- Show trip
- Add to bucket listRemove from bucket list
- Day 1–2
- July 3, 2023 - July 4, 2023
- 1 night
- 🌧 25 °C
- Altitude: 11 m
East TimorRedilaran8°33’13” S 125°34’42” E
Dili

Dili er hovedstaden i Øst-Timor, som dekker den østlige delen av øya Timor. Øst-Timor var tidligere en portugisisk koloni, og i tillegg til tetum er portugisisk fortsatt et offisielt språk i landet. Det var dette som vi meg inn på tanken om å besøke Øst-Timor, ettersom jeg har et prosjekt der jeg ønsker å besøke alle steder i verden hvor portugisisk er et offisielt språk. Øst-Timor erklærte sin uavhengighet fra Portugal i 1975, men bare noen dager senere ble landet invadert av Indonesia og annektert som en indonesisk provins. Etter mange år med geriljakrig oppnådde Øst-Timor endelig selvstendighet fra Indonesia i 2002.
Før jeg kom hit var jeg spent på hvor utbredt portugisisk er blant befolkningen i Øst-Timor. Under den indonesiske okkupasjonen ble bruken av portugisisk i utdanning, administrasjon og media forbudt av indonesiske myndigheter, som så språket som en trussel. Som følge av dette er det hovedsakelig den eldre generasjonen, som vokste opp under portugisisk styre, som behersker språket best. Samtidig har regjeringen, med støtte fra Portugal og Brasil, intensivert innsatsen for å fremme portugisisk gjennom utdanningssystemet og andre offentlige initiativer. Dette har ført til at stadig flere unge lærer språket. Jeg opplevde at de fleste unge i Dili behersket grunnleggende portugisisk, mens det på landsbygda hovedsakelig var den eldre generasjonen jeg kunne kommunisere med på portugisisk.
Jeg ankom Dili midt på dagen, sjekket inn på et enkelt hostel og tilbrakte resten av dagen med å se meg rundt i byen. Dili er vakkert plassert med en strand foran byen og grønne fjell i bakgrunnen. I enden av stranden, på en klippe, står den 27 meter høye Cristo Rei-statuen med utstrakte armer.
Jeg trodde at bankkortproblemene mine var over for denne turen, men utfordringene hadde bare så vidt begynt. Etter å ha forsøkt flere minibanker uten hell, fikk jeg vite at Visa ikke fungerer i Øst-Timor. Heldigvis hadde jeg noen dollar på meg, men det var ikke nok til å dekke hele oppholdet. Derfor måtte jeg planlegge en tur til den indonesiske delen av øya for å ta ut mer penger. Etter å ha vurdert situasjonen, kom jeg frem til at jeg hadde nok kontanter til å tilbringe et par netter på øya Atauro utenfor Dili før jeg måtte reise videre til Indonesia for å ta ut mer penger.Read more