• San Martin del Camino

5 Oktober 2022, Sepanyol ⋅ ☀️ 23 °C

Dzisiaj sobie pospalismy, tylko plecak Kasi został oddany o 7 rano. Wyszliśmy około 9 rano było dość chłodno ale temperatura powoli szła w górę. Droga była bardzo uciążliwa gdyż ciągnęła się przez większość czasu wzdłuż ruchliwej szosy. Zrobiło się gorąco i hałas jadących samochodów robił się mało tolerancyjny.
    Z drugiej strony udało się zobaczyć i być częścią paru fajnych wydarzeń. Zaraz koło starego miasta wyłonił się kościół/ bazylika San Isidro El Real. Znajdują się w nim relikwie Sw.Izydora z Sevilli. Jest to najstarszy kościół w mieście zbudowany na miejscu dawnej świątyni rzymskiej poświęconej Merkuremu. Niestety zamknięty.
    Po paru kilometrach dotarliśmy do miasteczka La Virgen del Camino. Był to wyjątkowy dzień gdyż obchodzono bardzo uroczyście dzień Sw.Froilana . Były długie przemarsze z ogromnymi flagami na masztach, które były noszone przez jedną osobę ale z zabezpieczeniem przez co najmniej 3-4 osób. Przechodzilismy wzdłuż tego przemarszu koło pięknej Bazyliki de La Virgen del Camino, gdzie znajdują się mosiężne drzwi z płaskorzeźbą świętego Froilana, na dobre szczęście należało potrzeć swój nos o jego nos. Obecnie, po Covidzie pociera się nos świętego ręką. Pozniej już tylko droga, monotonna, żużlowa, pełna kurzu. Dotarliśmy do postoju na noc troszkę po czwartej i był to fizyczny i umysłowy koniec.
    Baca lagi