• Oslo day 2

August 24, 2025 in Norway ⋅ ⛅ 21 °C

Dzisiejszy dzień zaczął się od śniadania. Skyr plus chleb z wędliną i żółtym serem dały nam kopa na początek dnia.
    Wyruszyliśmy zobaczyć wielki "Krzyk" Edwarda Muncha jednak już sama wizyta zaskoczyła nas brakiem biletu na dzień dzisiejszy i musieliśmy przewertować plany. Stwierdziliśmy, że do mszy polskiej w kościele Św. Harvallda o 13:00 pospacerujemy wzdłuż wybrzeża. I tak idąc doszliśmy do Muzeum Sił Zbrojnych. Zrobiliśmy parę zdjęć z czołgiem i armatami. Przechodząc przez muzeum doszliśmy do Twierdzy Akershus, co na samym początku było naszym celem ale, że za daleko to nie dojdziemy i braknie czasu, a tu jak nic Twierdza Akershus. Po obejrzeniu Twierdzy udaliśmy się do kościoła na polską mszę. Zawsze jest ciekawym doświadczeniem obserwowanie Polonii w różnych krajach. Potem szybki obiad i wyjechaliśmy do Hollmenkollen. Wielka skocznia narciarska, na której odbywają się skoki. Tutaj właśnie Adam Małysz rozpoczął wielkie wygrywania. Zwiedziliśmy muzeum narciarstwa i poszliśmy na szczyt, z którego skoczkowie zjeżdżają w dół. Piękny widok. Kolejnym krokiem w zwiedzaniu Oslo był park Vigelanda z niezwykłymi posągami tegoż artysty. Park ładny. Polecamy. Wysiadając z tramwaju usłyszeliśmy śpiewy i krzyki z niedaleka. Postanowiliśmy zobaczyć co to. Okazało się, że to impreza "Homless Word Cup". Ku naszej uciesze natrafiliśmy na mecz naszych reprezentantek. Polska reprezentacja ograła Dunki 8-3. Piękny mecz z pięknym kibicowaniem. Potem przyszedł czas na norweskiego gofra i powrót na mieszkanie.
    Jutro pożegnanie z Oslo i kierunek: Bergen 😀