• Hue og DMZ-tour

1–4 sep. 2024, Vietnam ⋅ ☁️ 33 °C

Vietnameserne kalder Vietnamkrigen (1963-1973) for den 2. Indochina War.
    På tur besøgte vi den amerikanske militærbase Khe Sanh. Her var der gamle amerikanske fly og to landingsbaner. Den ene pegede mod Laos, fordi sydvietnameserne også benyttede den til 3. Indochina war mod Pol Put i Cambodia. Og den første landingsbane var dårligt placeret ift. vinden.
    Efter frokost besøgte vi DMZ ved den 17. Breddegrad. Der fulgte en flod. Her kom konflikten mellem nord og syd til udtryk i højste flagstang, hvilke højtalere der kunne udsende mest propaganda over til den anden side og gennem farven på broen over floden.
    Sidst på eftermiddagen besøgte vi Vinh Moc tunnellerne, hvor der boede en hel landsby. De er i alt 2 km lange og vietnameserne gravede dem på 2 år i hemmelighed I 1966 og 1968.
    De fleste km er i level 1, 10 meter under jorden (blå linje på billede 12). Men det er for usikre til at besøge i dag. 2. Level ligger 15 meter under jorden (røde) og 3. Level ligger 23 meter under jorden (gule). Der var nødttoilet nede i tunnellerne, operationsbord og fødegang (17 børn blev født nede i tunnellerne) vi mødte en af dem, der stadig var i live, han var dog stum (billede 9). Der var 13 udgange, hvor halvdelen pegede ud mod kysten mens de øvrige vendte mod nord.