• Olso day 1

August 23, 2025 in Norway ⋅ ☁️ 19 °C

Kiedy w październiku ubiegłego roku Piotr wręczył mi na moje okrągłe urodziny przewodnik po Norwegii Zachodniej już wiedziałam, że czeka nas niezapomniana przygoda 😀 to, że czekaliśmy na nią 10 miesięcy było celowe... największe szanse na jak najpewniejszą pogodę daje lato i tak oto przyniosło mi ono długo wyczekiwany prezent urodzinowy 😀 rano Polska żegnała nas niepewnym słońcem by już po południu w Oslo to samo słońce świeciło dla nas pełną mocą. Po wylądowaniu i szybkiej decyzji co do transportu udaliśmy się autobusem na nasz nocleg w super cool dzielnicy Oslo. Po szybkim zameldowaniu się wybraliśmy się na pierwsze rozeznanie po okolicy. Do centrum stąd to raptem 3 stacje metra więc rzut beretem. Tam postanowiliśmy trochę bezwiednie się pobłąkać i nogi same nas zaprowadziły w stronę opery narodowej, z której to rozpościerała się dość ciekawa panorama na dalsze dzielnice Oslo i na muzeum Muncha, które to mamy w planach zwiedzić jutro. Potem jeszcze włoska kolacja (na norweskie specjały przyjdzie czas 😀), powitalny drink i czas do spania 😀 jutro ma być jeszcze ciepłej 😀Read more