Nya Zeeland och Australien

• 221foton
  • 165gilla-markeringar
  • Dunedin

9 februari, Nya Zeeland ⋅ ☁️ 14 °C

Dags för utflykt igen. Hemifrån hade vi bokat en utflykt till Albatross Centre för att eventuellt få se albatrosser. Hämtning vid fartyget som ligger vid Port Chalmers en mil utanför Dunedin. Vi var 13 personer så det blev fullt i den lilla bussen. Regn och blåst och +14°. Vi som har varit vana vid sol och värme hittills! Men det är klart, ju närmare Antarktis vi kommer…

Först lite rundtur i Dunedin. Dunedin (maori: Ōtepoti) är en stad på Sydön i Nya Zeeland med drygt 100 000 invånare. Staden grundades av presbyterianska skottar 1848. Dess namn kommer från det skotska gaeliska namnet på Edinburgh. Det var guldrush under en period i slutet av 1800-talet och Dunedin växte snabbt till Nya Zeelands största stad, men har nu tappat i betydelse.

Annars var det mest bestående minnet av Dunedin att här finns Baldwin Street, världens brantaste gata. Som mest lutar den 35%! Där ligger San Fransisco i lä. Staden planerades av skottar hemma i Skottland, de hade inte full koll på hur naturen såg ut, så det blev branta backar här och där.

Sedan åkte vi längst ut på Taiaroa Head, en udde ut mot havet där det finns en albatrosskoloni. Vi hade bokat resan dit, men inte vandringen för att se albatrossbona och den var fullbokad, så lite av en antiklimax 🤔. Men vi såg väldigt många fiskmåsar 😎.

Det var sista stoppet på Nya Zeeland. Nu väntar tre dygn till havs.

PS. Vid utseglingen från Dunedin passerade vi klippan och nu såg vi dem! Se sista bilden 😊

• Fiordland

10 februari, Tasman Sea ⋅ 🌬 15 °C

Idag har vi varit i Fiordland National Park och seglat in i Dusky Sound, Doubtful Sound och så det mest berömda och mest spektakulära, Milford Sound. Bergssidorna upp emot 1800 meter, branta skogklädda sidor och snö på de högsta topparna. Området är känt för sin skönhet men också för att det är det mest nederbördsrika området, i världen! Här faller 6-7 meter regn per år!

Den första bosättaren i Milford Sound var Donald Sutherland, en skotsk äventyrare som kom hit 1877, (inte att förväxla med den kanadensiska skådespelaren). Han byggde några hus här och fick lite inkomster genom att guida de få turister som hittade hit. Annars finns det ingen bebyggelse, ingen båttrafik, men i Milford såg vi några turistbåtar och flera små flygplan, men så är det också Nya Zeelands mest besökta turistmål, trots att ligger så avlägset.

Nu väntar två dygn till havs innan vi är framme i Tasmanien. Grov sjö ikväll, så vi blir vaggade till sömns. 😴

• Livet ombord

11 februari, Tasman Sea ⋅ ☁️ 15 °C

Snart halvvägs över Tasmanska havet på väg mot Hobart. Långa dyningar och fartyget gungar lite lagom. Dagen har ägnats åt mat, läsa, vila. Inte så mycket att göra på dagarna till havs. Det finns en massa aktiviteter ombord, men inte så många lockar. Det som hade varit lite kul vore en rundtur på fartyget från maskin till brygga. Den kostar 99 USD, 1100 kronor per person! Så kul är det inte.

Här är lite intryck av livet i detta speciella samhälle som ett kryssningsfartyg är:

Fartyget
    Norwegian Sun är byggt 2001, renoverat och förnyat 2016. Fartyget tar 1900 passagerare och det är fullbokat. Ett snyggt, traditionellt fartyg, på många av de nyare nöjespalatsen tappar man lätt känslan av att vara på en båt.
    Tre restauranger finns som ingår i priset, 7 specialrestauranger och mängder med barer ute och inne. Genom att vi har ’More at Sea’-paketet har vi gratis drycker, Wi-Fi (300 min) och 3 middagar i specialrestauranger. Dessutom 50 USD rabatt per hytt på båtens utflykter.

Hytten
    Hytten är riktigt bra, rymlig med mängder av förvaringsskåp. Vi bor på däck 9, i en hytt med panoramafönster på styrbordssidan långt föröver. Bra läge, dessutom fylls stegräknaren på varje måltid till restaurangen Seven Seas där vi oftast äter, som ligger längst akterut.

Maten
    Maten är bra utan att vara fantastisk. Bäst var det i Le Bistro, den franska specialrestaurangen. Mycket gott allting. Den italienska La Cucina har vi också testat, men den var inte fullt så bra. Ikväll var vi på Teppanyaki, den japanska, också gott plus att kocken bjuder på show, kastar upp ett färskt ägg och fångar det på knivseggen, till exempel.

