Nya Zeeland och Australien

• 23päivää
  • 221valokuvat
  • 165tykkäykset
  • Fika på Arlanda
    Flygvädret ser ok ut, verkar lovande

Vi skulle till Malmö…

30. tammikuuta, Ruotsi ⋅ ☁️ 1 °C

Vi hade pratat med Göran och Barbro, våra kompisar från Uddevalla, om att ses i Köpenhamn eller Malmö. Carin och jag hade börjat fundera på en längre resa. Så när Göran ringde för att prata om Malmö, frågade vi om de ville hänga med till Nya Zeeland istället. Det blev tyst några sekunder i luren, sen ropade han på Barbro och efter ytterligare några sekunder kom svaret. - Kul! Vi hänger med!

Nu sitter vi på ett försenat flyg till Köpenhamn. Vi har 50 min transfertid i Köpenhamn till nästa flight till Singapore som går kl 12. Göran och Barbro träffar vi i Köpenhamn. Får se hur det går…

De körde in förseningen, så nu börjar boarding till Singapore ✈️ Det går ju bra det här, iaf hittills 😊
    Nu 12,5 timmar till Singapore.

Vi flyger med Singapore Airlines, precis som när vi flög till Sri Lanka, även då med Göran och Barbro. Det var där vi lärde känna varandra. Båda skulle vi adoptera och resten är, som man säger historia. Nu är deras dotter Marie och vår son Mattias snart 45 år!

• Väskorna kvar i Singapore

1. helmikuuta, Uusi Seelanti ⋅ ☁️ 19 °C

Nu är vi framme i Auckland, planet landade lite före tid. Det gjorde däremot inte våra väskor. De blev kvar i Singapore. Nu har vi reklamerat dem och vi fick en ersättning av Singapore Airlines på ca 1200 SEK kontant i handen, det var ändå snyggt hanterat. Förhoppningsvis kommer de i morgon eftermiddag. I natt bor vi på Holiday Inn AirPort Hotel bara för att sova ut efter resan. Imorgon åker vi in till Auckland city, där vi kommer att återse våra väskor, hoppas vi.
    Nu har vi firat att vi äntligen är här, klockan 02:45 så det är dags att sova 🛌😴

• Shopping i Auckland

1. helmikuuta, Uusi Seelanti ⋅ ☁️ 24 °C

I natt försökte vi sova ikapp, det gick sådär, vi har en del att ta igen. 12 timmars tidsskillnad så det tar ett tag att vänja sig. Eftersom vårt bagage ännu inte kommit har vi idag tagit en runda på Queen Street, shoppinggatan här i Auckland, för att inhandla det nödvändigaste. Carin köpte en ny blus av en gullig tjej, så lite smink på Mecca, jag köpte en skjorta, kalsonger och strumpor. Sedan en öl nere i hamnen, den smakade fantastiskt gott i värmen, 26° och fuktig värme. Och svalare kläder, gissa var de är? Precis, i väskorna som är någonstans mellan Singapore och vårt hotell.

Nu har vi fått vårt rum på Auckland City Hotel, centralt på Hobson Street, och vi har fått låna adapter så vi kan ladda mobil och padda 😊. Det är ju viktigt.

Nu ska jag ringa och höra om väskorna börjar närma sig…

Sky Tower är 324m (4 m högre än Eiffeltornet), häftig utsikt förstås och som bonus fick vi se solen gå ner från skybaren på 53:e våningen.

Middag på Harbour Side på balkongen, riktigt bra fiskrestaurang! Skönt att kunna sitta ute sent på kvällen. Prisnivå? Som hemma ungefär. Gemfish (kummel) 320 kr som exempel. Iris coffe 130 kr.

Jakten på de försvunna väskorna fortsätter. Senaste budet är att de ska komma imorgon, söndag.

• Waiheke Island

2. helmikuuta, Uusi Seelanti ⋅ ⛅ 22 °C

Har jag berättat om luftkonditioneringen? Om du är ointresserad av en lång beskrivning av en airconditioner som inte fungerar kan du hoppa över det här stycket.

