• Anita Ziemba-Nowak

US West Coast 2024

Anita & Piotrekによる18日間のアドベンチャー もっと詳しく
  • Visalia

2024年9月14日〜15日, アメリカ ⋅ ☀️ 31 °C

Dojechaliśmy na nocleg do Visalii po całym dniu spędzonym w Sequoia NP. Bardzo przyjemne miasteczko i chyba fajnie by się tu mieszkało. Droga do niego z parku wiedzie przez hektary winnic więc czuć tu już trochę kalifornijskim winem 🙂 to był nasz jedyny nocleg u prywatnych gospodarzy chociaż w ogóle ich nie widzieliśmy ale domek w bardzo fajnej (i chyba trochę 'posh') dzielnicy. Szybkie spanie bo jutro już kurs na LA przez słynną Highway 1 i jeszcze więcej winnic 🙂もっと詳しく

• Cambria - Pacific Coast Highway - LA

2024年9月15日, アメリカ ⋅ ☁️ 15 °C

Tego dnia zaraz po kościele w Visalii obraliśmy kurs na ostatnią już trasę tego road tripu (jazdę po LA już nie liczymy). Chcieliśmy bardzo przejechać się słynną drogą nr 1 czyli Pacific Highway. Dlatego też trochę musieliśmy zboczyć z kursu. Wbiliśmy się na nią dopiero w Cumbrii. Już zbliżając się do oceanu temperatura zaczęła mocno spadać i zrobiło się wręcz zimno bo jedynie 15°C. Poczuliśmy to zatrzymując się przy plaży przed wielką skałą o nazwie 'Morro rock' (nie mylić z tą, na którą się wspinaliśmy w Sequoii). Jadąc dalej, po drodze mijaliśmy oczywiście kolejne winiarnie no i nie omieszkaliśmy zatrzymać się w kultowym miejscu 'Region. SLO' w miasteczku San Luis Obispo by popróbować trochę ich lokalnych trunków. Dotarliśmy tam 5 min przed otwarciem i trochę desperacko się czuliśmy kiedy, stojąc przed drzwiami, pani nam otwierała 😋 ale trunki wypróbowane więc zaliczone. Dalej musieliśmy trochę nadrobić drogi więc przez Santa Barbarę jedynie przejechaliśmy bez przystanku. A cel mieliśmy tego wieczora zacny bo w LA a dokładnie na stadionie Dodgersow czekała na nas (i na tysiące innych ludzi ale poczujmy się przez moment wyjątkowi 😋) nie kto inny ale sama P!NK. Dotarliśmy do hotelu w LA w zasadzie bez większych problemów ale potwierdzamy, że to miasto to wieczne korki. I niestety przez nie nie udało nam się dotrzeć na koncert wystarczająco wcześnie by móc posłuchać pierwszego z supportów jakim byli chłopcy z 'The Script'. Wielka szkoda ale może jeszcze będzie dane gdzieś ich wyhaczyć na koncercie. Drugim supportem była Sheryl Crow... niezniszczalna ikona muzyki country, którą publika wręcz ubóstwia. No a P!NK jak to P!NK, kawał dobrej muzyki i akrobacji podniebnych. Oj warto było 😀もっと詳しく

• Los Angeles - day 1

2024年9月15日〜16日, アメリカ ⋅ ⛅ 18 °C

Dzisiejszego dnia w planach było przejście przez słynne 'Walk of Fame', obejrzenie od środka Kodak Theater oraz doświadczenie bogactwa i przepychu na Rodeo Drive oraz szerzej w Beverly Hills. Z samego rana udaliśmy się do Kodak Theater aby zobaczyć gdzie jest rozkładany czerwony dywan oraz poczuć się jak gwiazdy na rozdaniu OSCARÓW 😄 Przeszliśmy się po słynnych schodach (niestety nie zdążyli dla nas z dywanem ehhh) by następnie ruszyć w stronę 'Walk of Fame' pooglądać nazwiska gwiazd na ulicy. Jest ich tak dużo, że e aż trudno je wymienić. Potem udaliśmy się w drogę na słynne Rodeo Drive by zobaczyć na własne oczy czym się je bogactwo. Skończyło się tylko na przejściu z góry w dół... nas biednych Polaczków nie stać na cokolwiek tam. Obeszliśmy się smakiem (chociaż przepraszam, kawa była 😀... nieopodal Rodeo Drive). Kolejnym punktem był objazd po uliczkach Beverly Hills aby podpatrzeć jak mieszkają gwiazdy. Niestety ich domy są obwarowane ze wszystkich stron jak fortece ale jechaliśmy koło byłego domu Madonny oraz Franka Sinatry 😀 Wieczorem jeszcze wcisnęliśmy krótki spacer po Hollywood Highlands. A i spotkała nas bardzo miła niespodzianka, trafiliśmy w Il Capitan na premierę "Agatha all Along" z Kathryn Hanh. Pierwszy raz zobaczyliśmy gwiazdę Hollywood z bliska spacerującą pomiędzy fotoreporterami po czerwonym dywanie 😀 I tym miłym akcentem zakończyliśmy dzień w mieście aniołów.もっと詳しく

