• Zuccarello

January 7 in Italy ⋅ ☀️ 4 °C

Danes je spet delovni dan. Jaz sem bil v šoli. Na učnem programu je bil Zuccarelo - kakšen slučaj, da sva midva prav danes v tem kraju. Ker sem piflar, sem si zapomnil vse, kar je tovaršica povedala. Evo:
    Dolina Neve je naravni koridor med območjem Albenga ter dolinama Tanaro in Bormida. Človek tu živi vsaj zadnjih 45.000 let.
    V jami Arma Veirana v Erliju so našli sledi naseljevanja Neandertalca in Homo Sapiensa, ki ga je nadomestil. Nekropola Cascina D'Aglio v Erliju kaže na prisotnost naselbine v zgodnjih dneh rimskega cesarstva. Iz rimskega obdobja so tudi ruševine pogrebne zgradbe iz 2. stoletja n. št., znane kot »Torre dei Saraceni« v občini Cisano sul Neva Via del Sale ali Solna cesta je bila v srednjem veku zelo prometna, o čemer pričajo utrjene vasi in gradovi Conscente, Cisano sul Neva, Zuccarello (vas in grad) in Castelvecchio di Rocca Barbena ter srednjeveški grbasti mostovi Zuccarello, Erli in Cerisola ter most Ponte delle Gattaire. Ohranilo se je tudi več drugih starodavnih cest, na primer Via del Curlo, ki povezuje Castelvecchio s Poggio di Erli, ali Via del Roso, preprosta podeželska cesta, ki povezuje Castelvecchio z gradom Zuccarello.
    (vir: tabla pri trdnjavi, gugl prevajalnik, kopi, pejst)
    Sicer pa je bilo v vasi mraz, pihalo je, vse v senci za hribom, tako da je kapa še kako prav prišla. In roke v žepih do komolcev. Ampak vzpon do trdnjave nad vasjo je poskrbel, da ni več zeblo, sonce, temno plavo nebo, brez vetra, razgled vse naokoli. Splačalo se je pomatrat se sem gor.