På rummet har de ställt en mobil airconditioner bredvid sängen. Det är knappt man kommer förbi mellan den och sängen. När man lägger huvudet på kudden har man utblåset 2 dm från huvudet. Den behövs verkligen, utan den är det 28° på rummet. Efter en timme slutade den fungera med felkod ’Ft’. 🤔 En kille från receptionen kom upp, fotograferade felkoden, sade att han skulle tala med chefen och försvann. Sen kom han tillbaka, lade en handduk på golvet, drog ur proppen och tömde ut lite vatten. Ft betyder Full tank räknade vi ut.
    Sen fungerade den. I en halvtimme… samma procedur igen. När vi kommer hem från vår sena middag är det varmt på rummet, så vi startar den igen, funkar bra, men efter en stund stannar den med felkod Ft. Samma procedur igen, denna gång utan handduk men med en liten skål som blir full med vatten. Det verkar lovande.
    Samtidigt försöker jag ringa och efterlysa våra väskor som vi ännu inte sett skymten. Klockan är nu 02.30. Vid 4-tiden behöver jag gå upp på toaletten och känner att det är plaskblött på golvet. Stänger av airconditionern och somnar om...

Nåja, det var en egen historia. Vi har nu bytt rum och fått ett bra rum där allt fungerar! Men fortfarande inget riktigt besked om väskorna, mer än att de ska komma idag och att det är urgent.

Vi bestämde oss för att koppla av airconditioner och väskor och ta en båttur till Waiheke Island. Det är 45 minuter från Auckland. Waiheke har några av Nya Zeelands bästa vingårdar med mycket bra vin och fantastiska vyer.
    Vi var på vingården Man o’War, mysigt ställe precis vid vattnet, provade fem viner, en väldigt god Pinot Gris. Sen åkte vi vidare till ett destilleri där de gjorde gin och vodka. Göran testade tre sorters gin och vi åt lite lunch.

Jag kollade mail och telefon då och då, men inget besked om väskorna, tiden krymper.

Tillbaka igen på hotellet vid 20-tiden. Det första vi får syn på i receptionen är våra väskor!

Sista natten här nu, imorgon kliver vi på fartyget, som går kl. 18.

• Ett välorganiserat kaos
    I väntan på nästa steg i incheckningenGöran kollar lägetAuckland skylineNu lämnar vi Auckland

Goodbye Auckland

3. helmikuuta, South Pacific Ocean ⋅ ☁️ 21 °C

Nu har vi installerat oss i vårt nya ’hem’, hytt 9209 på Norwegian Sun. Hytten är helt okej, den ligger på nionde däck, har panoramafönster, är ganska rymlig och har gott om plats för kläder och annat. Göran och Barbro har hytten bredvid, det är bra, bara att knacka på dörren när vi ska göra något gemensamt. Tack vare att Göran har ett synproblem fick vi prioritet vid incheckningen, väldigt smidigt att gå förbi köerna och ha en personlig ledsagare som visade oss rätt väg.
    Noggrann kontroll att alla har australiensiskt visum, annars är det ingen idé att gå på båten eftersom man inte får gå av i Melbourne utan visum.

Vi har lämnat Auckland och seglar söderut mot Tauranga dit vi kommer imorgon bitti.

• En liten skulpturpark
    Sovande hund med fågel som viskar i öratFina skaldjur, stora räkor för 35 kr / hektoBobbys Fish MarketFina firrarEn välbehövlig vätskekontroll, det är varmt!

Tauranga

4. helmikuuta, Uusi Seelanti ⋅ ☀️ 24 °C

Tauranga är den femte största i landet och den snabbast växande. Invånarantalet är 140.000.
    Nya Zeeland har 5 miljoner invånare och 50 miljoner får! Runt omkring Tauranga finns mycket bördig jord och området är centrum för odlingen av kiwifrukt i landet.

Vi tog en lokalbuss in till centrum och hoppade av vid Bobbys Fish Market. Det var en liten fiskaffär med tillhörande restaurang. Otroligt fina fiskar och skaldjur vilket framgår av bilderna. Tyvärr var det tätt inpå frukost så det blev ingen provsmakning av läckerheterna.

