• Grotten Postojna en Lipica

10 de octubre, Eslovenia ⋅ ☁️ 12 °C

9.00 uur vertrokken naar de grotten van postojna.
    We waren rond 10.45 uur op de locatie na een mooie binnendoor route. Hierbij kwamen we in het landschap nog de vroegere houten standaarden tegen om tabaksbladeren te drogen. Dit was vroeger 1 van de inkomsten van het land. Maar Amerika heeft hun ingehaald met de tabaksindustrie. Nu exporteren ze vooral gedroogd gras. Daarom zie je hier weinig koeien grazen omdat het gras gespaard moet blijven.
    Bij de grot aangekomen gaan we eerst koffie drinken. Om 11.45 uur moeten we bij de ingang staan. deze grot
    is de benaming voor een lang karstgrottenstelsel bij de Sloveense plaats Postojna. Met een lengte van 20.570 m is het de op een na langste grot van Slovenië, en is de op één na grootste druipsteengrot ter wereld.
    Deze grotten werden gevormd door de rivier de Pivka. 5,3 km van de grotten zijn toegankelijk voor het publiek. In deze grotten komt de zeldzame grottenolm (grotsalamander) voor. Het dier is zo bijzonder dat het in het stadssymbool van Postojna prijkt.
    Een erg indrukwekkende grot. De temperatuur is ongeveer 10 graden. Je gaat eerst met een treintje al een stuk de grot in. (Zie filmpje). Daarna heb je nog een wandeltocht van 1,5 km lang. Je gaat op het laatst ook weer met het treintje terug. Tijdens het wachten op het treintje nog even in het winkeltje gekeken. Hier een kookboekje met sloveense gerechten voor bij de verzameling reiskookboeken gekocht
    We waren er om 13.30 uur weer uit de grot. Daarna ons broodje van de bakker gegeten en nog wat gedronken en nog buiten gewandeld. Om 15.00 kwam de bus weer op de afgesproken plek en gingen we op weg naar Lipica. Dit ligt vlak bij de Italiaanse grens. Hier worden vanaf 1580 paarden gefokt voor de Spaanse rijschool in Wenen. De lipizzanerpaarden. We hebben de oude stallen gezien, het museum en de rijtuigen en een kapelletje. En natuurlijk een aantal paarden. Deze paarden worden zwart geboren en hoe ouder ze worden hoe witter ze worden. Het is de oudste stoeterij van Europa. Om 17.00 rijden we terug naar het hotel en worden we getrakteerd om een mooie zonsondergang. 18.30 uur arriveren we in het hotel. E en gerust en gegeten. Daarna op tijd naar bed, want morgen vertrekt om 8.30 uur de bus.