Witamy Budapeszt!
October 31, 2024 in Hungary ⋅ ⛅ 17 °C
Wczoraj o 12 wyruszyliśmy z Gdańska. Do Warszawy dojechaliśmy samochodem, następnie szybki obiad i przed 20 jechaliśmy już do Budapesztu. Pociąg był w zasadzie pełny… ale jedynie doRead more
Budapeszt
October 31, 2024 in Hungary ⋅ ⛅ 17 °C
Budapeszt zwiedzaliśmy już 2 lata temu i bardzo nam się wtedy spodobał. Tym razem nie było inaczej, piękne jest to miasto i jest jedną z naszych ulubionych stolic. Spacerowaliśmy, zjedliśmyRead more
Dotarliśmy do Ugandy!
November 1, 2024 in Uganda ⋅ ☁️ 25 °C
Dolecieliśmy! Jesteśmy już bezpiecznie w hotelu i mamy karty sim z zapasem internetu. Spędziliśmy cały dzień w samolocie, więc lecimy spać i jutro zaczniemy eksplorować🤞🏻
Kampala - stolica Ugandy🇺🇬
November 2, 2024 in Uganda ⋅ 🌙 22 °C
Dziś pierwsze eksplorowanie Ugandy. Dzieloną taksówką dostaliśmy się z Entebbe, gdzie spaliśmy i gdzie jest lotnisko, do Kampali, stolicy od 1962, czyli od uzyskania niepodległości odRead more
Kigali - stolica Rwandy!
November 3, 2024 in Rwanda ⋅ ☁️ 26 °C
Po 12 godzinach jazdy busem, 1,5 godzinnym sprawdzaniu na granicy, szybkiej dezynfekcji i mierzeniu temperatury przez ludzi w pełnych kombinezonach (wspomnienia covidowe odżyły😅 ale tu akuratRead more
Nyanza - Rwanda🇷🇼
November 4, 2024 in Rwanda ⋅ ☀️ 26 °C
Zastanawialiśmy się czy jesteśmy szaleni, a może głupi ale postanowiliśmy wynająć samochód i w głąb kraju przejechać się samemu😅 Tego dnia prowadziłam ja i… świetnie sięRead more
Relaks nad jeziorem Kivu
November 5, 2024 in Rwanda ⋅ ⛅ 24 °C
Po owocowym śniadanku w uroczej altance ruszyliśmy dalej! Obraliśmy kierunek na miejscowość Kibuye, położoną nad jeziorem Kivu. Zjedliśmy pyszny obiad z popularnych tu dań i rybę prosto zRead more
Dalsze odkrywanie Rwandy!
November 6, 2024 in Rwanda ⋅ ⛅ 23 °C
Wstaliśmy wcześnie rano i wybraliśmy się na rejs łódką po jeziorze Kivu. Pogoda dopisywała, jedynie na powrocie trochę popadało, ale szybko przeszło, a łódka miała daszek. PodziwialiśmyRead more
Powrót do Kampali🇺🇬
November 7, 2024 in Uganda ⋅ ☁️ 26 °C
Ostatnio mieliśmy mało czasu na stolicę Ugandy, więc poświęciliśmy dziś na nią trochę więcej czasu. Odwiedziliśmy pałac króla, w którym pani przewodniczka poopowiadała nam o historiiRead more
Jinja - źródło Nilu💦
November 8, 2024 in Uganda ⋅ ⛅ 29 °C
Wypożyczyliśmy samochód i ruszyliśmy w odkrywać dalej. Pojechaliśmy do Jinjy, miasta w którym znajduje się źródło Nilu. Podróż w jedną stronę trwała około 3,5h mimo, że kilometrówRead more
Entebbe i pożegnanie z Afryką🛖
November 9, 2024 in Uganda ⋅ ⛅ 27 °C
Ostatni dzień Afryce spędziliśmy w Entebbe, skąd był nasz lot. Jako że na tym wyjeździe nie wybraliśmy się z wielu powodów na safari, postanowiliśmy odwiedzić sanktuarium dla zwierzątRead more
Powrót do Europy - Bruksela!
November 10, 2024 in Belgium ⋅ ☁️ 11 °C
W pełni bezpiecznie wróciliśmy do Europy. Choć musimy przyznać, że w trakcie tej podróży ani razu nie czuliśmy się w jakikolwiek sposób zagrożeni. Nie taka ta Afryka straszna jak jąRead more
Łaźnie w Budapeszcie🛁
November 11, 2024 in Hungary ⋅ ⛅ 4 °C
Wyjazd kończymy jeszcze jednym dniem w Budapeszcie. Wybraliśmy się na łaźnie termalne Gellert. Spędziliśmy tu większość dnia i bardzo nam się podobało. Na obiad zjedliśmy pożegnalneRead more

TravelerWitam na progu wielkiej wyprawy ❤️ ta część podróży najlatwiejsza na dalszą życzę powodzenia.Pozdrawiamy serdecznie ❤️😘
Traveler😄❤️👋