Så promenerade vi runt i stan, gick till ’Tauranga Art and Craft Centre’. Det visade sig vara en mycket liten barack, som var stängd. En promenad längs motorvägen någon kilometer och sedan letade vi upp 5:ans buss hem igen. Siesta.

Så mycket mer hände inte denna dag… 😴

Men hund- och kattskulpturerna var roliga 😎

• Art déco i Napier

5. helmikuuta, Uusi Seelanti ⋅ ☀️ 18 °C

Idag testade vi frukosten i Garden Café, det var buffé men man kunde ändå inte plocka på sig något själv. Överallt personal, som lade på det man önskade, en brödskiva här, lite ost där osv. lite ovant men det fungerade faktiskt bra. Och hygieniskt, vilket såklart är viktigt ombord.

Napier är mest känd för alla byggnader i art déco-stil. Staden drabbades av en förödande jordbävning 1931, som förstörde 90% av stadskärna. 256 personer omkom.
    Sex systrars hus som fått varsitt hus byggda av sin far på 1890-talet klarade sig av någon anledning. De måste ha varit välbyggda. Många hus byggdes sedan upp i art déco.

Vi har lagt till i ett hamnområde där man inte får promenera, så vi fick åka shuttlebus in till stan. Trevlig stad och snyggt med alla hus i art déco-stil. En promenad i stan och titta på husen, sedan var vi på National Aquarium of New Zealand. Pingviner, kiwi, stingrockor och mängder med fiskar av olika slag. Vi såg när de små pingvinerna matades men missade kiwi-fågeln. Nåja, vi såg ju faktiskt en i vilt tillstånd vid Man o’War.

• Insegling till Picton
    Här var det trångt. Fartyget fick backa in!Toni Inger (i mitten) var vår guide. Här är vi på Nautilus Wineyard.Howard Simmonds, prisbelönt vinmakare och en spännande person.Vilka viner! Best ever 👍Lunch på White Haven.Överallt vinfält i prydliga rader.

Vinprovning i Marlborough

6. helmikuuta, Uusi Seelanti ⋅ ☁️ 19 °C

Idag är det Nya Zeelands nationaldag och vi har bokat en vintur med Discovery Wine Tours. Jag hittade dem på nätet och det verkade trivsammare än båtens. Vi har faktiskt inte nappat på någon av båtens utflykter. De brukar vara dyra och inte särskilt bra.

Det här visade sig vara ett lyckokast. Toni Inger äger det lilla bolaget som specialiserat sig på vinturer här i Marlborough-regionen, som är den största vinregionen på nya Zeeland. Sauvignon Blanc, Chardonnay och Pinot Noir är druvorna som odlas mest. Vinmakare som St Clair, Stoneleigh och Hunters känner vi igen från Systembolagets sortiment av 100 viner från Marlborough.

Vi besökte fyra vingårdar och avslutade med en chokladfabrik. Förutom oss var det ett engelskt par, en kul kille från Nya Zeeland och resten pratsamma amerikanare.

Det första besöket på Gibson Bridge Wineyard gjorde mest intryck och bjöd på godast viner. Howard och Julie Simmonds som äger vingården har väggarna tapetserade med utmärkelser och alla viner var verkligen toppviner! Handplockade druvor, inga tillsatser i vinet. Vi provade sex viner, flera Pinot Gris som alla var fantastiskt bra. När de började odla Pinot Gris var han nästan ensam om att satsa på den druvan, men nu har den blivit vanligare. Howard är 78 år och nu är vingården till salu. De vill flytta närmare barn och barnbarn som bor norr om Auckland.
    Pris 20 miljoner NZD (ca 130 milj SEK).

Det görs även mousserande vin av hög kvalitet här och det smakade vi på nästa stopp. Därefter Nautilus Wineyard och sist Whitehaven där vi också åt lunch. Och så chokladfabriken Makana.

• Wellington

7. helmikuuta, Uusi Seelanti ⋅ ☁️ 24 °C

Wellington (maori: Te Whanganui-a-Tara eller Pōneke) är huvudstad i Nya Zeeland och landets tredje största stad, efter Auckland och Christchurch. 2022 hade Wellington cirka 213 000 invånare i stadskommunen, med förstäder cirka 419 000, den är därmed Oceaniens största huvudstad.
    Dessutom världens sydligaste huvudstad.

