• Lisbon last Day

June 28, 2025 in Portugal ⋅ ☀️ 36 °C

Po wymeldowaniu udaliśmy się na lotnisko aby zostawić walizki w skrytce.
    Metrem dotarliśmy potem na promenadę aby po raz ostatni pozwiedzać Lizbonę. Zjedliśmy brunch (11:30 to już nie śniadanie😃) i po posiłku udaliśmy się na spacer w stronę stacji kolejowej, z której to podjechaliśmy pociągiem zmiażdżeni jak sardynki pod "most 25 kwietnia". Faktycznie wygląda imponująco... Niestety w centrum informacyjnym poinformowali nas, że winda jest w remoncie a perspektywa pokonania 400 schodów w górę nie była aż tak pociągająca 😁 (dodatkowo odczuwaliśmy jeszcze skutki wyjścia na Pico nie wspominając, że tego dnia było 37°C... nie do życia). Wróciliśmy na stację (w tym upale) aby dojechać do Belem i zwiedzić Klasztor Hieronimów. Budowla imponująca, w której to między innymi mieści się grób Vasco da Gama. Potem wolnym krokiem udaliśmy się w stronę stacji zahaczając o bary z opcją "Happy Hour" . Chcieliśmy się odpowiednio pożegnać z Portugalią 🍸🍷🥃🍹
    Potem radosnym krokiem dotarliśmy na lotnisko i troszkę z językiem wywieszonym śpieszyliśmy się z odbiorem walizek ze skrytki. No i czekał nas ostatni już lot podczas tego urlopu do domu. Do następnego Portugalio 😀