Žilina - Púchov
July 6, 2025 in Slovakia ⋅ ☀️ 24 °C
Žilina - Kotešová - Bytča - Povážská Teplá - Manínská soutěska - Záskalie - Povážská Bystrica - Nimnica - Púchov
70 km
486 m převýšení
Vstávali jsme v 8 a vyrazili v 8.30 na náměstí na snídani. Někteří posnídali v kavárně Kaffka, já si dala jen čaj. Někteří si koupili pečivo v pekárně.
Projet Žilinou nám dalo zabrat. Část cyklostezky byl zavřený z důvodu opravy mostu, museli jsme improvizovat - přenést kola přes koleje. Po 15 km jsme zastavili v obci Kotešová na pití, já si dala 2 kopečky zmrzliny (banánová s karamelem a pomerančová - mňam), po 5ti km v Bytči jsme obědvali v Kolibě na vršku (brinzové pirohy, brynzové trio s cibulovou marmeládou s domácím chlebíkem, aj.).
Bylo děsné vedro, tak jsme hledali vhodné místo ke koupání ve Váhu. Po delší době se Vojtovi podařilo najít dobrý vstup do vody. Krásně jsme se zchladili.
V Povážské Teplé jsme si udělali odbočku (P,V,J) a jeli jsme se podívat do Manínské tiesňavy a pak přes drsný kopec (10° stoupání) do Povážské Bystrici, kde na nás čekali ostatní v hospodě.
Do cíle bylo jen cca 15 km, ale bylo už kolem 18, tak jsme chtěli večeřet cestou, ne v Púchově. Potkali jsme bistro v Nimnici, kde nevařili, ale doporučili nám hospodu v Púchově. Hospoda (jmenovala se Piváreň 6) byla opravdu dobrá - dala jsem si pro změnu langoše. Každou chvíli mělo začít pršet. Obloha hrála všemi barvami, jak se blýskalo. Milan s Vojtou jeli za světla, Zuzka s Milčou za šera, ale za sucha, Pavel, Petr a já jsme počkali do zavíračky, když se už čerti ženili a vyrazili jsme za prudkého deště. Byla legrace při hledaní ubytka. Petr tam byl, tak věděl cestu, ale v noci a posilněn pivkem vše vypadalo jinak. Hodnou chvíli jsme čekali před úplně jiným barákem a čekali, až nám přijde Vojta otevřít. Pak Petr přišel na to, že vlastně ten barák vypadal úplně jinak. Nakonec jsme se našli a šli spát kolem půlnoci.Read more

TravelerJaké máte počasí? Nám zatím moc nepřeje, ještě že tu nejsme na kolech, ale za vínem…