Vi tog båtens shuttlebus in till stan och gick sedan en jättefin promenadväg utefter hamnen. I slutet av strandpromenaden ligger nya Zeelands nationalmuseum. Vi hoppade över museibesöket och gick istället tillbaka in mot centrum av stan och tog bergbanan 190 m upp på berget bakom stadskärnan. Fin utsikt och botanisk trädgård på toppen.

Wellington känns som en modern storstad, tätt med skyskrapor och en blandning av nytt och gammalt.

Vi hade inte så många timmar här, fartyget gick redan 15.30, så nu är vi redan ute till havs igen. Fint väder och varmt även idag, även om vinden var kall, det behövdes en tröja idag.

• Inseglingen till Lyttelton i soluppgången
    Hamnen i LytteltonLördagsmarknadPraktisk bil om man är törstigFina grönsaker på marknadenSeniorer som volontärer hjälper turister tillrätta. Finns överallt!Robert Scott som omkom på Sydpolen 1912. Hans hustru gjorde skulpturen.Katedralen som återuppbyggs och ett par gamla spårvagnar.Fantastiskt fint (och prisbelönt) bibliotek byggt efter jordbävningen.Snygga fontänerVet inte vad det är för slags träd, men fint är det 😎

Lyttelton och Christchurch

8. helmikuuta, Uusi Seelanti ⋅ ☀️ 20 °C

Lyttleton är en hamnstad med drygt 3000 invånare på Banks Peninsula på Sydön .
Christchurch som ligger en dryg mil in i landet har omkring 360 000 invånare och är landets näst största stad, efter Auckland. Mellan den 4 september 2010 och 4 september 2015 har Christchurch med omnejd drabbats av 4 321 jordbävningar! Den som skapade mest förödelse inträffade 2011, då stora delar av staden förstördes, bland annat katedralen där det nu pågår ett omfattande återuppbyggnadsarbete.

Vi började dagen med att gå på lördagsmarknaden i Lyttelton, precis lagom stor och trivsam. Fantastiska grönsaker förstås, titta bara på broccolin!

Sedan hade vi kollat upp att det går reguljärbuss till Christchurch. Bussen kostade 10 NZD (ca 65 kr) tor. Så återigen lyckades vi ’lura’ rederiet på lite kosing. Deras pris för samma resa var 25 NZD. Sånt är alltid kul 😎.

Christchurch är en trivsam stad, helt annorlunda från Wellington. Trots att den är större känns den mycket mer tillgänglig, inte så mycket höga hus. Och så floden Avon, som flyter genom staden där man kan åka punt boats, lite bredare och inte lika snygga som i Venedig, men med gondoljär med halmhatt och allt, så vissa likheter var det.

Den andra saken man ska göra i Christchurch är att åka de gamla historiska spårvagnarna. Det gjorde vi inte heller 😊. Det räckte med att promenera längs spåren så fick vi se samma saker och dessutom kunde vi titta på spårvagnarna när de åkte förbi.

Nu är vi tillbaka på fartyget igen, lite siesta och sedan middag på italienska specialrestaurangen La Cucina. Men först en drink på akterdäck 🍸🫒😎.

Vi har inte sett till något snacks i baren, så igår gick jag in på Garden Café för att kolla upp det. Frågade några som frågade några andra som inte visste. Till slut kom chefskocken för hela fartyget och vi gick till baren på akterdäck tillsammans för att se om det verkligen inte gick att få några snacks. Nej, så var det, inga snacks! Men han sade till bartendern: - People want snacks!
    Chefskocken lovade att undersöka saken. Tydligen hade det varit ’Some disease problem’ på förra resan, och då hade de dragit in på snacksen som en säkerhetsåtgärd.

Så nu måste vi gå till baren på akterdäck och se om det bjuds på några snacks! 😊
    Igår gick bartendern och hämtade en tallrik pommes frites i brist på annat 😂.
    Ni hör vilka gigantiska problem vi har att brottas med på resan 😎.