speciale "stehrudder"-techniek, staand en met twee roeiriemen. We varen naar Maria eiland en mogen daar 40 min rondlopen. We moeten eerst 99 treden omhoog klimmen. Er staat een kerkje op. We steken een kaarsje aan, en lopen wat rond op het eilandje. Genieten van de uitzichten. Na 40 min varen we terug en hebben we mooi zicht op het zomerverblijf van president Tito.
    Na de rondvaart hebben we ong 2,5 uur de tijd om bled te verkennen. Het centrum is niet heel bijzondercen we besluiten naar het kasteel te gaan. Dit zou ong 20 min lopen zijn. Het is een flinke klim, maar zeker de moeite waard. Boven op de top hebben we een prachtig uitzicht (Zie filmpje). Het kasteel blijkt qua entree vrij prijzig en we zouden er met teruglopen maar 45 min hebben. Dit vinden we zonde en we lopen via het kerkje waar we eerder langskwamen weer naar beneden. Via een mooi parkje gelegen aan het meer waar we nog even een moi zonnetje op het meer cadeau krijgen komen we het centrum binnen. In hotel Park eten we de originele Bled cream cake. Een specialiteit in Bled die je hier gefeten moet hebben. Het is een flinke stuk taart. We neuzen nog even bij de souvenirs shops en gaan dan naar de bus. Om 18.00 uur arriveren we weer bij het hotel.

• Meer van Bohinj en Kranj

October 11 in Slovenia ⋅ 🌙 11 °C

Om 8.30 uur ging de bus vertrekken naar het meer van Bohinj. Via het meer van Bled, wat we morgen gaan bezoeken komen we bij het meer van Bohinj. Het meer ligt in het Nationaal park Triglav. Het meer wordt gevoed door heldere bergrivieren. We konden ervoor kiezen om een boottocht te doen. Wij hebben ervoor gekozen om te gaan wandelen. Er is ook een kabelbaan en een waterval in de omgeving, maar we horen dat dat te ver weg ligt van waar de bus is gestopt. We bekijken eerst het uitzicht aan de punt van het meer. In de ochtend, nu trekt daar de mist nog op.
    Het kerkje wat erbij ligt is in de ochtend nog gesloten. We kiezen ervoor om de wandeltocht van 1 uur te volgen. En kijken wel hoe ver we komen met de tijd. We moeten om 12.00 uur terug zijn bij de bus. Een mooie herfstwandeling met mooi uitzicht over het meer. Je ziet ook goed de weerspiegeling in het water van de omliggende bergen (Zie ook het filmpje)
    We zijn op tijd terug bij het beginpunt en het kerkje is inmiddels open. Je moet er alleen entree voor betalen en zoveel tijd hebben we niet meer. We maken nog wat foto's nu de mist weg is. En lopen naar de bus en rijden terug naar ons hotel in Kranj. Hier kopen we bij de bakker aan de overkant nog snel een lunch voordat deze gaat sluiten. We eten deze lunch op, op ons terras.
    We hebben nu vrije tijd om kranj in te gaan
    We lopen het centrum in. Hier blijkt om 13.00 uur alles dicht te gaan op zaterdag. We lopen een route die langs de kerk komt en een kasteeltje en gaan dan via een oversteek het water de Sava over, op weg na een groot winkelcentrum hier kijken we op uit vanaf ons hotel terras. We zien nu ook het hotel vanaf de andere kant liggen.
    Deze winkels blijken open en we snuffelen wat rond. Doen boodschappen bij de grote supermarkt en lopen terug naar het hotel om even uit te rusten. Daarna lopen we nog even het centrum in voor een drankje. We bestellen bij het theatercafé 2 droge witte wijn. De man weet niet wat wij met dry bedoelen en haalt er iemand bij, deze vraagt of wij drei Weißwein willen. Na uitleg gegeven te hebben dat we not sweet but dry bedoelen krijgen we uiteindelijk 2 droge witte wijn, met een glas water. De kerk op het plein is inmiddels ook open en we horen orgelmuziek. Deze speelt van bruiloftsmars tot andere muziek. (Zie filmpje). We lopen hierna terug naar het hotel en maken ons klaar voor het avondeten.