Servicen
    En stor del av personalen kommer från Filippinerna, alla är väldigt trevliga och hjälpsamma.
    Vår favorit är Teresa som blivit ’vår egen’ servitris. Teresa kommer också från Filippinerna, har mycket humor och ett smittande skratt. Nu har hovmästaren förstått att hon trivs med oss och vi med henne, så nu får vi alltid ett bord där hon serverar.

Underhållningen
    Här finns inte mycket att skriva eftersom vi inte varit på så mycket. Men det finns såklart mycket att tillgå och shower varje kväll. Men ljudnivån och Carins hörsel går inte bra ihop. Istället har vi tagit långa middagar. Det har blivit en grej att vi alltid är sist kvar i matsalen.

Passagerarna
    Mest amerikaner, Norwegian är ju ett amerikanskt rederi, men i övrigt alla nationaliteter. Vi är 15 personer från Sverige inklusive Ronny Borg, kaptenen på fartyget.

Norwegian når inte upp till samma nivå som Celebrity när det gäller helheten eller Costa när det gäller maten. Men det är helt okej och vi trivs bra ombord!

• Helikoptervy över middagsbordet
    En förrättEn annan förrättoch en dessertDet här vet jag inte ens vad det är 🤔men det här är iaf en efterrätt 😋Ett par 'sunny side up' till frukost

Maten…

12 februari, Tasman Sea ⋅ 🌬 17 °C

är en stor del av livet ombord. Det är lätt att äta för mycket, särskilt under dagarna till havs.
    När vi varit i land har vi hoppat över lunch och ätit frukost och middag ombord och det har räckt bra.
    Vi äter goda middagar, mycket fisk och skaldjur, alltid trerätters. Här kommer några smakprov 😋.

• Vi som varit på Antarktis 😉
    Snygga hamnbyggnaderStaty till minne av att 13000 kvinnor och 2000 barn fördes hit som straffångarSjölejon och pingvinerLady Nelson, en replika av fartyget som skeppade hit straffångarKaptenshytten, får man förmodaÖvning på segelsättningMarilyn Monroe som kanin blir beundrad och fotograferadBiljettköp till båtutflyktI väntan på avgångUtflyktsbåten, ser lite lustig ut men var braSandy Bay med Mt Wellington i bakgrundenBron som seglades på 1975, flera omkomTonfisk säljesFiskehamnen

Hobart, Tasmanien

13 februari, Australien ⋅ 🌬 29 °C

Eftersom vi nu är i Australien var det en procedur för att komma in, passkontroll, kontroll av ifyllda passenger cards och de visa som vi ordnat digitalt hemifrån.

Hobart var från 1804-1853 en brittisk straffkoloni, fångar transporterades hit och fick arbeta hårt med att bygga vägar, broar och byggnader. Tiden som straffkoloni har påverkat staden under lång tid och kan fortfarande märkas i form av minnesmärken och statyer.
    Efter kriget har Hobart blivit en startpunkt för Antarktisexpeditioner, här finns MONA konstmuseum och staden har nu mycket turistbesök, inte minst från kryssningsfartygen. Bra viner kommer också från Tasmanien, flera finns på Systembolaget.

Hobart var en trevlig bekantskap, bara några hundra meters promenad från fartyget till stan. Mysig hamn med mängder av små fiskrestauranger, Salamanca Place med restauranger och små butiker.
    Mycket roliga skulpturer, några finns på bilderna.

Vi tog en båttur med lunch runt hamnen. Man vill ju gärna komma ut på sjön lite 😉. Det var varmt idag, +32°, så en båttur passade perfekt. Vi hann ändå med 12000 steg, så vi har rört på oss också.

I morgon, (sista dagen) är vi till havs igen, vårt satellit-wifi-konto närmar sig noll, så då är vi kontaktlösa.

• Sista dagen till havs

14 februari, Australien ⋅ ☁️ 27 °C

När vi bokade resan fanns ett stopp i Burnie på nordsidan av Tasmanien med, men det stoppet försvann och istället blev det en extra dag till havs. Fint väder även idag +22°, 8-10 m/s N vind. Som mycket här är det tvärtom, nordliga vindar är varma vindar.

Så det blev en lugn sista dag, frukost, 5 varv på promenaddäck, (2,5km), förmiddagssiesta (nytt begrepp 😊), lunch, siesta (igen!?), några varv på promenaddäck och börja packa resväskan.

I morgon kl 7 kommer vi till Melbourne och vi har valt 8.45 som ilandstigningstid så vi hinner äta frukost först. Väskorna ska vara packade till ikväll om man inte vill bära dem själv av båten.

