FindPenguins
    • 海抜: 336 m
    • ジブラルタルPeak Highest Point36°7’26” N  5°20’35” W

Witamy w UK! - Gibraltar🇬🇮

1月6日, ジブラルタル ⋅ 🌬 17 °C

Wstaliśmy wcześnie i pojechaliśmy spełnić moje niespełnione marzenie z erasmusa w Hiszpanii, czyli na Gibraltar! Gibraltar to terytorium brytyjskie, gdzie mieszka około 30 tys. ludzi. Głównie słynie z The Rock, wielkiej skały z rezerwatem, na którą oczywiście się wspinaliśmy. Przeszliśmy się windsor bridge, zobaczyliśmy małpki (jedyne w Europie), zamek maurów i weszliśmy do tunelów z czasów drugiej wojny światowej oraz wielkiego oblężenia Gibraltaru z 18 wieku. Na koniec zobaczyliśmy też starożytne słupy herkulesa, staliśmy przy tym europejskim z widokiem na afrykański. Pojechaliśmy też na Europa point, czyli najbardziej na południe wysunięte miejsce Europy, gdzie znajdował się tez polski akcent - pomnik upamiętniający generała Sikorskiego, premiera Polski na uchodźstwie z czasów wojny (1939-1943), który zginął w katastrofie lotniczej w niewyjaśnionych do dziś okolicznościach właśnie nad Gibraltarem w 43. Na koniec, jak na UK przystało, zjedliśmy fish and chips i przespacerowaliśmy się centrum Gibraltaru. Do Hiszpanii wróciliśmy pieszo, spacerując przez… pas startowy tutejszego lotniska! Jest to jedyna droga między Hiszpanią a Gibraltarem, a gdy startuje lub ląduje samolot jest zamykana i czyszczona. To była super wycieczka!🇬🇮もっと詳しく

翻訳をご覧ください
    8いいね