• Grotten Postojna en Lipica

October 10 in Slovenia ⋅ ☁️ 12 °C

9.00 uur vertrokken naar de grotten van postojna.
    We waren rond 10.45 uur op de locatie na een mooie binnendoor route. Hierbij kwamen we in het landschap nog de vroegere houten standaarden tegen om tabaksbladeren te drogen. Dit was vroeger 1 van de inkomsten van het land. Maar Amerika heeft hun ingehaald met de tabaksindustrie. Nu exporteren ze vooral gedroogd gras. Daarom zie je hier weinig koeien grazen omdat het gras gespaard moet blijven.
    Bij de grot aangekomen gaan we eerst koffie drinken. Om 11.45 uur moeten we bij de ingang staan. deze grot
    is de benaming voor een lang karstgrottenstelsel bij de Sloveense plaats Postojna. Met een lengte van 20.570 m is het de op een na langste grot van Slovenië, en is de op één na grootste druipsteengrot ter wereld.
    Deze grotten werden gevormd door de rivier de Pivka. 5,3 km van de grotten zijn toegankelijk voor het publiek. In deze grotten komt de zeldzame grottenolm (grotsalamander) voor. Het dier is zo bijzonder dat het in het stadssymbool van Postojna prijkt.
    Een erg indrukwekkende grot. De temperatuur is ongeveer 10 graden. Je gaat eerst met een treintje al een stuk de grot in. (Zie filmpje). Daarna heb je nog een wandeltocht van 1,5 km lang. Je gaat op het laatst ook weer met het treintje terug. Tijdens het wachten op het treintje nog even in het winkeltje gekeken. Hier een kookboekje met sloveense gerechten voor bij de verzameling reiskookboeken gekocht
    We waren er om 13.30 uur weer uit de grot. Daarna ons broodje van de bakker gegeten en nog wat gedronken en nog buiten gewandeld. Om 15.00 kwam de bus weer op de afgesproken plek en gingen we op weg naar Lipica. Dit ligt vlak bij de Italiaanse grens. Hier worden vanaf 1580 paarden gefokt voor de Spaanse rijschool in Wenen. De lipizzanerpaarden. We hebben de oude stallen gezien, het museum en de rijtuigen en een kapelletje. En natuurlijk een aantal paarden. Deze paarden worden zwart geboren en hoe ouder ze worden hoe witter ze worden. Het is de oudste stoeterij van Europa. Om 17.00 rijden we terug naar het hotel en worden we getrakteerd om een mooie zonsondergang. 18.30 uur arriveren we in het hotel. E en gerust en gegeten. Daarna op tijd naar bed, want morgen vertrekt om 8.30 uur de bus.

• Ljubljana en Kropa

October 9 in Slovenia ⋅ ⛅ 12 °C

9.15 uur vertrokken na een onrustige nacht vanwege scholieren die ook in het hotel verbleven en zich niet aan de nachtrust hielden.
    Op weg naar de hoofdstad Ljubljana.
    Rond 10.00 uur gearriveerd op de plek waar gids Ton ons kwam ophalen.
    We kregen eerst een kort geschiedenislesje over Slovenië, het voormalige Joegoslavië. Na deze les die tot ver terug gaat en veel uitleg nodig heeft die ik jullie hier zal besparen, gaan we de stad in. Boven op de berg zien we het kasteel liggen.
    We lopen naar het grote plein. waar de bekende 3 bruggen van ontwerper Pleč̣nik zijn, de franciskanerkerk van de maria boodschap. (Zie filmpje) ook staat hier het standbeeld van france Preseren een bekende sloveense dichter. Even terug komen op dhr Pleč̣nik,Deze man heeft veel ontworpen in Ljubljana, hierover verder in ons verslag wat meer. We lopen nog over de markt naar de drakenbrug, hier moet je volgens de gids geweest zijn als je Ljubljana bezoekt. De draak is het symbool van ljubljana en staat op een aparte vlag van deze hoofdstad. Op de vlag van Slovenië staat de berg Triglav afgebeeld.
    We bekijken ook de mooie deuren die voor het bezoek zijn gemaakt voor de kathedraal toen de paus Ljublijana bezocht. En het gebouw van de bibliotheek ook gezien. Deze is ook ontworpen door pleč̣nik en de bovenste ramen zijn ramen die boeken uitbeelden. Om 12.00 uur waren we terug op het grote plein en hadden we nog 2 uur vrije tijd. Koffie en een heerlijk vers broodje zalm geluncht. En nog wat rondgelopen in deze gezellige stad. Op de terugweg geroosterde kastanjes gekocht als snackje in de bus.
    Na 1 uur rijden door een mooi gebied komen we aan in Kropa. Dit is een dorpje bekend om zijn siersmeedijzerwerk en hier maken ze spijkers. Er is een museum over, maar wij besloten om het dorpje te verkennen. Een mooi kerkje en veel watervalletjes door het dorpje heen. Na 1uur verkennen gingen we weer met de bus mee. Na 45 min waren we weer in het hotel. Helaas begon het te regenen. Nog wel even klein wandelingetje gemaakt in het plaatsje Kranj. Daarna op de kamer opgefrist en lekker gaan eten. En nog een thee gedronken met een paar mensen van de groep.

