• Das Kletterstau

July 22 in Austria ⋅ ☀️ 17 °C

Na ostatni dzień pobytu w Austrii z racji już lekkiego ubicia nóżek padło na kolejny KLETTERSTEIG o nazwie Drachenwand (smocza ściana) czyli poważna sprawa nie ma żartów. Ferrata raczej z tych widokowych i instagramowych i tak też było. Spotkaliśmy masę ludzi( w tym Niemców którzy puszczali jakiś szajs z głośnika i pierdzieli oraz
    grupę dużych chłopów z Słowenii) i ciągły zator na drodze, na starcie minęliśmy miłe starsze małżeństwo które puściło nas przodem, potem w rozmowie z całkiem sympatycznym austryiakiem okazało się że też ich minął i wspomniał że raczej zrobili wycof bo facet był zmotywowany ale jego żona raczej już nie bardzo po przejściu wyślizganych fragmentów, wcale się jej nie dziwię. Całość zajęła nam jakieś 4,5h, da się z tego uciąć pewnie jeszcze z godzinę ale warunkiem musi być brak ludzi. Generalnie całość jest całkiem przyjemna wycieczka z niezłymi widoczkami na okoliczne jeziorka. Po ferracie ogarnęliśmy się w aucie i pojechaliśmy do St.Gilgen na lody i posiedzieć ostatni raz nad jeziorem Wolfganga. Potem zawijką do busa i ruszamy w stronę Czech, jutro powrót i małe zwiedzanie po drodze