• Swakopmund i noc pod gwiazdami💫

June 2 in Namibia ⋅ ☀️ 19 °C

30min drogi od Walvis Bay położone jest miasto Swakopmund. Po dziś dzień większość jego mieszkańców stanowią namibijscy
    Niemcy. Żadne inne miasto nie wydało mi się tak kolonialne jak to. Jest bardzo ładne ale ma też mroczną stronę historii. Znajduje się tu trochę zapomniany (byliśmy tam sami mimo że turystów w mieście było naprawdę sporo), cmentarz z nieoznakowanymi grobami Herero i Nama - plemion które w latach 1904-1908 zostały prawie wymordowane w obozach koncentracyjnych przez Niemców. Mało kto wie ale to właśnie w Afryce powstał koncept obozów zagłady, parędziesiąt lat później przeniesiony do Europy. Tutejsi Niemcy niestety dość często wypierają się popełnionego ludobójstwa mimo że są na nie niezaprzeczalne dowody. Dopiero parę lat powstał mur odzielający cmentarz od toru dla quadów bo niestety groby były rozjeżdżane. Namibia to nadal jeden z krajów z największymi nierównościami na świecie.
    Na nocleg udaliśmy się na dość dziki obóz pod górą Spitzkoppe. Bez zasięgu i elektryczności ale za to z milionem gwiazd i oglądaniem drogi mlecznej. Było magicznie.