• Kigali - stolica Rwandy!

3 November 2024, Rwanda ⋅ ☁️ 26 °C

Po 12 godzinach jazdy busem, 1,5 godzinnym sprawdzaniu na granicy, szybkiej dezynfekcji i mierzeniu temperatury przez ludzi w pełnych kombinezonach (wspomnienia covidowe odżyły😅 ale tu akurat marburg, na szczęście jest mało przypadków i trudno się nim zarazić) dotarliśmy do stolicy Rwandy! Mamy super hotel, w którym mogliśmy się zameldować już o 8 rano i dostaliśmy nawet na ten dzień gratis śniadanko, także mogliśmy chwile odetchnąć przed eksploracją miasta. Udaliśmy się do muzeum ludobójstwa, które przedstawia historie ludobójstwa grupy etnicznej tutsi przez hutu w ’94 roku. Ludy te żyły w zgodzie, aż pojawili się tu Belgowie, którzy nakręcili jednych na drugich. Gdy zaś działo się ludobójstwo, zarówno Europa, jak i USA i ONZ nie zareagowały. Potem wybraliśmy się na lokalny market, gdzie można kupić świeże warzywa i owoce, ale także materiały, ubrania, czy inne wyroby ręcznie robione. Było fajnie ale dość męczące bo byliśmy tam jedynymi białymi ludźmi, wiec byliśmy ciągle oblegani. Następnie podjechaliśmy na Górę Kigali skąd rozpościera się widok na każdą stronę Rwandy. Byliśmy też w slumsowej dzielnicy, która słynie z dobrego jedzenia, a na koniec pospacerowaliśmy po Kigali car free zone, czyli takiej strefie, do której nie można wjechać autem ani skuterem. Kigali i ogólnie Rwanda jest uznawana za najbezpieczniejsze i najczystsze miejsce Afryki. I naprawdę musimy przyznać że jest tak tu jest. Byliśmy tez na wieczornym spacerze i również czuliśmy się bardzo bezpiecznie. A jutro jedziemy dalej eksplorować Rwandę!
    Ps załączam filmik z Kigalskich dróg, klasa!
    Baca lagi