• Mitja Tuškej

• Currently in
    🇧🇦 Šćit, Bosnia and Herzegovina

Ramsko jezero

Today in Bosnia and Herzegovina ⋅ ☀️ 30 °C

Iz Jajca sva jo mahnila čez Dolnji Vakuf, Bugojno in Gornji Vakuf ter čez prelaz Makljen (cca 1100 višine) v dolino proti Prozorju. Prelaz Makljen je postal slaven v drugi svetovni vojni (je na meji med Bosno in Hercegovino, tako da sva zdaj v Hercegovskem deli BiH). Nemci so pritiskali iz Vakufa, partizani pa so imeli 4000 ranjencev v dolini Prozorja. No, na prelazu je šlo za biti ali ne biti in ve se kdo je zmagal (vsi smo gledali Bitko ja Neretvi). Gor je bil postavljen spomenik ‘Titova pest', ki je ostal cel tudi po zadnji vojni, potem so ga pa v novembru 2000 razstrelili hrvaški domobranci. Zdaj so samo štrclji... Grozljivo in nisva šla gledat.

Dol v prozorski dolini pa je en tak mali biser. Ramsko jezero. Je umetno, narejeno leta 1967, povezano s potopom vrste vasi in izselitvijo več kot 2000 ljudi, kar pomeni, da s sabo nosi precej slabo energijo. Ampak videt je pa čudovito. Turikzne barve, sto zalivov, dva velika polotoka, vpeta med bosanske hribe. Počasi, počasi ga prepoznavajo predvsem avtodomarji, ki že lepo polnijo prve organizirane place, pa tudi ob obali se da parkirat. Nihče ne preganja. Je tudi nekaj kolesarskih poti okrog jezera (nepreverjeno). Bi se dalo bit uizi tukaj par dni.

Sva šla najprej jest. Pazi to: 1 postrv s pomfrijem + 2 postrvi s pomfrijem, velik pir + mali pir + borovničev sok je bilo 38 KM ali 19 €. Majina postrv je bila 5 €. Velik pir je 2,5 €. Đabak. S tem, da je bila postrv top in direkt iz jezera...

Kopanje fino. Voda topla. Edino kar je, je to, da je vode malo. Ene 9 metrov manj kot sicer in moraš najti nek plac, da se ne uguziš v blatno dno (itak sva se prvič, v drugo je bilo okej).

Voda Bosne št. 3 dobi kljukico.

• Jajce s krasnim slapom

Today in Bosnia and Herzegovina ⋅ ☀️ 27 °C

Nekaj se zadnje dni razpravlja po popotniških kuloarjih o prijaznosti lokalcev. Dela tudi v Bosni (itak!). Ena iz Jajca: parkirava na javnem parkingu ob fabriki z varnostnikom. Koj pomaga na ravni ‘tamo imaš mašinu za platit. Ako trebaš pomoć, evo tu sam'. Itak da je bil parkomat na kovance, jaz pa samo papirje in kartice... No, tipo mi je dal dve marki 'ne kompliciraj, dat ćeš poslije...' Ne vem, če bi pri nas bilo enako...

Jajce je sicer kul. Mesto malce bosansko ofucano, slapovi pa čudoviti. Zanimive katakombe s podzemno cerkvijo (krščanska vera je bila preganjana, pa so šli pod zemljo) in precej veličastna trdnjava z lepimi razgledi.

• Plivski jezeri

Aug 19–20 in Bosnia and Herzegovina ⋅ ☀️ 31 °C

Se kar vozakaš po dolgočasni avtocesti do Banja Luke, potem pa ob Vrbasu ovinkariš ves čas. Sva morala zavit še gor do Mrkonjič grada zaradi obvoza, in je zanimivo videt to po hribih razsuto mestece s krasno zlato pravoslavno cerkvijo Svetega Save. Ne paše skupaj.

Sva trenirala cirilico, saj sva bila v bosanskem delu čisto do sem ves čas v Republiki Srpski. Zdaj sva v Federaciji. Nazaj latinica, kot dodatek pa ogromno žensk v burkah. Ja, tule nekje je najbolj zahodna točka muslimanskega sveta in je kar veliko turistov iz predvsem arabskih muslimanskih držav. Je kar orto! Celo so štirje tipi odklečali svoje čaščenje alahu sredi travnika ob jezeru.

Parkirana sva v kempu blizu (5 minut) obeh jezer in ob slavnih 'mlinčkih'. Vse obdelala v dobro uri (Maja je ravnokar opozorila, da morava jutri it še Mlinčke gledat in je zdaj malce razočarana, ker je to bilo to kar sva videla danes). Voda krasno hladna (baje 15 stopinj, bi šel stavit, da ima več), ob zunanjih 34 je res pasalo. Bosanska voda številka ena je dobila pozitivno kljukico. Edino kar moti je en tak špecialen meglica-luft. Pojma nimava od česa, deluje kot kako zasmogano velemesto. Pa ni niti eno niti drugo. In tudi nekega vonja ni. Bah!?

• Greva v Bosno

Yesterday in Slovenia ⋅ ☀️ 25 °C

Par dni pred odhodom je padla odločitev, da greva v Bosno, v nacionalni park Una in še malo naokoli. Načrt potovanja je mix Mitjevega načrta in tega, ki mi je predlagala Chatica. Mitja ga je skorigiral, spilil in dodal še kolesarske vložke.

Pred odhodom še preveza mojega porezanega prsta na roki, potem pa direkt smer Jajce. Pojma nimam, kako je z wifi v campih, ampak se bova potrudila javjat, ko bo mogoče.

Veseliva se malo drugačnega odklopa in jugo vajba.

Trip start
    August 19, 2026