• Melbourne i gryningen
    Den knökfulla spårvagnenI den gröna zonen åker man gratisHäftig arkitektur!SaluhallenQueen Victoria MarketÅteranvändbara engångspåsar 😊KontrasterTomater 28 kr / kgEn skog av skyskraporEn av de häftigareHM huserar i ett ståndsmässigt hus!Rummet räcker till 😊

Incheckade på Oaks on Market hotel

15 februari, Australien ⋅ 🌬 17 °C

Queen Victoria Street Market är en gigantisk marknad i Melbourne med allt man kan tänka sig till försäljning. Eftersom vi inte hade tillgång till rummen förrän kl. 14 tog vi en spårvagn dit. I den centrala zonen åker man spårvagn gratis, smart! Dessutom finns en ringlinje som skulle passa oss perfekt, tänkte vi. Vi var dock inte ensamma om den idén… det är historiska äldre vagnar som trafikerar den linjen och när den väl kom var det knökfullt. Barbro och Göran lyckades komma med och vi blev kvar på perrongen i väntan på nästa tur. Bra rundtur men jobbigt att stå och trängas.

Kul ändå att gå runt på marknaden och till slut lyckades vi även hitta Barbro och Göran igen, som tagit ett extravarv med spårvagnen.

Melbourne är känt för sitt snabbt skiftande väder och det har vi redan fått uppleva. Ett par riktiga regnskurar och dessemellan solsken.

Nu är vi incheckade på hotellet i ett rymligt rum med pentry, 27 våningen och centralt i stan.

Melbourne är Australiens näst största stad med 4,5 milj invånare. Medan Sydney är det ekonomiska centret är Melbourne det kulturella.

• Kangaroo on Hardware Lane

16 februari, Australien ⋅ ☁️ 14 °C

Det blev en riktigt lyckad lördagskväll. Först hamnade vi på en bar på andra våningen på Queens St, kul ställe! Det pågick en möhippa där, biljard spelades, vi hittade en något lugnare hörna, men det var full fart. Vi höjde medelåldern en hel del. Alla yngre är väldigt öppna och trevliga mot äldre. Alltid hjälpsamma och tycker det är kul att snacka lite.

Det blev en Dry Martini🍸, traditionsenligt som på våra kryssningsdagar, (men de var bättre på båten).

Sen fick vi till Grill Steak Seafood där jag hade spanat in att känguru fanns på menyn. Det visade sig vara Melbournes restaurangtätaste gata. Två kvarter med bara restauranger och de flesta satt ute. Vi hade tur och fick ett bord med infravärme och markis. Båda sakerna behövdes! Jättehärlig stämning på restaurangen och hela gatan.

Känguru var riktigt gott, mört med en mild smak, lite som hjort eller rådjur. I vanlig ordning var vi sist 😊. Restaurangerna stängde ganska tidigt och vid 10-tiden började gatan att tömmas.

Blöt promenad hem till hotellet.

• Vi bor på Oaks, 17:e våningen
    Häftig skylineMusiker och konstnär, självporträtt 😉Otroligt fina saker i blackwood, Barbro köpte en grötslevHmm, strange...Mycket liv på floden, populärt att ta sig fram i alla möjliga farkosterBra motion!Fågeln heter Majna, en starliknande fågel som betraktas som invasiv inom EU. Tack Cristina för info!

En dag i Melbourne

16 februari, Australien ⋅ ⛅ 18 °C

Vi promenade längs Yarra river, på Southgate Promenade, en bred mysig strandpromenad med restauranger och, eftersom det är söndag, Sunday Market.

Det blev lite inköp både för B&G och för oss i stånden utefter promenaden innan vi hamnade på Riverland bar och beställde öl, vin och pommes frites! Det har blivit våra nya snacks, eftersom det inte fanns snacks på båten blev det istället pompe ibland 😊.

Carin och jag letade upp en takbar som var no 1, på eftermiddagen. Här tänkte man väl att den skulle ligga på typ 54:e våningen eller så, men icke, 6 trappor med hiss och sedan branta trappor till 7:e våningen 🤔.

• En av alla skylines i solnedgången
    Eureka Tower 91 våningarLäckra fasaderSvenskt godis!Fasader och speglingarHur mås det här då?En god middag, pasta med seafoodYarra river by nightEldshow

More of Melbourne

16 februari, Australien ⋅ ☀️ 18 °C

Melbourne var en trevlig bekantskap. Häftigt med alla skyskrapor, ändå känns det som en öppen och tillgänglig stad trots sin storlek. På kvällen gick vi ner till Southgate Promenade igen och hamnade på en italiensk restaurang, Cervo café och bar, mycket bra pasta med seafood. En god grappa som avslutning på sista kvällen i Melbourne. Så såg vi en spektakulärt eldshow. 8 höga eldsprutande pelare vid flodkanten.

Nu sitter vi på Southern Cross station och väntar på tåget till Sydney. Inte bara SJ som har försenade tåg. Senaste budet är 1 1/2 timmes försening. Kan ju hoppas att det räcker med det eftersom vi har 11t18m resa framför oss. 17 stationer på vägen, ska bli kul att se lite av landskapet. Kanske en känguru hoppar förbi tågfönstret också 🦘😊