• Grad Hautefort

6 April 2025, Perancis ⋅ ☀️ 19 °C

Chateau de Hautefort. Dobro lokacijo za trdnjavo so znali prepoznati že v 9. stoletju, v naslednjih stoletjih pa so jo znali vsakokratno trdnjavo tudi katapultirati.
    In ker je imel Marquiz de Hautefort (17. stoletje) dovolj idej in cvenka za uresničitev le teh, je najel arhitekta in nastal je Chateau de Hautefort. Da je bil čisto dokoncan, je bil potreben še kakšen njegov potomec in še kakšen arhitekt, da je zasadil še precej razvejan angleški park. Porabili so tudi veliko škarij, da so pristrigli vse tiste žive mejice.
    In potem so srečno živeli do konca svojega življenja. Ja vmesne generacije mogoče res, razen tistih iz časov francoskih revolucij, sigurno pa niso bili srečni lastniki v letu, ko sem jaz končal prvi razred osnovne šole. Da ne bo pomote, dogodka nista povezana. Tistega leta 1968. je grad uničil silovit požar, vendar je bil na srečo tudi obnovljen. Obnova gradu, ki je trajala 20 let, sta vodila Baronica Simone de Bastard d'Estang, takratna lastnica gradu, in njen mož baron Guy de Bastard (ocitno je bil tudi on v njeni lasti). Nimam podatka, ampak sta verjetno morala v tem času zelo varčevati pri gospodinjskih prihrankih, saj jim država (beri davkoplačevalci) siiiiiigurno ni nič pomagala.
    Od gradu nam pokažejo nekaj salonov, budoar in gospejino spalnico, gospodovo sobo, kjer je zagotovo sprejel tudi kakšno guvernato ali vsaj sobarico, ostrešje angleškega stolpa in lepo pristrižen park. Ni kaj, vse skupaj je lepo, sploh če je obsijano z današnjim 🌞
    Baca lagi