• Trieste day 1

December 31, 2025 in Italy ⋅ 🌙 2 °C

Jakieś 2 tygodnie przed wylotem padł temat "to co robimy na Sylwestra" i zamiast przyjąć bezpieczną wersję przeskakiwania po kanałach TV w tę noc w poszukiwaniu najnowszych hitów Zenka i Don Wasyla wskoczyliśmy na Skyscanner by już po chwili obczajac gdzie leży Trieste by dwa tygodnie później się w nim znaleźć. I tak po wylądowaniu przed 21:00 udaliśmy się pociągiem do centrum aby potem spacerkiem dojść na nocleg. Nasz gospodarz, Maurizzio, ciepło nas przywitał wręczając powitalne papucie i uraczając nas muzyką klasyczną wydobywającą się z pokaznych rozmiarów głośników.
    Ale że noc jeszcze była młoda i to ostatnia w tym roku to pasowało udać się na plac "Piazza Unita" by skosztować trochę włoskiego Sylwestra. Koncert gwiazdy włoskiej estrady Michellego Tomatisa zabawiał nas do godz. 24:00 odświeżając stare dobre klasyki i to za każdym razem w innym przebraniu... niczym polska Marylka 😀 Po noworocznym odliczaniu wystrzeliły sztuczne ognie. Po pokazie na scenie pojawił się DJ Kriss Simon wraz z Renato Pontonim, którzy zabawiali nas do 1:00. I tak powitaliśmy Nowy Rok 2026. Happy New Year!