• Passentocht Karawanken

October 8 in Slovenia ⋅ ☁️ 14 °C

Om half 8 naar de winkel voor wat water en een sloveens flesje wijn. De winkel gaat hier voor de vroege vogels om 7 uur open. Na een goed ontbijt zijn we om 10.00 uur vertrokken. Vandaag staat een passentocht de Karawanken op het programma. Deze bergketen vormt de natuurlijke grens tussen Slovenië en Oostenrijk.
    We rijden de Loiblpas.
    We stoppen bij een gedenkplaats mauthausen
    Dit was een concentratiekamp die de tunnel hebben gegraven van Slovenië naar Oostenrijk, na deze indrukwekkende stop rijden we Karinthië binnen. In deze provincie hebben ze de meeste zonuren van Oostenrijk. Om 11.30 arriveren we bij de plaats klagenfurt am Wörthersee
    Waar we tot 14.00 mogen rond dwalen. Een leuk plaatsje met een mooi kerkje met veel toeters en bellen, en een mooi theater.
    In een heel klein koffietentje met leuke oude koffie- mokken, koffiekannen en koffiemolens, een bakje espresso gedronken. Bij Noordzee een wrap met tonijn gekocht die we heerlijk op een groot plein in het zonnetje hebben genuttigd. Daarna bij de vvv een map gehaald en een beetje door deze mooie stad gedwaald.
    Weer terug naar de bus, deze rijdt nog even langs het grootste meer van Oostenrijk de Wörthersee. Daarna gaan we weer terug richting het hotel via de wurtzenpass. Deze pas is 1073 meter. (18%). We stoppen eerst bij het uitzicht naar de grootste berg van Slovenië de triglav. Deze bergketen is ook het nationaal symbool van Slovenië en is ook verwerkt in de vlag. De wintersportplaats Kranjska Gora, dit ligt bij het Jasna meer waar je ook uitzicht hebt op de Triglav. Aan dit meer staat ook het andere symbool van Slovenië de Zlatorg (goudhoorn). Bij terugkomst rond 17.00 uur in het hotel even op ons terras gezeten om dit verslag te typen onder het genot van een Sloveens wijntje. Om 18.30 uur worden we verwacht bij het diner. Na de maaltijd nemen we nog een kopje thee mee naar de kamer en spelen nog een paar potjes yahtzee
    Nog even morgen voorbereiden dan gaan we naar Ljubljana

• Reisdag 2

October 7 in Slovenia ⋅ 🌙 11 °C

Om 6.30 uur ging de wekker. Redelijk goed geslapen.
    Na het ontbijt zijn we stipt om 8.00 uur vertrokken. Met mooi weer zal de chauffeur een binnenroute nemen. Om 10.15 uur hadden we er al 200 km op zitten. Na een pauze van een halfuur met een vers gezet bakje koffie door de chauffeur met een koek vervolgen we de reis weer.
    Onderweg net voor de Oostenrijkse grens, rond een uur of 12.00 uur komen we een bus met pech tegen. Een vrachtwagen was erachter tegen aan gereden. De achteruit ligt er uit. Gelukkig geen gewonden. Het blijkt een bus van Bolderman te zijn. Onze buschauffeur herkent de bus en gaat bellen of hij hulp kan bieden. We rijden terug en pikken de reizigers op. Er is voldoende plaats in onze bus. Deze reis gaat naar Kroatië. Ze rijden mee tot ons hotel en daar wordt verder voor hun nieuw vervoer geregeld. De binnendoor route ging na deze actie niet meer door.
    We rijden even in de regen.
    Na een pauze in Oostenrijk tussen de bergen met sneeuwtoppen en vogelfografie vervolgen we onze weg. Na een aantal lange tunnels bereiken we Slovenië, waar de zon schijnt. Om 17.30 uur kwamen we aan in het hotel kamer 214 is voor ons. Onze hotelkamer ingericht, en daarna gegeten in het restaurant. Het is in buffetvorm. Groentesoep, vlees vis, aardappelen, groente salade en een hartig dessert. Morgen vertrekken we pas om 10.00 uur dus een rustige start van de dag. Nog even een potje rummikub en dan slapen.

• Reisdag 1

October 6 in Germany ⋅ 🌧 10 °C

Om 5 uur ging de wekker!
    Om half 6 aamen met Hein vertrokken om mama op te halen. Op tijd bij stappegoor Om op de transferbus te stappen. De bus liet even op zich wachten, na een voorspoedige reis bij de overstapplaats in zeeland (brabant) aangekomen. Na een bakje koffie en een toiletbezoek onze bus op gezocht. We zijn maar met 25 personen. Dus lekker de ruimte in de bus. Om 8.20 uur kreeg onze buschauffeur Wouter het signaal dat we mochten vertrekken. Na een eerste stop van 30 min voor o.a. een sanitaire stop en de benen strekken vervolgen we onze weg over de Duitse autobahn. Rond 13.15 uur komen we aan in Speyer, waar we tot 14.45 uur mogen rondkijken. Speyer (Nederlands, historisch: Spiers) is een kreisfreie Stadt in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. De stad ligt aan de monding van de Speyerbach in de Rijn
    De dom in deze stad is de grootste kerk in romaanse stijl ter wereld.
    Indrukwekkend. Leuk plaatsje. Kopje koffie en een warme chocolademelk met Sahne gedronken.
    Onderweg ons vermaakt met inlezen over Slovenië, slapen (Het was vroeg vanochtend) en filmpje kijken op de ipad en puzzelen en natuurlijk naar buiten kijken.
    In het hotel hebben we gegeten.
    Soep met iets van bloemkool. Salade, kipsnitzel met frietjes en boontjes en als dessert ijs met vruchtjes. Na het eten worden we naar de dependance gebracht waar onze hotelkamer zich bevindt.
    Nog even een spelletje rummikub en dan lekker slapen

Trip start
    October 6, 2025