• Los Angeles - day 2

2024年9月16日〜17日, アメリカ ⋅ ☀️ 22 °C

Drugi dzień w Los Angeles zaplanowany był na zwiedzanie Warner Brothers i Universal Pictures. Pierwszym przystankiem był Warner Bros. Wytwórnia założona w latach 20 przez czterech braci. Mamy tu polski akcent bo to emigranci z Polski 😀 Tour obejmował przejazd melexem pomiędzy wszystkimi budynkami oraz opisywaniu przez naszego przewodnika, panią Annalyse, gdzie co było kręcone, miedzy innymi Park Jurajski, serial Ostry Dyżur, Friendsy czy Big Bang Theory. Było ich więcej ale te były dla nas nie do zapamiętania. W planie było zatrzymanie się w małym muzeum gdzie mogliśmy zobaczyć oryginalne rekwizyty z Friendsów i Big Banga, usiąść na słynnej kanapie w Central Perk czy w mieszkaniu Sheldona na sofie na jego zakazanym miejscu. Widzieliśmy oryginalny strój Deanerys Targeryan z Gry o Tron, strój Batmana, Supermana oraz Batmobile z filmów z roku 1990 oraz roku 2008. Niezapomniane chwile. Kolejnym przystankiem był Universal Studios. O nim to nie ma co pisać bo to jedno wielkie rozczarownie. Mało historii filmu. Bardziej przypominało ono Energylandię niż studio filmowe. Porażka. Wieczorem udaliśmy się do Griffith Park (trudno było o miejsce parkingowe więc lekki szlak w górę na nóżkach) aby obejrzeć Planetarium... I słynny napis 'HOLLYWOOD'... dobrze, że aparaty w telefonach mają opcje zoomu dzięki czemu napis wydawał się bliżej 😀もっと詳しく

• Los Angeles - day 3

2024年9月17日〜18日, アメリカ ⋅ ☁️ 23 °C

Plaża i opalanie... taki był plan na dzisiaj. Pogoda zweryfikowała trochę plany i skończyło się na przejażdżce po Santa Monica i Venice. Po dotarciu do Santa Monica udaliśmy się do Dunkin' Donuts na śniadanie (i matche 😀). Potem udaliśmy się na molo aby zobaczyć legendarny koniec drogi Road 66. Porobiliśmy zdjęcia i ruszyliśmy dalej. Potem kurs do wypożyczalni rowerów i 2h przejażdżki promenadą wzdłuż Santa Monica i Venice Beach. Dalej kurs na Malibu. Miała być plaża a skończyło się jak się skończyło... na autobus z Santa Monica czekaliśmy ponad godzinę. Dojechaliśmy na miejsce na 18:30. Szybka kolacja, i niestety powrót do domu. Bo już późno i ciemno. Niestety nie znaleźliśmy miejsca na zejście na plażę w Malibu. Obeszliśmy się smakiem. Ale domy bogaczy widzieliśmy i McLaren stojące na podjeździe też 😀もっと詳しく

• Podsumowanie

2024年9月19日〜20日, ポーランド ⋅ ☀️ 20 °C

Po tym jak powróciliśmy do świata żywych po jet lagu czas na lekkie podsumowanie. Otóż konkluzja jest prosta: warto było tyle tygodni a nawet miesięcy poświęcić na opracowanie planu naszej podróży. I mimo, że plan był szczegółowy to jednak daliśmy się kilkakrotnie zaskoczyć ale dzięki temu będziemy pamiętać tę podróż jeszcze dłużej 😀 Momenty zaskoczenia:
    - w tej części USA jest bardzo duży wpływ kuchni meksykańskiej dlatego na buritosy z jajkiem na śniadanie nie możemy już patrzeć
    - to samo tyczy się wszelkiego rodzaju burgerów... tęskno nam było za jakąś polską zupą...
    - sceneria jest nie z tej ziemi i każdy kadr nadaje się na pocztówkę
    - temperatury w Las Vegas są nie do życia tak jak i w wielu miejscach Nevady, Utah i Arizony... ale przynajmniej nie ma dużej wilgotności
    - wiele sklepów i stacji benzynowych ma na zewnątrz duże lodówki z lodem tak potrzebnym turystom do ich lodówek turystycznych
    - dystanse między jakąkolwiek oznaką życia są faktycznie dość spore i warto zaopatrzyć się w pełny bak paliwa przed wyruszeniem w daleką trasę żeby nie zostać zaskoczonym zwłaszcza, że drogi w nocy nie są najlepiej oświetlone
    - ku naszemu zaskoczeniu jest dozwolone skręcanie w prawo na czerwonym świetle jeśli jest to bezpieczne
    - Los Angeles to miasto kontrastów gdzie przepych i bogactwo podają sobie rękę z biedą, bezdomnością i narkomanią. Najlepiej ten kontrast oddaje unoszący się zapach 'trawki' i moczu nieopodal premiery najnowszego hollywoodskiego filmu. Przykre bardzo...
    ALE... przeżyliśmy przygodę życia i napawa nas dumą, że udało nam się doświadczyć tak wielu zachwytów, ochów i achów. Natura jest niesamowita. To są wspomnienia, które warte są każdej ceny i których nikt nam nie odbierze. A to właśnie doświadczenia nas ubogacają. Do zobaczenia Ameryko 😀
    もっと詳しく

• Los Angeles - Amsterdam - Kraków

2024年9月19日〜20日, アメリカ ⋅ ⛅ 23 °C

No i koniec przygody z Dzikim Zachodem 😔 na szczęście powrót przebiegł bez żadnych przygód bo i my i walizki dotarliśmy do naszego punktu startowego czyli Krakowa bez szwanku. Jedynie lot z LA do Amsterdamu ciągnął się w nieskończoność (10.5h) a że był pełny to nie było miejsca żeby choć trochę rozprostować nogi. Teraz walka z jet lagiem i już w poniedziałek powrót do pracy. Oj ciężkie będą te pierwsze dni... Dziękujemy Ameryko za bagaż doświadczeń z jakim nas zostawiasz. Mamy nadzieję 'do zobaczenia' 😀
    PODSUMOWANIE:
    - sceneria jest nie z tej ziemi i każdy kadr nadaje się na pocztówkę