• Beata Dawidowicz

• Trip start
    May 27, 2026
  • Solitaire i trasa do Sesriem

May 30 in Namibia ⋅ ☀️ 27 °C

Wyjechaliśmy ze stolicy i kierujemy się w stronę Pustyni Namib. Na trasie zatrzymujemy się w miasteczku Solitaire, które zasłynęło z najlepszej szarlotki w Afryce. Ja szarlotek nie akceptuje ale Tomek mówi że faktycznie dobra. Docieramy też na nasz pierwszy camping. Gotujemy na świeżym powietrzu i przy zachodzie słońca. Namiot na dachu rozkłada się zaskakująco prosto, i spało się również bardzo komfortowo❤️ Kosztujemy lokalnego wina i idziemy spać gdy kolejny dzień zaczynamy o 5:30!Read more

• Dead Vlei💍

May 30 in Namibia ⋅ ☀️ 31 °C

Pobudka o 5:30 i trasa do flagowego miejsca Namibii, czyli charakterystycznej doliny gdzie znajdują się 1000 letnie wyschnięte drzewa. Zaczęliśmy jednak od wspinaczki na wydmy, gdzie o wczesnej godzinie byliśmy całkiem sami, i… zaręczyliśmy się :) Cała wycieczka była piękna, a dolina jest dużo większa niż spodziewaliśmy się po zdjęciach. Było pięknie!Read more

• Transport do Walvis Bay

May 31 in Namibia ⋅ ☀️ 24 °C

Dzień na transport do Walvis Bay, miasta która nawet gdy Namibia była kolonią niemiecką, pozostało Brytyjskie. Trasa przez niesamowite pustkowia, nic w zasięgu wzroku. Namibia jest 2-3 razy większa niż Polska, a ma raptem 3 miliony mieszkańców. Popołudnie i wieczór spędziliśmy na kolacji i odpoczynku bo dopadło mnie małe zatrucie pokarmowe (ale już jest dobrze!).Read more

• Na styku pustyni i oceanu

June 1 in Namibia ⋅ ☀️ 25 °C

Gdzie pustynia wpada do oceanu, czyli wycieczka na pustynię Namib i Ocean Atlantycki. Odwiedziliśmy różowe jezioro (przez algi, które potem zjadają flamingi i stają się również różowe) oraz pokaźną fabrykę soli, w większości idącej na export do USA. Widzieliśmy flamingi, kormorany, szakale, foki i delfiny! A najważniejsze, niesamowite miejsce gdzie wydmy wysokie na pareset metrów wpadają bezpośrednio do oceanu. Driftowaliśmy również i pędziliśmy do wydmach. Zdjęcia i filmy mówią same za siebie, było pięknie❤️ ps mają tu też pyszne ostrygiRead more

• Swakopmund i noc pod gwiazdami💫

June 2 in Namibia ⋅ ☀️ 19 °C

30min drogi od Walvis Bay położone jest miasto Swakopmund. Po dziś dzień większość jego mieszkańców stanowią namibijscy
    Niemcy. Żadne inne miasto nie wydało mi się tak kolonialne jak to. Jest bardzo ładne ale ma też mroczną stronę historii. Znajduje się tu trochę zapomniany (byliśmy tam sami mimo że turystów w mieście było naprawdę sporo), cmentarz z nieoznakowanymi grobami Herero i Nama - plemion które w latach 1904-1908 zostały prawie wymordowane w obozach koncentracyjnych przez Niemców. Mało kto wie ale to właśnie w Afryce powstał koncept obozów zagłady, parędziesiąt lat później przeniesiony do Europy. Tutejsi Niemcy niestety dość często wypierają się popełnionego ludobójstwa mimo że są na nie niezaprzeczalne dowody. Dopiero parę lat powstał mur odzielający cmentarz od toru dla quadów bo niestety groby były rozjeżdżane. Namibia to nadal jeden z krajów z największymi nierównościami na świecie.
    Na nocleg udaliśmy się na dość dziki obóz pod górą Spitzkoppe. Bez zasięgu i elektryczności ale za to z milionem gwiazd i oglądaniem drogi mlecznej. Było magicznie.

• Spitzkoppe i Palmwag

June 3 in Namibia ⋅ ☀️ 28 °C

Kiedyś te góry służyły jako punkty orientacyjne, teraz są atrakcją turystyczną. Nasz dziki nocleg pod gwiazdami w górach był magiczny, a dodatkowo wstaliśmy na wschód słońca obserwować jak zmieniają się kolory tej słynnej czerwonej góry.
    Na nocleg zagłębiliśmy się w region ludu Damara - Damaraland i dotarliśmy do Palmwagu. Popołudnie spędziliśmy nad basenem. Razem z nami nad basenem były tylko jaszczurki, wąż i afrykańskie królewskie karaluchy, niektóre wielkości dłoni.

• Safari!

Jun 4–7 in Namibia ⋅ ☀️ 27 °C

Z Palmwagu pojechaliśmy już bezpośrednio do Etoshy - parku narodowego gdzie można zrobić self ride safari. Spędziliśmy tu 3 dni bez zasięgu i było super. Zebry, żyrafy, słonie, guźce, antylopy, gnu, kudu, strusie i lwy widzieliśmy codziennie, a raz nawet udało nam się wypatrzeć 2 gepardy w trakcie posiłku! To super rzadkie bo jest ich tu mniej niż 50 na terenie naszego województwa dolnośląskiego. Rozmawialiśmy potem z jednym panem z centrum dla gepardów że on jeździ przez 4 lata do Etoshy i geparda nigdy nie widział😜 wieczorami podziwialiśmy gwiazdy, widok był niesamowity!Read more

• Wioska Herero i Windhoek

June 8 in Namibia ⋅ ☁️ 26 °C

Nasz ostatni poranek na campingu spędziliśmy spokojnie. Delektowaliśmy się tym trybem życia i z bólem serca żegnaliśmy się z naszym domkiem na dachu. Spaliśmy pod Waterbergiem, gdzie odbyła się bitwa Niemców z Herrerami, przegraną przez lud herrero po którym musieli uciekać na pustynię. Pojechaliśmy również odwiedzić tzw wioskę kulturową ludu Herero, gdzie opowiedziano nam o tradycyjnym życiu tego ludu. Następnym przystankiem była już stolica - Windhoek. Nie ma tu za wiele do zwiedzania toteż pospacerowaliśmy trochę i poszliśmy na ostatnią kolację na ukochane owoce morza🦐Read more

• Oslo!

June 10 in Norway ⋅ ☁️ 15 °C

Lubimy latać z dłuższymi przesiadkami bo można jeszcze o city break zahaczyć! W ten sposób spędziliśmy cały dzień w Oslo, w którym nigdy wcześniej nie byliśmy. Można powiedzieć że transportowaliśmy prawie z samego południa ziemii na samą północ😆 Zobaczyliśmy pałac królewski, operę, bibliotekę, ratusz, parlament, różne katedry i teatry i po prostu pospacerowaliśmy po mieście. Fajnie dla odmiany pobujać się po mieście a nie po pustyni haha bardzo nam się podobało, a teraz wracamy już do Gdańska❤️Read more

• Trip end
    June 10, 2026